Inflödet av elskulder hos Kronofogden ökar

Fler har fått problem med att betala elräkningen uppger Kronofogden, men än så länge handlar det om en ganska avgränsad grupp.

Individer med elskulder hos Kronofogden ökar. I september ökade inflödet av elskulder med 20 procent, dock utgör de än så länge en ganska liten bit av den totala skuldkvoten och det handlar om ganska små belopp.

– De flesta prioriterar att betala sin elräkning, många gånger på bekostnad av att någon annan räkning blir obetald. Vi följer utvecklingen noga, säger Rebecka Öhman, enhetschef hos Kronofogden.

De ser också en marginell ökning av ärenden överlag jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt flaggade Svenska Kraftnät förra veckan för att man inför ett kostnadstak på energiavgiften nästa år, detta så att höjningarna av elnätsavgifterna inte ska springa iväg. Vad det innebär i kronor och ören är i skrivande stund oklart, men Mats Tullgren, chef för regionnätsverksamheten inom Eon, säger såhär till Ekot:

- Det kommer innebära betydligt lägre höjningar av elnätsavgiften inför nästa år, jämfört med vad vi, och andra elnätsägare, hade behövt göra annars.