Barn

Barnrum - Nytt rum till Ludvig 9 år

Inredningsarkitekt Christel Månsson fick i uppdrag att inreda ett rum åt Ludvig, 9 år. Han är idag en kille som gillar svart och vill bestämma själv. Det syns i hans nya rum.

Fototapet mjukar upp det svartvita rummet.

Fototapet mjukar upp det svartvita rummet.

Fakta

Namn: Ludvig
Ålder: 9 år
Intressen: Spel, teknik, kläder, tennis och golf
Favoritfärg: Svart

Ludvigs rum är ca 11 kvm och har snedtak där det sitter vitmålad spont. Det ligger precis intill lillebror Gustafs rum. Golvet bestod innan renoveringen av vitoljade furuplank, liksom hela resten av övervåningen där Ludvigs rum ligger. Möblerna som fanns i Ludvigs rum innan renoveringen var rangliga och nötta och inget skulle behållas. Föräldrarna gav inredningsarkitekt Christel Månsson i uppdrag att rita på ett nytt rum till Ludvig. Hon fick fria händer att föreslå möbler och inredning.

Christels första intryck var att Ludvigs rum var kallt, särskilt golvet.
– Därför föreslog jag en heltäckningsmatta som kommer att göra golvet och hela det här barnrummet varmare, säger Christel.

När Christel intervjuade Ludvig berättade han att han gillar Ferraribilar och lyx i största allmänhet. Han sa att favoritfärgen är blått och grönt. Han berättade också att han gillade att klättra upp den rangliga våningssängen han hade och att han absolut ville ha en våningssäng.

Christel valde att göra en skiss på temat sportbilar. Hon ritade en specialbyggd säng som skulle byggas av köksskåp med vitrinluckor och ovanpå dem en resårmadrass. Ramen på sängen skulle prydas med bilar utskurna i plexiglas i blått och grönt. På väggen skulle det hänga likadana siluetter av bilar.

Problemet var att det gick ett par månader mellan att Christel presenterade sin skiss och att rummen skulle börja renoveras. Under den tiden hann Ludvig byta stil.
– Ingen säng man klättrar upp i, det känns för barnsligt, sa Ludvig.
– Och nu gillar jag bara svart, fortsatte han.

Föräldrarna bestämde sig för att i samråd med Christel göra vissa korrigeringar i ritningen. Det fick bli en vanlig säng. Eftersom Ludvig ville ha ett rum som bara gick i svart, vitt och grått valde man att sätta en fototapet i svart/vitt på den ena väggen. På så sätt kunde man ändå få liv i rummet, trots det dystra färgvalet. Motivet Ludvig fastnade för var en New York skyline.

En puff som Christel hade rekommenderat ville dock Ludvig ha. Det fick bli en silvergrå Fatboy. Den skulle passa bra till den helt svarta heltäckningsmattan som Christel hade föreslagit.

Även skrivbordet föll Ludvig i smaken. En hel bänkskiva med gott om plats för flera kompisar bredvid varandra och bildskärm till spelen, modellbyggen och läxläsning. Den långa bänkskivan vilar på tre generösa hurtsar där det finns gott om plats till både kläder, papper, pennor och andra prylar.

Christel rekommenderade flera spotlights i taket i Ludvigs rum. Det blev en skena med fyra spottar som sitter riktade på olika håll i rummet. Förutom denna och skrivbordslampan står det också en golvlampa Ludvig har fått överta från föräldrarna.

Slutresultatet har blivit allt vad Ludvig önskar sig av ett eget rum.

– Mattan är bra, för den är varm och snygg, säger Ludvig. 
– Sedan tycker jag om skrivbordet för att det är så stort och finns så mycket förvaring. Här får jag plats med både spelkonsollerna och saker jag håller på att bygga. Och puffen tycker jag är mysig att sitta i när jag spelar.

Nytt rum till Ludvig 9 år bild 2
Nytt rum till Ludvig 9 år bild 3
Nytt rum till Ludvig 9 år bild 4
Nytt rum till Ludvig 9 år bild 5
Nytt rum till Ludvig 9 år bild 6
Nytt rum till Ludvig 9 år bild 7
Läs mer