Kulturhusets ombyggnad vinner Kasper Salin-priset

Kulturhuset i Stockholm vinner årets Kasper Salin-pris.

Kulturhuset i Stockholm vinner årets Kasper Salin-pris. Foto: Jonas Malmström

Kulturhuset prisades under årets Arkitekturgala på grund av sin hållbara ombyggnad.

Sveriges tyngsta arkitekturpris, Kasper Salin-priset, går i år till Kulturhuset i Stockholm, som byggts om eftersom husets tekniska installationer uppnått sin livslängd. Ombyggnaden har gjorts med hållbarhet i fokus. 

– Hållbarhet ligger i tiden och jag hade onekligen hoppats att det skulle belönas, även om jag inte riktigt hade vågat tro att vi skulle vinna. Vi på kontoret har haft fokus i 40 år på att jobba med befintlig bebyggelse och förfina den, säger arkitekt SAR/MSA Per Ahrbom vid prisutdelningen.

Man har bland annat restaurerat lampor, bytt ut tekniska installationer, målat om och byggt ett nytt besökscenter.

Glasen på Kulturhuset har också bytts ut, dock två år tidigare än den upprustning som man gjort inuti. De nya glasen är mer energieffektiva.

Juryns motivering till vinsten löd: ”Vinnaren representerar betydelsen av en kvalificerad arkitekts närvaro över tid, där ombyggnaden utgör ett crescendo i en ständigt pågående process. Att tillåta estetisk spretighet och bara ändra det som behöver ändras kräver mod, skicklighet och kompetens. Utan att kompromissa kring ursprungsbyggnadens värden har arkitekterna med hög kvalitet revitaliserat betydelsen av öppenhet, föränderlighet och publik närhet.”

Ansvarig arkitekt är Per Ahrbom, Arbom & Partner, och byggherre Stockholms stad.

Övriga nominerade var Kunskapshuset i Gällivare, Lindholmens Tekniska gymnasium i Göteborg och Norra Tornen i Stockholm. I år var således inga småhus nominerade.