Bänkskiva, Kök

Välja bänkskiva till köket

Att välja bänkskiva till köket handlar mycket om vilket material du tycker är vackrast, men också om vad du vill betala och vad du tycker är praktiskt.

Vit bänkskiva av Corian, DuPont.

Vit bänkskiva av Corian, DuPont. Foto: DuPont

Alla material i bänkskivor till köket har sina för- och nackdelar. Den rostfria diskbänken blir repig. Sten är hårt och trä är känsligt för värme. Priserna varierar också kraftigt.

Inte minst är det viktigt att bänkskivan passar till övrig inredning; skåpen, väggen, golvet - dvs passar in i helheten. Man behöver se olika material i verkligheten och uppsatta i köksmiljöer för att kunna besluta vilket man tycker bäst om.

För att hjälpa dig på traven har vi gjort en jämförelse av de olika materialen. Vi tittade på kostnader samt för- och nackdelar. Tänk på att det råder stora lokala variationer när det gäller priser på bänkskivor och att det lönar sig att ta in offerter från flera leverantörer.

Material Kostnadsnivå Fördelar Nackdelar
Trä Mycket varierande beroende på tillverkare och kvalitet. Ger ett varmt intryck. Känsligt, blir fläckigt av vätska och värme. Kräver underhåll.
Kalksten och marmor Dyr Tål värme och de flesta vätskor. Blir fläckigt av syror t ex ättika och vin, blir ärrat av vassa föremål. Porslin går sönder när man tappar det mot skivan.
Granit Dyr Mycket hårt och tåligt material. Porslin går sönder när man tappar det mot skivan. Mattslipad granit något lättrepad, vilket inte är fallet med blankslipad.
Komposit, tex Corian Dyr En helt skarvfri bänk. Tål vätskor. Kan fås i 100 färger. Kan repas, men reporna kan vill viss del slipas bort. Det blir märken av heta grytor.
Laminat Billigt Billigt och relativt tåligt. Fuktkänsligt. Åldras inte vackert.
Plåt Standarddiskbänk billig, specialgjord dyr. Tåligt för vätskor. Blir repig. Blir bucklig om man ställer heta kärl där.
Betong Någorlunda billig om du gör den själv, dyr om du köper färdig. Tål värme och de flesta vätskor. Porslin går sönder när man tappar det mot skivan. Känsligt för syror och kan repas. Detta går dock att laga med sandpapper och bruk.
Kakel Beror på valet av kakel Stora möjligheter till variation. Tål värme och de flesta vätskor.

Kan spricka. Smuts fastnar lätt i fogarna trots impregnering
/lack. Ojämn yta.

Välja bänkskiva till köket bild 2
Välja bänkskiva till köket bild 3
Välja bänkskiva till köket bild 4
Välja bänkskiva till köket bild 5
Välja bänkskiva till köket bild 6
Välja bänkskiva till köket bild 7