Badrum

Fräscha till badrummet snabbt och billigt

Nya detaljer eller byta färg på kakelfogen är exempel på snabba lyft av badrummet.

Nya detaljer eller byta färg på kakelfogen är exempel på snabba lyft av badrummet.

Det är inte alltid det är läge för en stor badrumsrenovering, trots att badrummet känns gammalt och slitet. Här listar vi snabba billiga sätt att få badrummet att kännas som nytt med en hyfsat liten insats.

En badrumsrenovering måste inte innebära att du river ut hela rummet och byter både tät- och ytskikt - i alla fall inte så länge det inte uppnått sin fulla livslängd. Ibland är en punktinsats tillräcklig.

I den här artikeln listar sätt att fräscha till och förhöja intrycket av badrummet med små medel. Vi har letat idéer i forumet och talat med inredningsarkitekter och tillverkare av badrumsprodukter.

1. Måla fula fogar

Ingrodd smuts i fogarna eller kanske är du bara trött på färgen? Att byta färg på fogarna gör mycket för upplevelsen av rummet och är ett ganska billigt sätt att fräscha upp badrummet. Byt till en kontrastfärg, från vitt till mörkgrått exempelvis - eller våga dig på att testa en mer banbrytande färg.

 Måla om frogarna

Fogfärg finns att köpa hos kakelvaruhus. Foto: Sipro FUF

Det finns särskild fogfärg avsedd för ändamålet som du t ex kan köpa hos en kakelbutik. Vissa färger applicerar du med pensel, men det finns även lösningar där du med hjälp av en svamp sprider ut färgen och på så vis färgar in fogarna.

2. Måla om plastmatta (men inte kakel)

Ny färg kan ge vilket rum som helst nytt liv.

- Gå igenom alla färgval och försök knyta ihop allt till en röd tråd. Måla om taket och de övriga målade ytorna så känns det genast fräschare - bryt gärna badrumsfärgen i någon mild kulör så kommer även de tråkigaste vita plattorna att kännas vitare och mer idag, säger badrumsinredaren Noemi Ivanova som driver inspirationsbloggen Badrumsdrommar.se.

Måla på plastmatta

Medlemmen Roland112 målade om våtrumsmattan i badrummet.

Har du en ful men funktionsduglig plastmatta i badrummet kan även den målas om. Det finns färg anpassad för ändamålet. Här hittar du ett exempel där vår medlem Roland112 målat om plastmattan i sitt badrum. Totalt gick hela badrumsrenoveringen på 6 000 kronor, och badrummet från 90-talet kändes som nytt igen.

Funderar du på att måla på kakel i badrummet så bör du dock tänka om. Färgen på plattorna kommer att nötas bort väldigt fort när den utsätts för vatten flera gånger om dagen. I kök är det i så fall mera lämpligt att måla kaklet.

Läs mer: Badrumsexperten reder ut kakel på kakel

3. Dekaler på kakel

Kakeldekor är ett snabbt sätt att ge ett avskalat rum en mer levande karaktär och också ett sätt att dölja fult kakel. De finns i massor av färger och former. Du kan sätta upp dem både som bård och över en hel vägg. Eller varför inte bara i ett område för att markera ut en funktion, exempelvis bakom toaletten. 

Badrum med dekorplast
Medlemmen Elgen88 satte dekorplast med marmormönster på sina gulnade kakelplattor.

4. Byt ut gulnad silikon

Många tänker inte på hur mycket fräsch silikonfog gör för upplevelsen av ett rum. Gulnad silikonfog, eller än värre mögelfläckad sådan, är inte kul. Men den duktiga hemmafixaren kan själv byta ut silikonfogen.

I shoppen: Verktygskit byta silikonfog

5. Häftig spegel

Standard i badrum idag är ett överskåp med spegeldörr, ibland kompletterat med en helkroppsspegel utan ram. Men idag går det att få tag på både mindre speglar och helkroppsspeglar med snygga ramar. Låt spegeln bli ett smycke i ditt badrum.

- Välj bort spegelskåpet mot en stor spegel. Det känns både lyxigare, mer charmigt och blir inte minst billigare i inköp, säger Noemi Ivanova.

Badrumsspegel

En spegel som sticker ut. Foto: apartmenttherapy

Vill du hellre behålla förvaringsmöjligheten som ett spegelskåp ger?

- Om man byter ut spegelskåpet är det bra att se över att det nya har LED-belysning. Den är både energisnål och ger bra ljus, säger Katharina Klotz, marknadsansvarig hos Gustavsberg.

6. Komplettera med ett skåp eller hylla

Fria golvytor och en lagom mängd förvaring öppnar upp badrummet och skapar rymd.

- Frigör så mycket golvyta du kan för att göra badrummet mer lättstädat - allt från väggtoalett till möbler på vägg är bra knep om du kan öka budgeten lite. Välj gärna badrumsmöbler som du kan anpassa till ditt behov av förvaring. Tänk på att allt inte måste rymmas i badrummet, säger Noemi Ivanova.

Komplettera med skåp
Komplettera med ett nytt skåp i badrummet. Foto: Vedum

Hon berättar även att det är trendigt att följa upp med öppna hyllor med fina lådor och askar som småsakerna kan förvaras i. Dessa ger en mer ombonad känsla för du kan plocka in hyll-lösning från hemmets övriga inredning ge mer charm åt rummet.

7. Byt ut badrumsporslinet

Ett badrum är svårt att möblera om eftersom du måste anpassa inredningens placering till VVS och el. Däremot kan du byta ut den fasta inredningen till ny.

 toalettsits

Toalettsits i mörk ek från Feese & Bruno kan piffa upp badrummet.

- Man kan uppnå ett mycket fint resultat genom att byta enstaka produkter. En ny toalettstol med toalettsits kostar cirka 2 000-3 000 kronor, en möbel med handfat cirka 3 000-6 000 kronor, en blandare till tvättstället omkring 1 000-2 000 kronor - om du letar i mellansegmentet, säger Katharina Klotz och tipsar vidare om följande enkla åtgärder: 

  • Byt ut toalettsitsen. Kanske en svart sits istället för en vit?
  • Byt ut blandare till en häftigare modell.
  • Byt ut tvättstället och sätta upp en ny, snygg spegel.
  • Byt ut duscharmaturen till en med ett fint och stort duschhuvud.

8. Fast inredning: Köp begagnat

Nya badrumsskåp och nytt porslin är ofta dyrt, men det går att hitta begagnad inredning som ändrar intrycket av ditt rum.

 Kommod

Köp en byrå på loppis och bygg om till kommod. Foto: Entrance mäkleri

Är du modig tänker du utanför boxen. Kommoden med porslinshandfat kanske, med lite hemmafixande, kan bytas ut mot en gammal byrå och ett stenhandfat?

- Väljer du att bygga egna av loppisfynd så satsa på möbler i massivt trä och inte spån. Välj gärna ek, teak eller andra träslag som tål fukt och väta bra. Olja in med bra linolja och underhåll löpande så kommer de att ge både charm och hålla en evighet, säger Noemi Ivanova.

9. Möblera badrummet - lösa inventarier

Ibland räcker det att se över den lösa inredningen för att förnya ett rum. Köp exempelvis färgmatchande textilier, ställ in en stor krukväxt, sätt upp en ny hylla och placera ut ljushållare. Eller varför inte hänga upp konst på väggarna?

Häng konst på väggarna
Badrummet blir som nytt med konst på väggarna. Foto: Designsponge

- När jag behöver fräscha upp badrummet byter jag först duschdraperiet och försöker sedan att matcha med textilier. Det ger mycket att ha en fin matta på golvet och handdukar med bra kvalitet. Det är också charmigt att ha gröna växter i badrummet och man ska visst ställa fram de finaste parfymflaskorna, en snygg tvåldispenser och kanske även lite trevliga dekorationsartiklar eller en bild, säger Katharina Klotz.

 - Ett tips är att byta ut alla småbeslag till nya som knyter ihop med stilen på badrummet du skapar i din budgetrenovering, säger Noemi Ivanova.

10. Byt dusch mot badkar eller tvärtom

Kanske har du tröttnat på duschen och vill få mer spa-känsla i badrummet? Eller så vill du bli av med badkaret och sätta in en dusch istället. Både duschen och badkaret utgör stora enheter i badrummet och en förändring kan därför göra stor skillnad för upplevelsen av rummet.

Badkar på tassar
Badkar på tassar. Foto: Stuvbutiken.com

- Har du badkar kan du enkelt byta ut det och ställa in ett fristående badkar som sätter stilen i badrummet. Välj ett mer kantigt för modernare look eller varför inte på tassar för en gammeldags stil, säger Noemi Ivanova.

11. Byt ut badrumsbelysningen

Ett tag var det väldigt populärt att hänga upp kristallkronor i walkin closets. Men rätt lampa  kan lyfta vilket rum som helst. Våga testa något nytt belysningsalternativ i badrummet, men glöm inte bort IP-klassningen då det är ett våtrum.

Kristallkrona badrum

En uppseendeväckande taklampa. Foto: Madeleine Clausson/pinterest

- Se över belysningen och byt ljuskällorna till LED som du kopplar på en dimmer - då kan du styra ljusstyrkan och ge badrummet flera stämningar, tipsar Noemi Ivanova.

Läs mer

Renovera badrummet steg-för-steg
Måla på kakel