Intima bilder postade i sociala medier på testare av robotdammsugare

En av bilderna som läckt ut och postats i sociala medier, vi har dock maskerat den.

En av bilderna som läckt ut och postats i sociala medier, vi har dock maskerat den. Foto: MIT Technology Review

Irobot kritiseras efter att intima bilder på husägare läckt ut på nätet.

När Irobot testade sin nya robotdammsugare J7 skickades bilderna från robotdammsugarens kamera till ett bolag som skulle träna robotens AI. Kutym är att man har mycket hög säkerhet när det kommer till människors integritet i sådana här tester, men i detta fallet gick något snett. Bland annat läckte det ut bilder på en kvinna från hennes toalettbesök, dessa postades sedan i sociala medier.

Det är MIT Technology Review som offentliggjort situationen. Kvinnan, och flera andra privatpersoner, var med och betatestade robotdammsugaren.

Dammsugaren har en kamera som är till för att upptäcka hinder i hemmiljön och navigera runt dessa - för att exempelvis inte dammsuga upp kvarglömda strumpor, sladdar och dylikt. Ett led i att utveckla en sådan funktion är att lära upp robotdammsugaren om olika ting den kan tänkas stöta på i ett hus, och hur den ska hantera dessa. Det kan man göra på olika sätt.

För att lära just Roomba J7 detta skickades bilderna - bland annat - till ett företag som heter Scale AI. Företaget är ett startupbolag som sysslar med upplärning av artificiell intelligens. De uppges ha tagit emot drygt 2 miljoner bilder.

Irobot avbröt samarbetet med företaget när historien uppdagades. De säger även att robotdammsugarens mjukvara inte används i deras aktuella produkter, utan att det var en tidig version. Men de tillägger även att test-personerna skrev under papper där det stod att bilderna kunde användas i utbildningssyfte, och att man därmed borde ha vidtagit försiktighetsåtgärder för att inte känsligt material skulle kunna spelas in. De har dock valt att inte dela med sig av det faktiska avtalet med MIT Technology Review.