Gräsklippare

Lagförändring stoppar bränsledrivna trädgårdsmaskiner

Lagförändring stoppar bränsledrivna trädgårdsmaskiner

Foto: Medlemmen henke_karlsson

Snart får du inte längre klippa gräset med en bensinklippare eller tvätta bilen på garageuppfarten.

Regeringen har beslutat om en rad förändringar som berör underhåll av hus och hem. I ett slags tvåstegskanon ska man få bort användandet av produkter som är relaterade till fossila bränslen eller andra gifter. Bland annat får du, från och med 1 juli i år, inte längre tvätta bilen hemma om du inte har en anläggning som tar upp, renar och återför smutsvattnet i ren form.

– Hav, sjöar och vattendrag för med sig gifterna från husägarnas underhåll. Dessutom har vi nu återkommande vattenbrist i stora delar av landet. Vi måste ta krafttag och samtidigt underlätta för kommunerna, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Vidare förbjuds trädgårdsmaskiner som drivs på bensin. I steg ett kommer de att rensas ut ur sortimentet hos återförsäljarna, och i steg två ska ett klimatbidrag införas som husägare kan inkassera mot att de lämnar in sina maskiner på återvinningen. 

Detsamma gäller braskaminer som eldas med ved. I första steget förbjuds försäljningen, i andra steget ska de bort från hus de är installerade i. De nya reglerna införs för att stävja klimatförändringarna och minska gifterna i naturen. 

– Tidigare har det funnits rekommendationer och vi har försökt trycka på tillverkarna, men det är inte tillräckligt, skriver regeringen.

Men alla ser inte positivt på tvåstegskanonen. Flera höjer nu sina röster mot de nya reglerna. En nystartad Facebookgrupp har fått över 50 000 medlemmar på bara ett par dagar.  Många är rädda att reglerna kommer att leda till osämja mellan grannar och till angiveriverksamhet.

– Jag behöver min braskamin som komplettering till min värmeanläggning. Om mina grannar anmäler mig för att jag eldar i den kommer vår redan bräckliga relation att sluta i katastrof, skriver en av medlemmarna och får medhåll från andra.

Att bryta mot den nya lagen är förenat med böter. Exakt hur stor summan blir beror på individens lön och hur allvarlig förseelsen är.

Vad förbjuds?

  • Braskaminer
  • Trädgårdsmaskiner med tvåtaktsmotor 
  • Trädgårdsmaskiner med fyrtaktsmotor
  • Biltvätt på tomten utan godkänd reningsanläggning