Nytt prisrekord på el idag

Elpriserna väntas stiga mot 6,5 kr/kWh under eftermiddagen.

Förra veckan slog elpriserna rekord, och nu är det dags igen. De väntas i södra och mellersta Sverige stiga till 6,49 kronor per kilowattimme.

– Det finns inget tak för hur dyr elen kan bli, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbolaget Merlin & Metis, till Aftonbladet.

Det är dock stor skillnad beroende på var du bor. Motsvarande pris i norra Sverige är 1,97 kronor per kilowattimme.

Kostnaderna uppges slå i taket på grund av att vindkraftsproduktion är låg, vädret kyligt och för att det just nu är höga bränslepriser i Europa.

Sverige har ett stort elbehov, men inte så pass stort att det oljeeldade Karlshamnsverket behövs ännu. Däremot har det ändå startats imorse. Det är fler länder som har det tufft. Polen har bett grannländerna om hjälp för att stötta upp med el eftersom de idag inte väntas klara effektillräckligheten under vissa av dygnets timmar. Sverige är ett av de länder som svarat och har därför startat verket i Karlshamn.

– Polen hörde av sig i går och hade ett ganska stort underskott. Det är betydligt mer än vi klarar av att köra på Karlshamnsverken men eftersom det inte planerades att gå i dag ser det ut som att vi kan stötta Polen, säger Erik Ek som är strategisk driftchef på Svenska kraftnät.