Inredning, Barn

Nytt rum till Gustaf 4,5 år

Man är ganska stor när man är 4,5 år.

Man är ganska stor när man är 4,5 år.

Christel Månsson fick i uppdrag att inreda Gustafs pojkrum. Det blev ett varmt och soligt Supermanrum som Gustaf gärna hänger i hela dagarna.

Fakta

Namn: Gustaf
Ålder: 4,5 år
Intressen: Bygga med Lego och spela spel
Favorithjälte: Superman
Favoritfärg: Gul

Gustafs rum är ungefär 8 kvm och har snedtak där det sitter vitmålad spont. Golvet bestod av vitoljade furuplank, liksom hela resten av övervåningen där Gustafs rum ligger. Det fanns en blå byrå familjen ville behålla, i övrigt fick Christel fria händer att föreslå möbler och inredning till barnrummet. Detta var förutsättningarna Christel Månsson hade när hon fick i uppdrag att göra ett mysigt pojkrum till Gustaf.

Christels första intryck var att Gustafs hörnrum var kallt, särskilt golvet. De 8 kvm rummet bestod av satte också en del begränsningar.

gustafs barnrum

– Därför föreslog jag en heltäckningsmatta som kommer att göra golvet och hela rummet varmare, säger Christel.

När Christel intervjuade Gustaf märkte hon att han är en kille som gillar Stålmannen och gärna bygger med Lego. Han hade också ett direkt och tydligt svar på frågan om favoritfärg. Gult! Gustaf älskar gult. Christel bestämde sig därför tidigt att både väggar och heltäckningsmatta skulle få i gult. Att ha samma färg på golv och väggar skapar en lugn helhet till det lilla rummet som annars lätt blir plottrigt.

Hur får man då in Superman i det hela? Christel fick en idé om att sätta en skiva av plexiglas framför det höga smala fönstret. På plexiglaset monterades sedan en genomskinlig bild av Superman som lyser upp när man sätter en lampa bakom. Skivan är monterad på en skena så att den går att föra bort från fönstret. Färgerna i bilden, blått, rött, gult och svart blev sedan temat för rummet.

inreda barnrum - gul heltäckningsmatta

– Föräldrarna var oroliga för att färgen gul skulle bli jobbig, men nu är de supernöjda. Alla liksom dras till det gula rummet som bara känns varmt och positivt, berättar Christel.

Sängen är en Brekke 90x200 cm från Ikea med resårmadrass som Gustaf kan växa i.
– Här valde vi en modell som har tre rejäla lådor undertill där man kan stoppa undan leksakerna, säger Christel.

gustaf på väg ut från sitt barnrum

Sängen fanns bara i vitt, så den fick lämnas in på måleri för att bli svart.
– Supermanbilden har inslag av svart och det är bra att ta upp den färgen från storebrors intilliggande rum, så får man harmoni när man går mellan rummen.

Som punktbelysning har Christel satt en jordglob i fönstret, som passar väl in i Superman-temat. Dessutom är det Gustafs favoritgrej i hela rummet. 

– Jag ritade först in den vid fotändan på sängen, men när allt kom på plats så passade jordgloben bättre i det lilla fönstret.

Både Gustaf och hans föräldrar är supernöjda med det nya barnrummet. Golven har blivit mycket varmare. Den gula färgen gör att man aldrig vill lämna detta positiva ombonade rum. Och leksakerna har det rensats i och de kan nu lätt stuvas undan och få plats under sängen och i det lilla skåpet med glasdörrar.
– Sätter man vitrindörrar framför bokhyllan ser den plötsligt mycket mer städad ut, även om sakerna kan ligga lite huller om buller innanför. Och det gör de ju ofta i barnrum.

Läs mer