Husägare tar kommun till domstol över björk som skuggar solceller

Kommunen vill behålla sin björk då den gör nytta för miljön, husägaren vill att de tar ner den och menar att hans solcellsanläggning gör mer nytta i långa loppet.

Husägare träter med Laholms kommun.

Husägare träter med Laholms kommun. Foto: Google Maps

Vad gör mest nytta för miljön, solceller eller en björk? Den frågan ska Förvaltningsrätten i Göteborg pröva efter att en husägare i Laholm kommit i konflikt med kommunen då deras träd skuggar hans solcellsanläggning.

– Tidigare stod det tre träd precis utanför tomten, men efter stormen Berit sågade kommunen ner två av dem eftersom min sambo var jätterädd att de skulle falla. De frågade om de skulle ta alla tre, men vi tyckte det räckte med två. Nu med solcellerna var det dumt, säger husägaren till tidningen Hallandsposten.

Kommunen vill nämligen inte längre ta ner det tredje trädet. De hänvisar till en policy som säger att de inte tar ner friska träd eftersom dessa gör stor nytta för miljön och medborgarna. Husägaren menar på att dennes solceller trumfar trädet i nytta för miljön, och att denna förlorar 90 000 kilowattimmar under anläggningens livstid på grund av att trädet skuggar den.

Kommunen välkomnar att ärendet prövas i domstol.

– Det finns inte så många tidigare fall om träd och solceller. En dom gör det enklare för oss att ta beslut i framtiden, säger stadsträdgårdsmästaren Michael Reid.