Köp rätt bänkdiskmaskin

Utbudet av bänkdiskmaskiner är begränsat.

Utbudet av bänkdiskmaskiner är begränsat. Foto: Bosch

En bänkdiskmaskin passar bra i det lilla köket, men kan också tjäna som komplement till storhushållet. Priset på bänkdiskmaskiner varierar relativt mycket mellan olika modeller, vilket främst beror på design, funktioner och ljudnivå.

Märken på bänkdiskmaskiner
Utbudet av bänkdiskmaskiner har ökat något under senare år, men är fortfarande betydligt mer begränsat än utbudet av golvdiskmaskiner. I vår undersökning har vi hittat ett tjugotal olika modeller i handeln. Bosch, Siemens och Electrolux har störst utbud. Det finns även ett par modeller av lågprismärket Candy. 

Pris bänkdiskmaskin
1800-8000 kr. Flest maskiner hittar du inom prisspannet 2000-4500 kr. Dyrast är de rostfria maskinerna som är utrustade med flera specialfunktioner. De är generellt också mer tystgående med en ljudnivå kring 45-48 decibel. Däremot är de inte alltid mest energieffektiva. Tänk på att det lönar sig att jämföra priser på nätet: det kan skilja flera hundralappar mellan en och samma modell.

electrolux bänkdiskmaskin

Störst utbud av bänkdiskmaskiner har Bosch, Electrolux och Simens.

Kapacitet
De flesta bänkdiskmaskiner har standardmåttet 550x500x440 mm (bredd/djup/höjd). Maskinerna rymmer plats för 5-6 kuvert, vilket motsvarar mängden disk som brukar bli efter en familjemåltid. (Ett kuvert avser en uppsättning med en assiett, en flat tallrik, en djup tallrik, en kaffekopp med fat, ett glas och två bestick.)

Driftskostnad för en bänkdiskmaskin
Samtliga bänkdiskmaskiner är energieffektiva (A-klass). Några modeller har A+, vilket ger ännu lägre förbrukning. Kostnadsmässigt blir skillnaden rätt marginell mellan de mest energisnåla maskinerna (175 kWh/år) och standardmaskinerna (185 kWh/år). Den årliga vattenförbrukningen är 2000-2500 liter. Hos vissa modeller finns även märkning av diskeffekt (hur ren disken blir) och hur torrt diskgodset är efter avslutat normalprogram (torkeffekt). I dessa fall är A bästa värde.

begagnad bänkdiskmaskin

Eller köp en begangad bänkdiskmaskin för en spottstyver. Foto: Annonser.se

Bänkdiskmaskinens ljudnivå
De flesta nya diskmaskiner har en ljudnivå kring 55 decibel vilket kan jämföras med ett normalt samtal som ligger kring 60 decibel. Enstaka modeller har en ljudnivå som är lägre än 50 decibel. Tänk på att skillnaden mellan den mest tystgående och den mest bullriga maskinen är större än vad man kan tro. De energieffektiva diskmaskinerna har dessutom en relativt lång programtid som kan göra att bullret känns enerverande.

Program och funktioner i olika bänkdiskmaskiner
Maskinerna har normalt fyra till fem olika program att välja mellan. De flesta är försedda med någon typ av specialprogram, till exempel snabbprogram eller flexibelt program, som känner av diskens ”smutsighetsgrad” och väljer program och temperatur själv. På enstaka modeller kan du ställa in eco-program som gör diskningen mer miljövänlig. Tester som gjorts visar dock att eco-programmen ofta ger dåligt resultat, vilket också bekräftas i många omdömen på nätet. Andra specialfunktioner hos maskinerna är ”fördröjd start” och ”Led-indikatorer” som visar när salt och sköljmedel bör fyllas på. Maskinen kan även ha en säkerhetsfunktion som förhindrar översvämning (”översvämningsskydd”).

Bänkdiskmaskin från Siemens

Siemens har vita bänkdiskmaskiner. 

Övrigt att tänka på när du ska köpa bänkdiskmaskin:

  • Var ska maskinen bäst placeras?
  • Hur ofta ska den användas och har den tillräcklig kapacitet för vardagligt bruk?
  • Är bullernivån störande?
  • Vilka program och funktioner behövs – och vilka kan du avstå från?
  • Sök också efter aktuella tester och läs kundrecensioner!

Test bänkdiskmaskiner
I stort sett saknas det tester av bänkdiskmaskiner. Vi hittade bara ett test gjort 2008, vilket gör att det har begränsat värde.

Test bänkdiskmaskiner hos Smartson