Byggahus.se

Dyraste dolda felet?

Besvarad 15 feb 2023 av Claes Blåe

 1. Hej

  Vi tittar på ett hus byggt 1977 som har legat till salu ett tag utan att bli sålt. Huset är besiktigat (anticimex) och jag nojjar för att det ska finnas dolda fel så att det kommer bli jättedyrt för oss att renovera sedan. Jag undrar lite om du vet de dyraste dolda felen som finns? Så att jag kan tänka vad vi kan råka ut för och se om skulle ha råd med det.

  /En orolig en
   
 2. Svar

 3. Man kan till en början säga att ett fel i en byggnad, dolt eller inte, i princip kan bli hur dyrt som helst att åtgärda, beroende på byggnadens konstruktion, storlek och material. Generellt sett brukar stora fel i en byggnad ofta vara förväntade eller upptäckbara, och därmed inte dolda.

  När det gäller 1970-tals villor brukar de förknippas med fuktproblem, om byggnaden har en grundkonstruktion bestående i en betongplatta på mark. I de fallen sker ofta en fuktvandring från betongplattan upp i organiska syllar, reglar och isolering. Detta är numer ett mycket känt förhållande, och kan alltså vara förväntat, och således inte dolt.
  Avseende så kallade normalvillor är det främst fukt - mögel och rötskador i villans grund- eller takkonstruktion som brukar vara kostsamma att åtgärda. Därtill kommer att dräneringen ofta behöver läggas om kring äldre villabyggnader, vilket kan vara dyrt.

  Jag tror inte att jag kan precisera mitt svar ytterligare, men det finns anledning att vid ett fastighetsköp ha de nämnda delarna i åtanke. Tänk också på att göra en egen överlåtelsebesiktning.

  Du kan läsa mer här om riskkonstruktioner: https://www.byggahus.se/renovera/riskkonstruktionerna-du-behover-se

  Och här om sk. säljarbesiktningar: https://www.byggahus.se/bloggar/inl...klarerat-och-att-ta-over-saljarens-besiktning

  Med vänlig hälsning

  Claes Blåe
   
  Redigerat av moderator 16 feb 14:13
  Claes Blåe

  Claes Blåe

  Advokat

 4. Kommentarer

 5. lunnabo
  lunnabo ·
 6. R
  Robert-san01 ·
  Säg att de lagt alla värmerören i bjälklaget och isolerat de delar du inte ser med Asbest. Det skulle kunna bli rätt dyrt att åtgärda.

  Isolerat tak, ex öppet upp till nock och som inte har vind så det går att inspektera. Läckage på ett sådant kan gå rätt långt innan det upptäcks och svårt att inspektera utan att öppna upp något.
   
 7. Fadai
  Fadai ·
  Om du vill köpa så begär besiktningsklausul i kontraktet. Sen anlitar du en egen besiktningsman (leta ref så det är en bra), så får du en bra uppfattning om skicket.
   
 8. A
  ajn82 ·
  Börja också med att fundera på vad du menar med dyrt, det är den term som brukar ändras betydelse för/efter man ägt ett hus.
  I min värld är numera inget under 100k dyrt
   
 9. Bananskalare
  Bananskalare ·
  Eller så skippar du villan och bor i hyresrätt.
  Att bo i villa kostar så enkelt är det. Det roliga är att man inte vet när det kommer att kosta.
  Värmepumpen kommer lägga av natten mot julafton när det är extremt kallt ute.
  Skaffar man sig villa så får man en glad liten vän som älskar att hitta på små hyss.
   
 10. Minnie Mesola
  Minnie Mesola ·
  "Skaffar man sig villa så får man en glad liten vän som älskar att hitta på små hyss."

  Tack. Där fick jag dagens första skratt. Det var även den bästa beskrivning av villalivet jag hört.

  Många fel ser man eller luktar sig till och andra kan en händig kompis få nys på.

  Ang. asbestisolerade rör i ett tidigare inlägg, är det vanligtvis inget problem alls, då de brukar vara orörda under en mycket långt tid.

  Minnie
   

De senast besvarade frågorna

 1. Dolt fel avlopp

  Hej, vi köpte en villa byggd 1980. Efter inflyttningen började problemen med avloppet i ett badrum. Detta pågick i över ett halvår med VVS-killar som kom 6 ggr och rensa avloppet pga stopp. Detta...
 2. Säljaren upplyste inte om att grannen klagat på vedeldning

  Hej. Det kom ett brev från kommunen om klagomål från grannfastigheten om rök från vedspis och dom vill att jag gör en redogörelse med åtgärder. Så nu mina frågor. 1. När jag började rota i frågan...
 3. Dyraste dolda felet?

  Hej Vi tittar på ett hus byggt 1977 som har legat till salu ett tag utan att bli sålt. Huset är besiktigat (anticimex) och jag nojjar för att det ska finnas dolda fel så att det kommer bli...

Visa alla frågor

Fråga experten

 • Claes Blåe
  Advokat Claes Blåe vid Advokatbolaget Claes Blåe svarar på frågor om fastighetsrätt, bostadsrätts-juridik, avtal, dolda fel, mm.

Läs mer

Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.