ByggahusTV, Köpa & sälja hus, Homestyling

Homestyling inför försäljning

Vi fick följa med Sofie när hon stylar en bostad i ett 70-talshus inför en försäljning. Hon visar hur hon gör och ger dig tips på hur du kan göra själv.

Sofie från Room by Sofie är proffs på homestyling. I det här avsnittet av ByggahusTV får vi följa med när hon optimerar en bostad inför försäljning. Hon försöker plocka fram det allra bästa och visa huset eller lägenheten från sin allra bästa sida. 

–Utmaningen med det här uppdraget var att vi här har de mörka fönster som är så tidstypiska för 70-talshusen, säger Sofie. I övrigt är objektet målat i en krispig vit färg så vi har försökt att jobba med en neutral bas men med svarta detaljer i både möbler och inredningsdetaljer, säger Sofie.

Mörka fönsterbågar

– Till den här vita soffan och den ljusa mattan har jag valt att plocka in svart, både i lampan och i soffbordet. Både bakom och i soffan är det också ganska tomt och det är lite för att avdramatisera de mörka fönstren i huset. De smälter in snarare än sticker ut och blir mörka mot den vita väggen.

– För att inte allt bara ska vara vitt, svart och grått har vi valt att plocka in en accentfärg, den roströda färgen  vi kan se i soffkudden. Man kan även se i spegeln som hänger på väggen att det är lite kopparton i den, och i de fina snittblommorna vi har hittat speciellt för det här objektet.

Accentfärg

– Ett viktigt inslag i homestyling är att försöka tänka på vilka material man använder så att man skapar en ombonad och härlig känsla i sin styling. Här har vi jobbat med bomull och ull, vi har en stickad pläd som ger lite struktur och känsla till den här vita bomullssoffan. Soffbordet är hen svartpigmenterad ek som också ger lite struktur och känsla till stylingen.

– För att få den här lite mysiga känslan på matplatsen har jag valt att lägga på en mörkgrå duk. Det har blivit ganska trendigt att använda duk igen, men man behöver inte göra det helt perfekt, den behöver inte ligga nystruket och helt tillrättalagd, utan man kan göra som jag gjort här, att lägga duken lite på diagonalen, jag tycker att det bryter fint, säger Sofie.

Matbord

– Sedan har jag även vridit bordet lite för att rummet inte ska kännas så fyrkantigt utan att det blir lite liv. Det här har jag gjort mest för att skapa lite intresse just i bilden, för att den inte ska bli alltför stel.

Matbord på snedden

Spekulanter som kommer och tittar dras oftast direkt till köket för att se vilket skick det är i, det måste visas upp från sin bästa sida. Man vet ju att renoveringar kan medföra stora kostnader. Så tänk på att visa mycket bänkyta, visa de funktioner som är bra, och visa att det är luftigt, att där är mer öppen bänkyta än vad man normalt har.

Köksbänk

Här har vi valt att göra en lite mindre matplats, eftersom vi har en större matplats anslutning till köket. Den här roströda stolen känner vi igen från den andra matplatsen och just i en styling kan det vara kul att känna igen sig och att något kommer igen. Tre udda solar i ett kök kan också vara kul för att skapa en mer personlig touch på det hela.

Matplats

– Anledningen till att vi valde den roströda accentfärgen är ju för att tillföra värme. Vi har även tagit in lite korgmaterial, lite brunare brända toner i alla rummen i den här stylingen. Det är för att sätta en varm och ombonad touch på huset, för att skapa den här inbjudande och sköna känslan inför visning, säger Sofie.

Sofies tips på hur du gör en homestyling:

  1. Börja med att rensa, släng allt som inte hör hemma i din bostad.
  2. Plocka bort onödiga möbler så att din bostad känns luftig och ljus. Plocka bort gardiner och textilier som inte behövs och släpp in det naturliga ljuset. 
  3. Se sedan till att ha den röda tråden, att inredningen hänger ihop. Jobba i ungefär samma färgskala i alla rum. Det ska kännas behagligt, varmt, ombonat. Där hjälper gröna växter och snittblommor till att skapa känslan.