Kök, Köpa & sälja hus

Köket viktigast när du säljer huset - trenderna som lockar

Stort kök med öppna hyllor blandat med luckor ända upp till tak.

Stort kök med öppna hyllor blandat med luckor ända upp till tak. Foto: Cocolapine Design

Köket är det rum som spelar störst roll för köparna när du ska sälja ditt hus. Här är trenderna som lockar köparna idag.

Köket är ett av de viktigaste, om inte till och med det viktigaste, rummet vid en försäljning av bostaden. Detta bekräftar mäklare vid både Eklund Stockholm New York (ESNY) och Alexander White.

– Köket är samlingsplatsen i hemmet, vi spenderar allt mer tid där både med familjen och med vännerna. Det blir som ett allrum där man umgås och lagar mat. Dessutom är det inte längre avskilt från resten av bostaden utan utgör en helhet i de öppna planlösningar som är så vanliga idag. Jag skulle säga att köket spelar störst roll vid en försäljning, säger Denise Edlind, mäklare hos ESNY.

Ett modernt kök

Vad vill då köparna ha för typ av kök 2016? Trä och värme, men samtidigt ljust och fräscht är ledorden.

Kök

Ett kök av Hans Verstuyft Architecten.

- Trenden går mer mot en industrilook även om det lantliga fortfarande står sig. Jag skulle säga att vi ser något av en kombination idag. En varm industrilook där trä och ljus kalksten ställs mot mässingsdetaljer och ett mer cleant intryck. Superminimalismen som var så het ett tag har dock en svacka, säger Håkan Lundquist, mäklare hos Alexander White.

Och med den trenden försvann även suktandet efter högblanka skåpluckor och att allt ska vara undangömt.

 Kök med mässing och marmor

Kök med mässing och marmor är fortfarande aktuellt. Foto: Alvhem mäkleri

– Säljargument idag är flotta teak- eller valnötskök till exempel. Men mer generellt naturmaterial och hantverk om vi talar exklusiva kök. Folk vill ha ljusa öppna kök där hantverk och naturmaterial lyfts fram - och plats för många människor, säger Denise Edlind.

Båda mäklarna lyfter även marmor som en trend som fortfarande håller i sig.

Parkettgolv

Stor köksö i marmor och vackert trägolv. Foto: Alhem mäkleri

– Generellt har vi sett väldigt mycket marmor och mässing i flera år nu, och det är fortfarande aktuellt, säger Denise Edlind och konstaterar samtidigt att mosaik på väggarna och sandsten på golvet däremot går bort.

Skåp upp till taket och köksöar är däremot fortfarande trendigt och dessutom funktionellt.

Grått kök med köksö

Köksö och skåp upp till taket. Foto: Susan Marinello

– Du får mycket förvaring och du slipper omaket med att städa ovanför skåpen. Dessutom utgör köksön en bra samlingsplats, säger Håkan Lundquist.

Det finns även skäl att tänka till kring tekniken.

– Ismaskinen är väl knappast någon hit längre, men vi märker däremot att många vill ha vinkyl. Vi får även allt fler kunder som frågar om det är ångugn i köket, säger Håkan Lundquist.

Lantligt kök

Lantligt kök med marmor- och mässingsdetaljer. Foto: Kvänum

Om mäklarna får välja

Trender kommer och går och du ska såklart välja en köksstil som tilltalar just dig. Det är du som ska leva i köket i många år framöver. När Håkan Lundquist får beskriva sitt drömkök väljer han exempelvis hellre öppna hyllor än enbart skåpluckor.

Railway kitchen

Railway kitchen av Bucks and Spurs Stockholm.

– Jag tycker att vardagsporslin och annat som jag använder dagligen kan stå framme lättåtkomligt. Men jag tycker också om de trender vi ser idag. Mitt drömkök får gärna dra mot det industriella men med värme i form av grovhuggna köksluckor i trä och med bänkskiva i kalksten även om de är hopplösa att hålla ordning på, säger han.

Denise Edlind sätter funktionen främst.

– För mig spelar det inte så stor roll om det är avskalat med cool LED-belysning i skåpen, eller ett lantkök - den genomtänkta funktionen är det viktiga. Det ska vara ett stort bord, skåp som sträcker sig hela vägen upp till taket och genomtänkt placering. Sedan tycker jag om kök som harmoniserar med resten av bostaden. Men jag är lika kär i vitrinskåp med belysning bakom och ostindiska tallrikar på väggarna som jag är i ett supercleant italienskt kök, säger hon.

Vitrinskåp

Vitrinskåp från Asteberg Möbler.

Lightrenovera vid behov

Det är dock långt ifrån alla som står i valet och kvalet att byta ut köket, trots att en försäljning står för dörren. Men när du ska sälja ditt hem är det i alla fall värt att lägga lite extra möda på att se över så att köket håller samma klass som övriga bostaden. Speciellt eftersom det är kronjuvelen för många köpare.

Kök med koppar

Individuellt kök med koppar som matchas med rosa kakel. Foto: Cotemaison

– Det finns generellt sett två kategorier köpare, de som vill renovera och de som vill köpa en färdig bostad. Renoverar du badrummet men låter köket vara slitet får badrumsrenoveringen inte samma effekt på slutpriset som den skulle ha fått om du lagt ner lite tid på köket med, säger Håkan Lundquist och fortsätter:

- Det behöver dock inte innebära att du måste lägga pengar på en fullständig renovering, byt det som behövs för att rummet ska nå upp till resten av bostadens standard. Det har till exempel hänt att vi tagit in snickare som fått byta trasiga eller slitna köksluckor inför försäljningen, ett slags lightrenovering kan man säga, säger han.