Shaker - en inredningsstil

Den karaktäristiska kroklisten är ett av de tydliga elementen i shakerstilen.

Den karaktäristiska kroklisten är ett av de tydliga elementen i shakerstilen. Foto: Lori Lomayer, Whatremainsnow.com

Frikyrkorörelsen shakers fanns uteslutande i USA. De var skickliga möbelsnickare och trots att den kyrkliga rörelsen shakers idag nästan är utdöd, blomstrar deras inredningsstil som aldrig förr.

Mother Anne Lee som startade shakerrörelsen - eller som den egentligen hette ”the Believers in the Second Appearance of Christ” - var från början kväkare och hon tog med sig många av kväkarnas tankegångar till sin nya rörelse: enkelhet, ekonomiskt ansvar, arbetsmoral, tron på människans perfektion. I den nya rörelsens ritualer för att hylla Gud ingick många livliga sånger och danser varför de kom att kallas ”shaking quakers”, – och så fick de namnet shakers. Rörelsen startade i England sent 1700-tal. Där sågs de inte med blida ögon av den anglikanska kyrkan, som förföljde dem. Så småningom tog shakerna sin tillflykt till USA och blev en uteslutande amerikansk rörelse, främst i New York och New England. Idag är den religiösa shakerrörelsen i stort sett utdöd, men som inredningsstil blomstrar den.

stolar i shakerstil

 

Två typiska shakerstolar i Shaker Village of Pleasant Hill. 

För shakerna var arbetsamma och duktiga möbelsnickare, kända för sitt trähantverk. Man använde träslag som lönn, ceder, tall , kastanj , björk , körsbär och ek i sitt snickeri.

Shakerstilen är snickeri av högsta klass och kvalitet, där funktionen är det väsentliga.  Det är stilena snickerier utan onödiga sirligheter.

Kanske är kroklisten som man monterade runt om i rummen det mest signifikanta för shakerstilen. Renhet, ordning och reda. Allt på sin plats. På kroklisten hängde man alltifrån skåp, stolar och speglar till köksredskap och kläder.

shaker rum

I Shaker Village at Pleasant Hill har man inrett hotellrum i äkta shakerstil.

Shakerna använde naturliga växtfärger och leror för att göra färger och färga tyger. Färgen ska vara matt snarare än glansig. Kulörerna som gäller är rött, ljust och mörkt blå, varm gul och en blå – grön.

Ett kök i shakerstil har ramluckor i trä utan krusiduller. Handtaget är en knopp av trä. Även bänksskivan är i trä.

inbyggda shakerskåp

Bevarade original shaker skåp. Foto: Jack E. Boucher

Golven utgjordes av brädor som ibland lackades.

Många kökstillverkare världen över saluför ”shaker kök” idag, där kanske det enda gemensamma med den ursprungliga shakerstilen är kvadratiskt lucka med ram. Och man kan ju göra som man vill, vara lite eller mycket shaker i sitt kök och sin inredning.

Källor
History of the Shaker movement 
The difference between Shaker & Quaker 
The Shaker Historical Society 
Shaker Village at Pleasant Hill