Huset fick en ansiktslyftning

Familjen Ransnäs 70-talshus i Lomma behövde förändras, men det var svårt att komma överens om hur. Lösningen blev att ta hjälp av en inredningsarkitekt. I våras blev storrenoveringen klar och nu är familjen helnöjda med husets ansiktslyftning.

När diskussionerna om det framtida boendet kört fast ordentligt mellan Ingela och Bo Ransnäs, satte sig Ingela framför datorn och började söka efter inredningsarkitekter på Internet.

– Det var omöjligt att komma överens för vi hade helt olika idéer om vad vi skulle göra med huset. Ett tag pratade vi också om att flytta till ett nytt hus, berättar Ingela.

Då började Ingela fundera på om inte en inredningsarkitekt skulle kunna vara lösningen. Hon började leta på Internet och kom till Christel Månssons hemsida.
– Hon hade bilder på ett kök hon ritat som jag gillade, säger Ingela.
I december 2002 bestämde de sig för att kontakta Christel.

Anlitar inredningsarkitekt

Efter ett första möte med inredningsarkitekten tyckte både Ingela och Bo att det kändes rätt – Christel verkade förstå dem och vad de ville med huset.
– Vi var lite rädda att det skulle bli ett rymdskepp när vi skulle anlita en inredningsarkitekt, men efter att ha pratat med Christel insåg vi att vi inte hade behövt oroa oss. Hon verkade praktiskt inriktad och förstod vad vi ville ha, berättar Ingela.

De ville plocka bort en vägg, ha ett nytt kök i oljad al och köket skulle komma från Lidhults, det var förutsättningarna Christel fick. På det stora hela skulle uppdraget omfatta en ny planlösning, ny entré, nytt kök och badrum.

Ingela och Bo hade fyra möten med inredningsarkitekten, inklusive en inledande förutsättningslös diskussion. Efter det levererade Christel först tre alternativa förslag till ny planlösning. För Ingela och Bo var det självklart att välja ett av förslagen - det här var precis vad de ville ha. Efter det och fortsatta diskussioner, levererade Christel i början på april 2003 kompletta ritningar, beskrivningar och upphandlingsunderlag. I köks- och badrumsritningen ingick också design av ett vägghängt vitrinskåp i köket, liksom skåp till badrummet.

Lite ändringar

Ingela och Bo gick själva till köksleverantören med Christels ritningar.
– Det gick väldigt snabbt att beställa köket från dem när vi hade med oss en färdig ritning, säger Ingela.
De fick i och för sig ändra på ett par småsaker. De valde en annorlunda fläkt som kunde monteras högre, för att komma åt ordentligt och laga mat. En av de inritade hyllorna fanns inte i rätt mått hos Lidhults och de valde istället en snarlik variant. Men på det stora hela blev resultatet precis som ritningen.

När det gällde material till bl a golv och väggar tog Christel med sig prover hem till Ransnäs.
– Vi förälskade oss i både hennes val av kakel, klinker och golvfärger på en gång. Det här hade vi aldrig kunnat hitta själva. Det var jättesnyggt ihop, säger Ingela. Och att klinkersen dessutom hade förmånliga priser gjorde ju inte saken sämre. I Christels beskrivning av inredningen ingick också saker som blandare, knoppar, handtag, badrumsporslin och till och med toaborste.

Inredningsarkitektens arbete gick på ett par månader, men det var desto svårare att hitta en snickare som kunde göra jobbet. Först under hösten 2003 hittade de en snickare och han kunde påbörja arbetet i januari 2004.

Priset

Ingela och Bo är alltså nöjda kunder, men vad kostade då kalaset?
– Vi fick betala 26 000 kr inkl moms till Christel och då levererade hon tre alternativa planlösningar, förslag på komplett köks- och badrumsinredning och ett förslag på ny entré med klädskåp i hallen och ny ytterdörr, allt i form av ritningar och materialbeskrivningar, berättar Bo. Men vi tycker det var värt pengarna, fortsätter han. Jag hade ju gått och tänkt i säkert hundra timmar på vad vi skulle göra åt planlösningen, utan att komma på någonting över huvud taget.