Intresset för nyproduktion ökar igen

Intresset för nyproduktion ökar igen

Foto: Veidekke.

Efter en tuff tid ser det ut att ljusna för byggföretagen som fokuserar på nyproducerade bostadsrätter.

Nu ökar efterfrågan på nyproduktion igen. Nyproducerade bostadsrätter har under en längre tid haft det motigt när det kommer till intresserade spekulanter, men enligt senaste rapporten från Fastighetsbyrån börjar mäklarna återigen bli lite mer positiva.

- Det är fortfarande köparnas marknad men vår känsla är att spekulanter är mycket positivare till nyproduktion nu än för ett år sedan. Vi förmedlar fler nyproducerade bostäder än förra året och bostadsutvecklarna vågar fokusera på projekt i framtiden igen, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.

Malmö leder toppen, medan Stockholm fortfarande återfinns i botten när det kommer till återhämtning.

- I Malmö och andra delar av södra Sverige är efterfrågan på nyproduktion fortsatt stark och i de andra storstäderna ser vi en återhämtning. Generellt fungerar det bäst att sälja nyproduktion i attraktiva lägen i befintliga områden med färdigutvecklad närservice och kommunikationer, säger Henrik.

Mäklarpanelen visar ett snitt på 3,71 där 10 är starkast marknad för säljare och 0 starkast marknad för köpare. Samma siffra var 3,15 i april.