Nyinstallationer av bredband skjuts på framtiden

Operatörerna fokuserar på driften för att säkerställa att det inte uppstår avbrott när så många är hemma och brukar internet.

Många operatörer har valt att skjuta upp nyinstallationer av fiber, bredband och mobilnät på grund av coronavirusets framfart. Eftersom en så stor del av Sveriges befolkning befinner sig hemma är det en ovanligt stor belastning på nätet, Tele2 såg exempelvis en 20-procentig ökning nu under mars. Dock är det inget som än så länge påverkar driften. 

– Vi har ett väl utbyggt fibernät i Sverige och vi har en hög andel av befolkningen som har fiber, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till Sveriges Radio.

Dock vidtar operatörerna åtgärder för säkerhets skull. Det kan även bli tal om att pausa fler icke-kritiska arbeten och fokusera ännu mer på driften framöver.

I andra länder runtom i Europa har karantäner och liknande inneburit en rad problem driftmässigt. De stora streamingtjänsterna begränsar därför just nu videokvaliteten i sina tjänster så att belastningen på de olika näten i Europa ska minska.