Byggnadsvård, Kök

Grönt kök hos Sophie Dahre

Grönt kök hos Sophie Dahre

Foto: Sophie Dahre

När byggnadsvårdsintresserade Sophie Dahre och sambon Mats skulle skaffa ett tidstypiskt kök anno 1909 fick det bli ett platsbyggt. Den vackra gröna kulören blandande hon till alldeles själv.

Sophie och sambon Mats som är snickare är inne på sitt tredje renoveringsobjekt, Södergården. Där finns flera hus på gården byggda vid olika tidpunkter. Huset de har som boningshus och renoverar på just nu uppfördes ursprungligen 1909.

Södergården
Södergården håller på att renoveras. Foto: Sophie Dahre
Nyligen kom de till renovering av köket och naturligtvis skulle köket gå i stil med huset och vara tidstypiskt även det.

– Vårt nästa projekt i förra huset innan vi sålde var just köket och där hade vi planerat köket klart utan att påbörja arbetet, berättar Sophie.

De hade bestämt hur köket skulle se ut och tagit kontakt med Åraslövs Kök & Inredningar i Vinslöv, en firma som platsbygger kök i gammal stil. De kan tillverka köket precis som man vill ha det med utseende på luckor och mått. Stilen på köket de bestämt sig för då passade med det här huset också, bara några små justeringar krävdes med tanke på husens ändå ganska olika karaktär.

– Det skulle bara till några små justeringar för att köket skulle passa i ett hus som är lite finare än ett torp, berättar Sophie.

Sophies kök
Sophie ville ha gammal hederlig diskbänk. Foto: Sophie Dahre

Köket höjdes ett snäpp genom att sätta bänkskiva i marmor istället för träskiva och mer arbetade lister och urskurna konsoler till hyllorna. Det var egentligen bara det som krävdes för att göra köket ”finare” och mer passande ett sekelskifteshus än ett torp.

Diskbänken hade de tänkt ha i förra huset också, då Sophie ville ha en praktisk diskbänk som är lätt att hålla ren. Blandaren vid diskbänken hittade Sophie hos den danska firman Toni, genom ett tips hon fick på sin blogg.

skurgolv
Platsbyggda skåp som Sophie målat själv. Foto: Sophie Dahre

Ett platsbyggt kök är naturligtvis ganska dyrt. Sophie och Mats löste det lilla problemet genom att begränsa kökets storlek, för kvaliteten ville de inte tumma på.

– Vi begränsade oss helt enkelt. Dagens kök är väldigt stora, men vi behövde inte det. Köket är ca 20 kvm och vi har bara köpt två stycken bänkskåp, berättar Sophie.

För två bänkskåp fick de betala 34 000 kr. Över vasken behöll de skåpet från 1952, sedan satte de öppen hylla, vilket sparade in många tusenlappar.

– Jag har inte jättemycket porslin och köksmaskiner som jag ändå inte använder och jag har fortfarande tomma lådor i köket. Sedan hjälper det att vi har ett gammalt skafferi i köket, säger Sophie.

Före och efter
Det gamla köket var ditsatt 1952 och "upphottat" på 80-talet. Här ser du före och efter.

Skafferiet hade blivit bortbyggt när Sophie och Mats köpte huset, men de återupplivade det. Den gamla skafferidörren hittade de på logen och satte dit igen.

På golvet ligger gammaldags såpade golvtiljor. Sophie tycker att skurgolvet funkar förvånansvärt bra, trots att hon har två barn, tre katter och en hund.

– Jag vill ju att det ska se äkta ut och ett perfekt golv utan märken finns ju inte, så såpat skurgolv har funkat jättebra. Visst blir det fläckar och smutsigt, men allt går ju bort när man skurar, säger Sophie.

lådor
Foto: Sophie Dahre

Golvlisterna har de tillverkat nya själva liksom pärlsponten, båda efter ursprungliga profiler de har hittat i huset. Pärlsponten är 11 cm bred och 2 cm tjock, vilket är lite bredare och grövre än vad som är normalt idag. Taket i köket är original och var dolt bakom masonitskivor tidigare men togs fram igen.

Så kommer vi till det mest slående med hela köket: den vackra gröna färgen. Naturligtvis är det linoljefärg som Sophie har blandat själv, närmare bestämt av kromoxidgrön och järnoxidgul 60/40. Tidigare har hon alltid blandat det gröna med vitt, men den här gången blandade hon med gult.

– Men det var inte förrän i målning omgång tre som jag blev nöjd med resultatet. Första gången blev det olivgrönt, andra gången blev det lindblomsgrönt, säger Sophie.

Så arbetar en riktig byggnadsvårdare.

lador
Praktiska lådor i skåpet. Foto: Sophie Dahre

Kostnader

Vad har då kalaset kostat? Sophie och Mats har bytt väggar, golv, el, avlopp samt satt in en specialtillverkad pardörr. Eftersom Mats är snickare har han kunnat utföra allt snickarjobb och har tillverkat en stor del av trädetaljerna själv. Mats svåger är rörmokare och har hjälpt till med rörarbetena. Allt de har behövt anlita är en elektriker i några timmar. Slutnotan för det här fina tidstypiska köket hamnade därför på bara 115 000 kr inklusive allt, där skåpen kostade 34 000 kr, marmorskivan 8 000 kr och blandaren 3500 kr.