Pricken över i för din inredning

När du flyttar in i ett nytt hus har du förmånen att få inreda allt från början. Pricken över i kan vara en antikvitet eller ett konstverk, något med själ som talar om vem du är. Här ger både inrednings-arkitekten, konstnären och antikvitets-handlaren sin syn på saken.

Omsorgsfullt utvalda föremål

Inredningsarkitekt Christel Månsson tycker att ett utvalt, speciellt föremål, som ett konstverk eller en antikvitet, för in både själ och sensualitet i en inredning. Det får henne också att dra paralleller till den kinesiska läran om Feng Shui.

– Enligt Feng Shui ordnar du tingen runt dig för att skapa harmoni, frid och lycka. Det handlar om att rensa bland dina saker och bara omge dig med noggrant utvalda föremål. Gör dig av med saker som inte betyder något och inte är utvalda med känsla. Framhäv föremålen som gör dig lycklig, lugn och harmonisk. Genom att framhäva det oväntade får du också en personlig stil.

Christels tips är att våga lägga konventionen på hyllan när du inreder det nya hemmet. Förutsätt inte att du måste ha det precis som föräldrarna och alla du känner – soffa här, soffbord där, bokhyllan där osv. Tänk istället om från början och utgå från vad du själv vill ha och behöver.

För att skapa ett hem som speglar dig själv och familjen behövs en analys av hur ni använder hemmet. Allt är möjligt och ingenting behöver se ut som det brukar. Och föremål som tillför det där lilla extra kan vara en antikvitet eller ett konstföremål.

Att välja är en träningssak

Hur du väljer inredning och föremål är enligt Christel Månsson en träningssak. Det första du ska göra är att skaffa dig en medvetenhet. Det får du när du tänker igenom inredningen i detalj. Det gäller att ha ett öppet sinne. Sedan handlar det om övning. Ju mer du tittar på konst och antikviteter, desto mer tränat öga får du. Du lär dig så småningom vad du tycker om och vad som passar dig och din stil. Men från början måste man naturligtvis ha intresset att vilja något mer än konventionen.

Vänd dig inåt

Konstnären Marie Louise Kold ser en stor fördel med att få börja om och hänga konst på nya väggar.
– När du börjar på nytt måste du tänka till och ifrågasätta. Tavlan kan hänga på ett helt nytt ställe - om den ska upp överhuvudtaget, säger Marie Louise.

Hon tycker inte heller att det nödvändigtvis behöver vara fel att välja konst som matchar soffan. Men det är inte orimligt att ett konstverk som du känner starkt för faktiskt får styra inredningen. Det är också viktigt att du inte vänder dig utåt och tänker på vad andra ska tycka. Den lyckade inredningen kan du bara åstadkomma om du vänder dig inåt och utgår ifrån vad du själv tycker om. Så fungerar det också för Marie Louise när hon skapar sina konstverk. Hon låter sig själv och sina egna känslor komma till uttryck i konsten. Om hon skulle tänka på vilken konst andra tycker om, hade det inte blivit någon konst över huvudtaget för hennes del.

Marie Louise gör sina konstverk i koppar, mässing och brons eller i form av fotografier. Hennes främsta inspirationskällor är längtan och Karen Blixen. Själv har Marie Louise helt skippat det rationella och satt ett vackert badkar från 20-talet med tassar som örnklor i vardagsrummet, där hon också använder det. Hon tycker att det är synd att många inte vågar njuta av konst, för att de känner att de inte förstår det. Marie Louise menar att varje konstverk betyder olika för olika betraktare. Det är upp till dig själv att säga vad ett konstverk betyder för dig. Vad som är bra konst är helt subjektivt.

Gamla saker prisvärda idag

– Väljer du saker som du tycker väldigt mycket om, så kan det inte bli fel. Det menar Jenny von Platen, som driver von Platen Modern Form i Malmö sedan två år tillbaka. Där inriktar hon sig på moderna antikviteter.
– Men ha hellre en riktigt läcker sak som får framträda, än 1000 mediokra, säger Jenny.

”Hemmet ska vara en vila, en rekreationsplats där människors personlighet ska komma till uttryck”, menade den österrikiske arkitekten Josef Frank, som verkade i Sverige 1934-1967. Det här har Jenny tagit fasta på.
– Det där med personlighet tycker jag är viktigt, säger Jenny. Att våga lita på sig själv och välja förmål och möbler med omsorg.

Jenny poängterar att gamla saker är prisvärda idag. Du kan få både bättre kvalitet och träslag till ett lägre pris än en nytillverkad möbel. Och på köpet får du en historia.
– Det finns också ett stort utbud av olika träslag bland gamla möbler, som är svårt att hitta bland nytillverkade. Därför ökar chansen att du ska hitta något som passar just dig bland de gamla möblerna tillverkade av teak, valnöt, mahogny eller jakaranda, säger Jenny.

– Textilier är ju också enormt underskattade. De behöver inte heller kosta så mycket, men kan fylla samma funktion som ett konstverk. Det finns oändligt många vackra tyger från olika berömda textilkonstnärer, som kan bli pricken över i i det nya hemmet.

Själv har Jenny valt att samla små förmål hon tycker om på en avskild hylla. Sedan går hon och tittar på dem och vänder på dem lite grand.
– Det här blir jag glad av, säger Jenny. Och jag behöver inte ”skräpa ner” den övriga inredningen med småsaker som gör att helheten inte får framträda.

Det här är helt i enlighet med Feng Shui och även Christel har gjort så i sitt hem – ett litet altare med små saker som betyder mycket. Hit kan hon gå och samla positiv energi när det behövs.