Barn, Inredning

Inreda barnrum - inspiration och tips

Inreda barnrum - inspiration och tips

När inredningsarkitekt Christel Månsson ska inreda barnrum blir det inbjudande rum som badar i ljus och har generösa mjuka mattor, för barn de vill vara på golvet.

– Mjuka former är något som jag tycker är viktigt i barnrum. Jag vill inte ha några skarpa hörn som barnen kan springa in i och göra sig illa på. Ska man ha ett litet bord tycker jag att det är bra att använda en rund skiva där.

Generösa golvytor är något annat Christel vill prioritera i barnrummet.

– Barn håller till nere på golvet långt upp i åldrarna. Min dotter är hela tiden nere på golvet och på det sättet tror jag att de flesta barn är, säger Christel.

Därför tycker Christel att man bör tänka på att inte övermöblera rummet. Ha en generös ren golvyta och placera sedan en stor mjuk matta där. Eller varför inte en heltäckningsmatta?

Det är bra om inredningen är hyfsat tålig mot stötar. Å andra sidan växer barnen hela tiden och man byter ut detaljer efter hand som de växer. Från ett litet ritbord till ett högre skrivbord när de börjar skolan. I huvudsak är det bra att tänka på att man ska kunna stå på ett bord utan att det rasar ihop. Är barnen små är det bra om möbler kan förankras i vägg. Barnen kan klättra upp i hyllan eller på skåpet som sedan kan välta, och då slår barnet sig rejält.
 

Christel Månsson
Christel Månsson

 

Förvaring är en annan viktig fråga i varje barnrum.
– Ett svenskt barn äger i snitt mer än 500 leksaker läste jag nyss i en undersökning. Jag önskar ju att man inte matar in hundratals leksaker i barnrummet, säger Christel.

– Med dagens ekotänk tycker jag det är mer rätt att rensa med jämna mellanrum och bara ha kvar det barnet verkligen använder och säljer eller ger bort överflödet till bättre behövande. Vilka leksaker leker barnet egentligen med? Behåll bara dem, så blir barnrummet roligare att hitta i och inte minst att leka i, säger Christel.

Till de saker man ändå har är det bra med ordentlig förvaring, så att barn och föräldrar snabbt kan städa undan leksakerna som inte används. Kanske en säng med lådor under eller rejäla skåp och bokhyllor. Några få ytor, t ex ett par tavellister är trevligt att för att exponera barnens egna alster eller favoritleksakerna.

Bra belysning är viktigt både för att barnrummet ska bli mysigt och funktionellt.
– Ett bra trick för att göra rummet mysigt är att ha flera spotlights på en skena i taket som riktas på olika håll i rummet, istället för en enda taklampa som sprider ett platt omysigt ljus, säger Christel.
– Spotlights gör halva jobbet när en miljö ser inbjudande och mysig ut, säger Christel.

Komplettera sedan med punktbelysning på olika ställen i rummet.

Det roliga är att låta barnet vara med och välja färger. Fråga barnen vad de tycker. Alla barn bryr sig inte, men ofta har de en favoritfärg. Det är lätt att måla om.

Det kan vara kul att ha tapet på en fondvägg , eller varför inte en vägg som man kan måla med kritor på, säger Christel. Sådan färg finns att köpa i färgfackhandeln.

Det finns ett oändligt antal varianter av färger och tapeter att välja bland. Bara fantasin sätter gränser.

Inredningsarkitektens tips när du inreder barnrum:

  • Låt barnet vara med och bestämma.
  • Mjuka former som barnet inte slår sig på.
  • Förankra möbler i väggen.
  • Övermöblera inte.
  • Ha generösa golvytor.
  • Rensa ut leksaker som inte används.
  • Bra belysning är viktigt!

Christel har nyligen inrett två pojkrum som du kan läsa om på länkarna nedan.

Läs mer