Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö
Byggahus.se
Tester

Test av stekpannor - bästa stekpannan 2025: non stick, rostfri & gjutjärn

Marlén Eskilsson
Uppdaterad 1 jan 2025228 kommentarer
Vi testade 9 stekpannor från non stick till gjutjärn för att hitta en stekpanna som verkligen är bäst i test.
Nio stekpannor testades att steka hamburgare, ägg och raggmunk i.

Nio stekpannor testades att steka hamburgare, ägg och raggmunk i. Foto: Marlén Eskilsson

Vinnaren i testet är Ballarini Salina Ti-X:

Ballarini Salina Ti-X Granit 24 cm
Ballarini Salina Ti-X Granit 24 cm
(10 butiker)
fr. 844 kr
Till butik

Om jag vill köpa en enda stekpanna, vilken ska jag köpa då? För att besvara frågan bestämde vi oss för att testa 9 olika stekpannor, flera av dem med non stick-beläggning, men också kolstål, rostfritt stål, gjutjärn och lättviktsgjutjärn för att jämföra. 

Tävling: Vi tävlar ut stekpannor från testet!

Innehåll

  • 1. Så utförde vi testet
  • 2. Ballarini Salina Ti-X stekpanna - bäst i test
  • 3. Scanpan CTX stekpanna
  • 4. Alessi non stick stekpanna
  • 5. Satake stekpanna i lättviktsgjutjärn
  • 6. Skeppshult stekpanna av gjutjärn
  • 7. Fiskars Norden Steel rostfri stekpanna
  • 8. Sola Onyx kolstålspanna
  • 9. Jamie Oliver Tefal non stick stekpanna
  • 10. Hemkomst Ikea stekpanna
  • 11. Tabell - 9 stekpannor i test
  • 12. Resultat och sammanfattning
  • 13. Hur är en bra stekpanna?
  • 14. Är PFAS som finns i vissa non stick farligt?
  • 15. Fler vanliga frågor
Visa 12 till
Visa färre

Så utförde vi testet

Vi började testet med att lägga i en klick smör i pannan och tog tiden på hur lång tid det tar innan smöret skummar och är redo för stekning.

För att se hur de olika stekpannorna klarar olika typer av matlagning stekte vi sedan följande i var och en:

  • Ett ägg - en känslig råvara som lätt fastnar
  • En raggmunk - hur bra klarar den att fördela värmen och ge en jämn krispig yta?
  • En hamburgare - hur bra är den på att ge snabb hög värme och en fin stekyta utan att köttet blir torrt?

Vi vägde också pannorna och bedömde deras design, kvalitetskänsla och hur bekväma de är att använda.

Ballarini Salina Ti-X stekpanna - bäst i test

Ballarini Ti-X stekpanna bäst i test på Byggahus.se
Ballarini Salina Ti-X stekpanna får utmärkelsen Bäst i test. Foto: Marlén Eskilsson

Det är en fröjd att steka både kött, ägg och raggmunk i den lätta och mycket väl designade stekpannan Salina Ti-X 24 cm från italienska Ballarini, med keramisk beläggning som gör att inget fastnar. Vi ger den därför utmärkelsen Bäst i test.

Pris: 629 kr

Ballarini Salina Ti-X Granit 24 cm
Ballarini Salina Ti-X Granit 24 cm
(10 butiker)
fr. 844 kr
Till butik

Betyg: 5

Fördelar

+ Lätt panna på 1 kg
+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Enkel att rengöra
+ Tål metallredskap
+ Hög kvalitetskänsla
+ Prisvärd
+ 10 års garanti

Nackdelar

- Tog 1,5 minut att bli varm

Kommentarer
Den keramiska non stick-beläggningen på Ballarini Salina Ti-X består av 7 lager, inklusive ett av titan vilket gör den mycket tålig. Du behöver inte vara rädd för att ha lite högre värme på induktionshällen när du steker, den känns jämn och stabil i värmen.

Scanpan CTX stekpanna

Scanpan stekpanna
Scanpan CTX non stick stekpanna. Foto: Marlén Eskilsson

Den danska 24 cm non stick CTX stekpannan andas kvalitet, dansk design och är utmärkt att steka i. Men den är också lite tyngre än Ballarini och har hälften så lång garantitid. 

Pris: 1 899 kr

Scanpan CTX 24 cm
Scanpan CTX 24 cm
(11 butiker)
fr. 1 079 kr
Till butik

Betyg: 4,5

+ Hög kvalitetskänsla
+ Snygg
+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Bekvämt handtag
+ Ganska lätt på 1,1 kg
+ Tål metallredskap

- Dyr

Kommentar
Hade den kostat hälften så mycket hade den också fått betyget 5. Håll utkik efter prissänkningar och erbjudanden!

Alessi non stick stekpanna

Alessis non stick stekpanna
Alessis non stick stekpanna. Foto: Marlén Eskilsson

Alessis lätta non-stick stekpanna är helt otroligt non stick, ägget svävade över ytan. Hamburgaren blev perfekt stekt, liksom ägget och raggmunken. Stekpannan som är mycket väldesignad av Jasper Morrison ingår i serien Pots&Pans.

Pris: 1049 kr

Alessi Aluminium Non-Stick 24 cm
Alessi Aluminium Non-Stick 24 cm
(1 butik)
fr. 647 kr
Till butik

Betyg: 4,5

Fördelar

+ Lätt, bara 847 gram
+ Hög kvalitetskänsla
+ Väldesignad
+ Otroligt mycket non stick
+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Går att diska i diskmaskinen

Nackdelar

- Tar 2 min att bli varm
- Information saknas om vad beläggningen består av
- Dyr

Kommentar
Det är mycket bekvämt att steka i en såhär lätt stekpanna med en så väl fungerande non stick-beläggning. Hade det funnits övertygande information om att beläggningen håller i  längden och inte innehåller PFAS, hade den nog fått närmare en femma i betyg.

Satake stekpanna i lättviktsgjutjärn

Satake lättviktsgjutjärn stekpanna
Satake stekpanna i lättviktsgjutjärn med Honeycomb Whitford Xylan-beläggning. Foto: Marlén Eskilsson

Vi upplever att vi får mycket bra stekresultat i Satakes medeltunga stekpanna i lättviktsgjutjärn med Honeycomb Whitford Xylan-beläggning. 

Pris: 385 kr

Betyg: 4

Fördelar

+ Utmärkt stekresultat på både ägg, raggmunk och hamburgare
+ Trevlig design
+ Hög kvalitetskänsla
+ Prisvärd

Nackdelar

- Kunde varit lättare

Kommentarer
Pannan är sådär medeltung på 1584 gram. Det tog också medellång tid att värma upp den - 1 minut och 10 sekunder.

Skeppshult stekpanna av gjutjärn

Skeppshult stekpanna av gjutjärn
I Skeppshults stekpanna av gjutjärn brände ägget vid, men det kan bero på bristande underhåll. Foto: Marlén Eskilsson

Den svenska stekpannan i gjutjärn är tung, men det är bra att den håller “för evigt” och att den avger järn i samband med matlagning. 

Pris: 639 kr

Skeppshult Professional 24 cm
Skeppshult Professional 24 cm
(10 butiker)
fr. 745 kr
Till butik

Betyg: 3,5

+ Fin stekyta på köttet
+ Känns hälsosam, avger järn vid stekning
+ Prisvärd
+ Tillverkad i Sverige
+ 25 års garanti, lär hålla för evigt

- Tung panna på 2,6 kg
- Kan inte diskas med diskmedel
- Behöver underhållas

Kommentar
Vi utförde testet med en äldre modell av Skeppshults stekpanna och kan den utan och innan. Allt för ofta väljs den bort mot en lättare panna på grund av tyngden. 

Fiskars Norden Steel rostfri stekpanna

Steker raggmunk i rostfri stekpanna
Fiskars rostfria stekpanna funktar inte att steka raggmunk i. Foto: Marlén Eskilsson

Den rostfria finska stekpannan från Fiskars känns ren och hälsosam att steka i, men blir varm blixtsnabbt och tar ett tag att bli vän med. Allt vi steker bränner vid, raggmunken går inte alls att steka. 

Pris: 1579 kr

Fiskars Norden Steel Uncoated 28 cm
Fiskars Norden Steel Uncoated 28 cm
(11 butiker)
fr. 1 038 kr
Till butik

Betyg: 3

+ Blir varm snabbt vilket är bra när du steker kött
+ Känns hälsosamt med endast stål i pannan
+ Du behöver inte vara rädd om den vid diskning
+ Lång garanti

- Ägg och raggmunk bränner vid
- Jobbig att rengöra därför
- Dyr

Kommentar
Den rostfria stekpannan ska värmas upp ordentligt innan rikligt med fett tillsätts, men det fastnar ändå delar av matvaran i pannan. Den här är mest lämpad att steka kött och göra sås i, kanske steka grönsaker.

Sola Onyx kolstålspanna

Sola Onyx kolstålspanna
Sola Onyx kolstålspanna. Foto: Marlén Eskilsson

Kolstålspannan Onyx från Sola blir varm blixtsnabbt och kräver liksom den rostfria pannan ett särskilt handlag. Vi bränner vid ägget och det är omöjligt att steka en fin raggmunk. 

Pris: 964 kr

Betyg: 3

+ Lätt panna på 1 kg
+ Rent material, hälsosamt
+ Bra för att bryna snabbt
+ Bra handtag som inte blir varmt

- Kan deformeras vid för hög värme
- Ägg och raggmunk bränner vid
- Missfärgas med tiden
- Tål ej maskindisk
- Ej prisvärd

Kommentar
Upplevs fungera ungefär som en rostfri stekpanna. Det står att den är färdigbehandlad och ska vara redo att användas, men både ägg och raggmunk brände vid.

Jamie Oliver Tefal non stick stekpanna

Tefal stekpanna
Jamie Olivers Tefal non stick stekpanna i test. Foto: Marlén Eskilsson

Jamie Olivers Tefal Kina-tillverkade non stick stekpanna blir varm snabbt och klarar alla våra tester bra. Non stick-beläggningen innehåller dock PTFE som är hälsovådligt om pannan hettas upp för mycket eller får skador i beläggningen, vilket är väldigt lätt hänt.

Pris: 319 kr

Tefal Jamie Oliver Quick & Easy 24 cm
Tefal Jamie Oliver Quick & Easy 24 cm
(5 butiker)
fr. 449 kr
Till butik

Betyg: 3

+ Prisvärd
+ Blir varm snabbt
+ Robust
+ Bra handtag
+ Klarade alla stektest med bra resultat

- Känslig beläggning av Teflon
- Klarar inte höga temperaturer
- Klarar inte metallredskap

Kommentarer
Bra och prisvärd stekpanna, men tänk på att kasta den om/när teflonbeläggningen skadas.

Hemkomst Ikea stekpanna

Ikea Hemkomst nonstick stekpanna
Ikeas stekpanna Hemkomst rör sig själv över induktionshällen när vi testar att steka i den. Den verkar inte vara helt jämn i botten. Foto: Marlén Eskilsson

Ikeas Hemkomst som är tillverkad i Vietnam är den billigaste stekpannan i testet, med det följer mycket låg kvalitetskänsla. Allt går bra att steka, men vi bränner oss på handtaget. Det låter ljudligt och pannan förflyttar sig över induktionshällen av sig själv under stekning.

Pris: 199 kr

IKEA Hemkomst Set med lock 7 delar
IKEA Hemkomst Set med lock 7 delar
(1 butik)
fr. 999 kr
Till butik

Betyg: 2

+ Billig
+ Lätt panna på 924 gram
+ Den fungerar bra att steka i

- Låg kvalitetskänsla
- Handtaget blir varmt
- Högt ljud vid tillagning på induktionshäll

Kommentar
Det är väl bra att det finns en riktigt billig stekpanna för den som inte vill betala mer än 200 kr. Men det är inte en jätterolig upplevelse att steka med den, i alla fall inte på induktionshäll.

Tabell - 9 stekpannor i test

I tabellen nedan har vi sammanställt fakta och betyg för de nio testade stekpannorna.

StekpannaBallariniScanpan CTXAlessiSatakeSkeppshultFiskarsOnyx Jamie Oliver TefalIkea Hemkomst
Pris629 kr1 899 kr1 049 kr385 kr899 kr1 579 kr964 kr319 kr199 kr
Lägsta pris just nu844 kr1 079 kr647 kr  1 038 kr 449 kr999 kr för set
TypNon stickNon stickNon stickNon stickGjutjärnRostritt stålKolstålNon stickNon stick
Vikt1024 g1121 g847 g1584 g2150 g1234 g1100 g1227 g924 g
Storlek24 cm24 cm24 cm24 cm24 cm24 cm24 cm28 cm24 cm
InduktionJaJaJaJaJaJaJaJaJa
MaterialGranitium Ti-X, 7 lagerStratanium (fritt från PFOA/PFOS.Info saknasLättviktsgjutjärnGjutjärnAluminiumkärna, rostfritt stålKolstålPTFE/TeflonKeramisk sol-gel
HandtagStål, rundatStål, rundatStål, enkeltStål, rundatStål, massivtStål, rundatStål, rundatSilikonbelagtStål, enkelt
InstruktionerAlla redskap, tåligAlla redskapTrä, plastredskapAnvänd ej boost på induktionAlla redskap, tåligAlla redskapUndvik diskmedel, diskmaskinTrä/ plastredskapEndast trä och plast + handdiskas
Klarar ugn< 250 grader< 250 graderNej< 260 graderJa< 270 graderJa< 210 graderJa
Tål maskindisk-Ja, men handdisk rekommenderasJaJaNej, tvättas med vatten och stålull NejRek. handdiskNej
Tillverkad iItalienDanmarkItalien-SmålandFinlandNederländernaKinaVietnam
Garanti10 år5 år2 år2 år25 år25 år2 år2 år-
Betyg54,54,543,53332

Resultat och sammanfattning

Vi har testat nio stekpannor av olika slag för att hitta en enda som är bäst. 

Raggmunk ballarini
En raggmunk stekt i testvinnaren från Ballarini. Foto: Marlén Eskilsson

Om vi börjar med vilka som placerar sig i botten av ligan för allround-stekpannor: Kolstålspanna och rostfri stekpanna. De är egentligen bara bra för att steka kött i, att snabbt få en fin stekyta, medan de fungerar dåligt för att steka känsligare maträtter. De går bort att ha som huvudsaklig stekpanna, förutom för den strikta köttätaren som inte har något emot att jobba hårt med svamp och stålull vid disken.

Raggmunk stekt i kolstålspanna
Raggmunk stekt i Onyx kolstålspanna. Foto: Marlén Eskilsson

Sedan har vi Ikeas billiga Hemkomst non stick, som faktiskt klarar allt med fint resultat, fast utan någon kvalitetskänsla och ett handtag som blir varmt. Det krävs mer än så här för att få bra betyg.

Raggmunk i Ikeas Hemkomst
Raggmunk steks i Ikea Hemkomst. Foto: Marlén Eskilsson

Det var kanske ganska givet att en non stick-stekpanna skulle ta hem vinsten, då rostfria och kolstålsstekpannor egentligen bara är bra för att steka kött. 

Tre av stekpannorna kom i fråga för att bli bäst i test: Alessi, Ballarini och Scanpan. Det kan vara en fråga om tycke och smak vilken man föredrar, men vår testpanel var alla överens om att Ballarini är den man väljer. Den keramiska beläggningen som finns runtom hela pannan (även i botten) i sju lager med titan övertygar. Pannan är något lättare och djupare än Scanpan och dessutom mindre än hälften så dyr (vid tillfället för inköp inför testet). Och väldigt trevlig att steka i, lätt och trygg på något sätt, bra resultat varje gång.

Den superlätta stekpannan av aluminium från Alessi är också otroligt bra att steka i, med en outstanding non stick. Men så var det detta med information om beläggningen, innehåller den PFAS eller ej? Kommer den att hålla i längden? Det tillsammans med bara två års garanti drar ner betyget.

Scanpan har vunnit tester tidigare, bland annat Aftonbladets. Det är en väldigt vacker och högkvalitativ stekpanna det också. Men den väger ett hekto mer än Ballarini, är dubbelt så dyr och har hälften så lång garantitid, vilket avgör saken.

Att Ballarini ger dubbelt så lång garanti som Scanpan känns viktigt. Tillverkaren tror att produkten håller dubbelt så länge.

Hur är en bra stekpanna?

Vi värderar alla olika egenskaper hos en stekpanna, vilken tycker du själv är viktigast? 

  • Att pannan blir riktigt het snabbt
  • Att värmen fördelas jämnt
  • Bra stekresultat med krispig gyllenbrun yta
  • Att det inte bränner vid
  • Lätt att hantera, inte för tung
  • Bekvämt handtag
  • Tål höga temperaturer i ugnen
  • Enkel att rengöra
  • Hög kvalitetskänsla
  • Prisvärdhet

Är PFAS som finns i vissa non stick farligt?

PFAS är en grupp på över 10000 identifierade ämnen, där de mest kända är PFOS (Perfluoroktansulfonat) och PFOA (Perfluoroktansyra). PFAS-ämnen finns inte naturligt utan är framställda av människor. Ämnena är mycket stabila, bryts inte ner i naturen och kommer att finnas kvar i miljön för alltid, enligt Kemikalieinspektionen.

PFAS-ämnen har tillverkats sedan 1950-talet och används i många produkter, alltifrån brandskum, solceller, smartphones, vatten- och smutsavvisande impregnering av kläder till non stick-beläggning i stekpannor. 

PFAS-ämnen har kunnat kopplas till skadliga effekter såsom olika cancerformer, påverkan på immunförsvaret och kolesterolhalter i blodet samt påverkan på födelsevikt hos nyfödda. För flertalet PFAS-ämnen saknas dock kunskap om deras effekter på hälsan, men det finns starka skäl att betrakta alla PFAS som hälsoskadliga.

Om en stekpanna har en non stick-beläggning som innehåller PFAS kan PFAS frigöras vid allt för höga temperaturer, vid slitage och repor samt med ålder och användning. Har din stekpanna en non stick-beläggning som innehåller PFAS, tänk då på följande:

  • Undvik att överhetta pannan
  • Använd trä- eller silikonredskap
  • Kassera gamla eller skadade pannor

Läs mer om PFAS hos Kemikalieinspektionen.

Fler vanliga frågor

Vilken stekpanna använder kockar?

Många kockar är sponsrade och använder de stekpannor de får betalt för att använda. Jamie Oliver har avtal med Tefal, Leif Mannerström har sitt eget märke och Tommy Myllymäki gör reklam för Scanpan.

Vad är maillardreaktion?

Maillardreaktionen är den kemiska reaktion som sker mellan kolhydrater och aminosyror när vi steker t ex kött i höga temperaturer. Det ger köttet en krispig struktur och förhöjer dess doft och smak. Den franska kemisten Louis Camille Maillard var först med att beskriva  reaktionen 1912.

Läs också

  • Test solcellsbelysning för trädgården – hur bra är den?
  • Test 6 fönstertvättar - vi utser bästa fönstertvätten
Svara
Gilla

Kommentarer

228
B
Andra har redan tagit upp testens svagheter så ........ Efter att ha testat i princip nästan alla typer av pannor så använde jag nästan uteslutande gamla svensk
· 2d
F
Att ge den rostfria pannan dåligt betyg bara för att ni inte vet hur man använder den känns lite dåligt. Ja, det krävs lite inlärnings för den, men det går att
· 3d
R
det är förstås bra om det mesta av fettet hamnar i komposten. om resterande fett sedan är emulgerat dvs upplöst i vattnet med hjälp av diskmedel kondendenserar
· 4d
Visa alla kommentarer
Läs artiklar taggade med
Tester
Produkt­recensioner
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.