Trend: Konst, eko, humor

Lampan Hely som ett smycke, av Katriina Nuutinen.

Lampan Hely som ett smycke, av Katriina Nuutinen. Foto: Christel Månsson

Christel Månsson besökte Stockholm Furniture Fair och såg en tydlig trend. Möblerna är som konstverk i rummet med utsökta linjer, former, material och som har en funktion.

En lampa är en lampa, är en lampa … eller?
Nej, så är icke fallet längre vad gäller formgivning av möbler, lampor och textil. När jag strosar runt på mässan är det framförallt en tydlig trend som fångar min blick.

Stolar, bord, hyllor och lampor närmar sig konsten i sitt uttryck. De är konstverk i rummet, med utsökta linjer, former och material som har en funktion. Som grafiska tecken, eller med spännande strukturer som fångar ljuset på ett vackert sätt. Det är komplexitet och enkelhet i en skön förening. 

Materialutveckling och nya verktyg för trä, plast och metall tillåter att man tar ut svängarna och kan göra tunnare, rundare och mer komplexa former än vad som tidigare varit möjligt, förutom som rena hantverksprodukter. Nu kan man även göra detta mer industriellt, varpå det är möjligt att massproducera produkter så att de når ut på flera nivåer och inte bara de allra mest exklusiva. 

Detta med konstlika produkter har länge varit en av alla trender, men det har nu brett ut sig och blivit en av de allra tydligaste så som jag bedömer det. 

Så, en golvlampa är inte bara en golvlampa, den är en ljusskulptur. 

En annan tydlig trend är förstås ekotrenden med ”sustainability” som honnörsord. Det kan handla om att för varje träd man tillverkar möbler av planteras ett nytt, som exempel. 

Humorn har fått en given plats hos påhittiga formgivare. En vägglampa jag såg hade en inbyggd funktion för att torka kläder på, så att man tar tillvara värmen som alstras. 

Allt som allt var intrycket i år mycket inspirerande och ord som briljant, utsökt och fingertoppskänsla kommer till mig. 

Det ska bli spännande att följa vad som kommer härnäst!

PS. Alla bilder utom en är tagna i C-hallen, dvs. hallen för offentlig miljö. Dessa produkter finns oftast att få tag på hos återförsäljare som Senab inredningar, Input interiör och andra liknande som levererar till kontor. Där kan man som privatperson också beställa. Fler och fler av producenterna vänder sig även ut mot vanlig möbelhandel. DS.

Trend: Konst, eko, humor bild 2
Trend: Konst, eko, humor bild 3
Trend: Konst, eko, humor bild 4
Trend: Konst, eko, humor bild 5
Trend: Konst, eko, humor bild 6
Trend: Konst, eko, humor bild 7
Trend: Konst, eko, humor bild 8
Trend: Konst, eko, humor bild 9
Trend: Konst, eko, humor bild 10