Höjd kemikalieskatt på vitvaror och hemelektronik

Vitvaror tillhör de produkter som väntas få en skattehöjning.

Vitvaror tillhör de produkter som väntas få en skattehöjning. Foto: Electrolux

Vitvaror och hemelektronik kan få höjd skatt enligt förslag som gått ut på remiss.

Regeringen har nyligen föreslagit att höja kemikalieskatten på de prylar som tillverkas av miljöfarliga ämnen. Där inbegrips bland annat vitvaror, mobiltelefoner och datorskärmar.

Kemikalieskatten trädde i kraft 2017 och har ett tak på 320 kronor per produkt, dock beror det på vad produkten väger. Det är det taket som man vill höja. Nytt tak föreslås till 440 kronor per produkt.

- Den föreslagna höjningen innebär en skatt på 11 kronor per kilo för vitvaror och 160 kronor per kilo för övrig elektronik, dock maximalt 440 kronor per vara. För varor som innehåller mindre hälsofarliga kemikalier finns som tidigare möjlighet att göra avdrag med 50 eller 90 procent av skatten, skriver regeringen.

Branschorganisationen Elektronikbranschen är negativa till skatten då de anser att den snarare leder till att importen av produkterna ökar genom att folk istället köper från utländska återförsäljare. De vill istället att förslaget om en sådan skatt läggs på EU-nivå.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund håller inte med. Han säger att det handlar om så små summor per produkt att han inte tror att konsumenterna kommer att påverkas nämnvärt, och att det istället blir ett incitament till tillverkarna att minska mängden miljöfarliga ämnen.

Om förslaget går igenom kommer den höjda skatten att träda i kraft i augusti i år.

Källor: Nordic Hardware och regeringen