Checklista, Kök

Köket mest drabbat av vattenskador

Försäkringsbolagets checklista för att minska risken för vattenskador i köket.

Köket mest drabbat av vattenskador

Konsumenterna tror att det är i badrummet som flest vattenskador sker, men färsk statistik visar att köket har gått om som det mest skadedrabbade rummet i huset. Även försäkringsbolaget Trygg-Hansa har märkt av den här utvecklingen. Deras siffror visar att antalet vattenskador i kök har ökat med 170 procent de sista 5 åren.

- Vi spenderar allt mer tid i våra kök. En naturlig följd av detta är att vi satsar mer pengar på att utrusta dem och inreder dem med fler vattenanslutna apparater. Tyvärr ser vi också att det leder till fler vattenskador, och det från kyl, frys, diskmaskin och vattenanslutna spisar, ismaskiner och kaffebryggare, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert hos Trygg-Hansa.

De har satt ihop en checklista som är tänkt att minska risken för vattenskador i köket: 

Tips för att undvika vattenskador i köket:

  • Ta in proffs. Anlita fackmän för installations- och reparationsarbete.
  • Installera golvskydd. En plastmatta eller annat golvskydd är en billig försäkring. Bör ligga även under kyl och frys, även om de inte är anslutna till vatten.
  • Ett vattenlarm, eller vattenfelsbrytare, varnar för läckage eller stänger av vattenflödet vid läckage och kan förhindra omfattande vattenskador.
  • Bygger du nytt kök, se till att alla inblandade hantverkare är med i planeringen och att någon samordnar bygget.
  • Ha koll på dina rättigheter. Du som konsument har långtgående rättigheter om vattenskadan skulle bero på brister i hushållsapparaten eller installationen, ofta upp till 10 år efter köp.