Smarta hem, Smart hem, larm & bevakning, El & Teknik

Övervakningskamera - regler, utbud, priser

Vilka regler gäller om du vill sätta upp en övervakningskamera vid huset? Vad ska du köpa och hur mycket kostar det? Vi har undersökt marknadsutbudet och vilka regler som gäller.

Fånga tjuven på film.

Fånga tjuven på film. Foto: iStockphoto

Inbrotten ökar. Förra året 2014 anmäldes cirka 22 400 bostadsinbrott i Sverige, vilket är en ökning med 6 % jämfört med föregående år, enligt Brottsförebyggande Rådet.  Nu går vi dessutom mot den tiden på året då det sker allra flest inbrott, dvs november och december.

För att skydda sig mot inbrott sätter många upp övervakningskameror. Men vilka regler gäller? Vilka kameror finns det att välja på och vad kostar de?

Regler för utomhuskamera

När det gäller övervakning för privat bruk är reglerna numera ganska tydliga. Du får filma och det krävs inget tillstånd så länge: 

  • Du filmar på din egen tomt/i ditt eget hus
  • Inte riktar kameran mot exempelvis en granne, allmänning eller trottoar
  • Och så länge din tomt är tydligt avgränsad - exempelvis av buskar eller staket, så att det är tydligt för utomstående att de går in på en tomt.

- I tätorter är det ofta ganska självklara gränsdragningar, men ute på landet kan det vara svårare. Känner du dig osäker kan du göra en ansökan hos länsstyrelsen, säger Malin Ricknäs, jurist hos Datainspektionen.

En sådan ansökan kostar 3 700 kronor.

Så här tydligt var dock inte regelverket för ett par år sedan. Då gällde vissa regler i lagen om allmän kameraövervakning även för den som satte upp en övervakningskamera på tomten eller i huset.

- Men man tyckte att det var lite långtgående att privatpersoner skulle behöva skylta på tomten bara för att de hade en kamera inne i huset. Så sedan 2013 finns privatundantaget, förklarar Malin Ricknäs.

Idag är det först när det kommer till användningen av materialet som det kan bli rättsligt knepigt.

- Att exempelvis sprida bilden på den förmodade inbrottstjuven på sociala medier skulle till exempel kunna strida mot personuppgiftslagen och anses utgöra en kränkning. Men det är något som måste avgöras rättsligt, säger Malin Ricknäs.

Däremot har du rätt att använda materialet i en eventuell bevisföring mot tjuven i rätten.

Så funkar dagens övervakningskameror

Innan du bestämmer dig för vilken kamera du ska ha måste du först bestämma dig för var du ska placera den - inomhus eller utomhus? En utomhuskamera är ofta något dyrare eftersom det krävs lite tuffare material och teknik. Men å andra sidan lyckas du då kanske fånga tjuven innan den ens brutit sig in. Har du larmfunktion hinner du kanske till och med larma polisen eftersom kameran ger dig besked direkt när den får syn på tjuven och med lite tur slipper du både skadegörelse och stöld.

Enligt Adam Matene, säljare hos i en nätbutik för övervakningskameror, är utomhuskameror det absolut vanligaste valet idag just på grund av de här fördelarna. Priserna för dem varierar dock stort. 

– Det är vanligast att man köper 2-4 utomhuskameror. Idag får du ett basicpaket med 4 utomhuskameror, lagringsenhet och kablar för omkring 4 000 kronor. Många är nöjda med det, de kan övervaka från mobilen och spela in det som händer. Men bildkvalitetsmässigt är det sällan ett bra val. Ska man upp på ett vettigt paket får man räkna med mellan 8 000-12 000 kronor, säger han och fortsätter: 

– Ska du dessutom ha kameror med sirener och säkra larmfunktioner när människor är på tomten hamnar man på omkring 15 000 kronor.

Trådlös övervakningskamera Netgear

Trådlösa övervakningskameror för inom och utomhusbruk, pris 3 290 kr hos Inet.

Kamerorna med nya, sofistikerade larmfunktioner kan känna skillnad på om det är en katt som rör sig framför den eller om det är en människa. Vad gäller just larmfunktioner är det här en extremt viktig punkt.

- Rörelsesensorer har funnits i kameror i många år, även i de billiga. Men i de lite dyrare kamerorna med larmfunktion finns teknik som gör att kameran känner av och bara spelar in när det är en människa framför den. Har du en larmfunktion vill du ju inte att mobiltelefonen ringer och varnar 20 gånger varje dag bara för att det blåser i träden. Du vill såklart bara bli varnad när det är allvar, säger Adam Matene.

Detsamma gäller för den som inte vill gå igenom och rensa lagringsenheten på inspelat material med jämna mellanrum. En kamera med sämre intelligens kommer att ha spelat in en betydligt större mängd material utan att ha fångat något särskilt på bild. 

- Då får du gå igenom materialet i efterhand om du misstänker att en tjuv varit framme, säger Adam Matene. 

Värt att notera: Problemet med överinspelning förekommer främst när det kommer till utomhuskameror, eftersom det är mer liv och rörelse ute än inne.

En annan stor skillnad på en billig och en dyr kamera, oavsett om den sitter inomhus eller utomhus, är optiken. Även om två till synes lika kameror stödjer full-HD innebär det inte att de är jämnbördiga. En billig kamera kanske inte har starkt mörkerseende, VDR (kan riktas mot ljusa fönster och ändå ge bra bild), zoom och liknande. Det är många små faktorer som påverkar.Här gör du helt enkelt bäst i att testa kamerorna själv, eller läsa tester och användarrecensioner på nätet.

Med detta sagt är det ändå viktigt att poängtera att du i ett budgetpaket får med en rad bra funktioner och för många räcker dessa gott och väl. Förutom den självklara grundfunktionen - livestreaming av bilden i ett gränssnitt i din dator, antingen via webbläsaren eller i medföljande programvara - får du även en rad andra funktioner som tidigare bara fanns i de dyrare paketen.

Samsung Smartcam

Samsung Smartcam för utomhusbruk. Pris 2290 kr hos Cdon.com.

Exempel på vanliga funktioner som även hittas i budgetpaket idag:

  • Mobilkompatibilitet (du ser den rörliga bilden direkt i mobilen eller surfplattan via en app).
  • Ljudupptagning.
  • Du kan ta stillbilder samtidigt som du tittar.
  • Sensorer som känner av och börjar spela in video, eller ta bilder, till en ansluten hårddisk, dator eller nätverkshårddisk då något rör sig framför kameran.
  • E-postfunktion som larmar till din mejl när något rört sig framför kameran.

IP-kamera eller TVI-kamera

Dagens kameror mot konsumentmarknaden är vanligen IP-kameror (nätverkskameror). Men det har kommit en ny teknik som heter TVI som förväntas slå igenom stort framöver.

- TVI-kameror nyttjar det bästa från två världar, bildkvaliteten från IP-kamerorna och flytet i bilden som du får hos analoga kameror. Dessutom är de något billigare i pris, säger Adam Matene.

Foscam övervakningskamera

Foscam övervakningskamera 1198 kr hos Liontech Computer Group.

Montera övervakningskameran

Oavsett vilken teknik du väljer är kamerorna vanligen så pass enkla att montera att du klarar av det själv.

- Det handlar om att dra fram lite kabel - vi rekommenderar alltid trådbundet då det är mer driftsäkert och inte kan störas ut - och skruva i några skruvar, det klarar de allra flesta husägarna av, säger Adam Matene.

Däremot krävs det datorvana för att sedan installera kamerorna. Du ska kunna öppna portar med mera. 

- Om du inte klarar det själv, eller känner någon som kan hjälpa dig med det, är det viktigt att du köper från en återförsäljare med support. Idag är det distanssupport som gäller. Om du bara monterar upp kameran och drar fram kablarna, kan sedan företaget ifråga vanligen sköta installationen åt dig utan att behöva lämna kontoret. Många gånger ingår det även i priset, säger Adam Matene.

Läs mer och diskutera

Övervakningskameror - vad ska man välja och hur funkar det