Skapa ett personligt kök

Lyssna inåt, strunta i konventioner och trender. Det är bara så du kan skapa ett riktigt personligt kök, menar inredningsarkitekt Christel Månsson.

Här i Sverige finns det en stark konventionell strömning. Vi vill ha ett fint kök, men det ska ändå någonstans vara lagom och inte sticka ut för mycket.

Till exempel har många av oss svårt att tänka oss ett kök utan överskåp. Vi vill helst ha så många överskåp det bara går att klämma in. Variationen när det gäller planlösningar och material är inte heller så stor. Det räcker att titta i en dansk inredningstidning för att få se ett helt annat sätt att tänka och en friare inställning.

– Överskåp måste man väl ha, tänker du kanske. Men tänk så bra det skulle kunna bli med ett inbyggt högt skåp med skjutdörrar som sväljer hur mycket som helst. Det är en frihet att arbeta med plats ovanför bänkytorna, säger inredningsarkitekt Christel Månsson.

Du kan vara personlig när du skapar ditt kök på tre olika sätt:

  1. Hur du bygger köket, dvs planlösningen och hur du utnyttjar rumsvolymen på höjden.
  2. Vilka material och färger du väljer
  3. Den lösa inredningen, dvs möbler, textilier, tavlor, belysning, växter och övriga detaljer.

– En aspekt som jag tycker är viktig är att ha respekt för husets stil och byggår. Man bör tala byggnadens språk även i köket, säger Christel.
– Även om man gör det kan man inom vissa gränser skapa ett personligt intryck i köket, fortsätter hon.

Under sina år som köksinredare har Christel sett exempel där köksdrömmarna har tagit sig de mest underliga uttryck. Christel och hennes kollegor försökte förgäves avstyra hela projektet när man ville bygga ett romantiskt 1900-tals sekelskifteskök i en typisk 1950-talsvilla.
– Det ser bara konstigt ut när man väljer en stil på köket som är totalt skild från husets stil.

Hur lång tid du tänker bo kvar i huset är en annan vanlig tanke när du bygger nytt kök.
– Men du vet ju aldrig vem som vill köpa just ditt hus och det är sällan det stämmer i stilen ändå. Sådana tankar tror jag är det som avhåller många från att skapa ett personligt kök, helt i onödan, säger Christel Månsson
– Det kan ju hända att rätt köpare blir intresserad av huset just bara för det speciella köket, fortsätter Christel.

Vill du ändå göra ett ganska konventionellt kök, går det att med små, utbytbara medel göra det personligt.
– Varför inte göra en blomsterslinga i jugendstil som i hörnet ”spiller över” på en kökslucka? Eller om du är galen i skotska rutor, gör mönstret i minimosaik istället för att ha kakel, tipsar Christel Månsson.

Har du ett favoritmönster, ett tyg, en affisch, ett foto eller en tavla, kan du låta trycka upp det på en laminatskiva som du sätter där kaklet brukar vara.
– Snyggt och ett enkelt sätt att göra köket personligt, säger Christel Månsson.
Tänk bara på att du ibland måste ha upphovsrättsmannens tillåtelse för att göra trycket.

När Christel själv inreder åt andra brukar hon jobba med collage. Hon samlar material som är möjliga för inredningsuppdraget och klipper sedan och klistrar ihop ett kollage för att kunna visualisera vad som skulle passa i det tilltänkta köket. Efter en gradvis sållning hittar hon till slut en slutlig form som passar. Det handlar om att rensa och åter rensa för att det ska bli bra. Ett sådant här eget litet stilarkiv rekommenderar Christel alla att göra som vill ha ett riktigt personligt kök.

Läs mer:

Vad gör inredningsarkitekten?