Krångligt bygglov för minigarage till permobil

En husägare i Solna har varit låst till sin bostad i sommar på grund av trassel vid förvaring av permobil.

Solna stad kräver kontrollplan, baskarta, plan för sektioner och fasader, en produktionsplan samt fotografier över befintliga byggnader för att 75-åriga Irene ska få placera en mindre modulbyggnad på tomten som ska rymma hennes permobil. Allt trassel kring modulen har gjort att hon fått vänta ett år på permobilen, och därför varit låst till sitt hus i sommar.

– Vi har ett ansvar för att bidra till en både enklare och mer tillgänglig vardag, inte minst för att minska risken för isolering hos äldre och sköra. Samtidigt ansvarar vi för att bevaka gällande lagstiftning när det gäller nya byggnader och tillbyggnader, säger Rasmus Sandsten till tidningen Mitti.

Kvinnans hus räknas som intresse för kulturmiljövård, och därför blir det lite extra krångligt. Samtidigt säger husägaren att hon skulle ha haft rätt att resa en friggebod utan bygglov vilket gör att hon ifrågasätter gällande lagstiftning. Hon uppger vidare att hon själv inte har tillräckliga kunskaper för att kunna bidra med den dokumentation som kommunen kräver, och därför måste anlita en arkitekt.

Husägaren har nu kommit överens med omvårdnadsförvaltningen att de ska bygga en ramp till hennes befintliga friggebod så att hon kan nyttja den som förvaringsplats tills dess att modulgaraget för permobilen fått bygglov.