Historisk ökning av huspriserna

Stor prisuppgång på hus rapporteras från Svensk Mäklarstatistik.

Stor prisuppgång på hus rapporteras från Svensk Mäklarstatistik. Foto: Marlén Eskilsson

Kraftiga prisuppgångar på hus gör att huspriserna nått rekordnivåer.

Huspriserna har de senaste 12 månaderna slagit rekord när det kommer till uppgång. Ökningen stannar på höga 19 procent för riket som helhet, enligt färska siffror från Statistiska Centralbyrån. Prisuppgången för den senaste månaden är 2 procent.

- De förändrade preferenserna som pandemin medfört blir tydligare och tydligare. Viljan att bo större och ha tillgång till trädgård och uteliv påverkar prisbilden i hög utsträckning. Vi har aldrig haft en så hög villaprisökning på tolv månader tidigare och större bostadsrätter ökar tydlig i pris medan de små håller nere priserna, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Helårssiffran för hus är alltså 19 procent, medan lägenhetspriserna ökat med 10 procent under samma period. Malmö sticker ut med en prisökning på hus på hela 23 procent.

Man ser även att det går väldigt fort att sälja sin bostad. I Malmö tar det exempelvis i snitt tio dagar att få bostaden såld.

En orsak till att många söker hus är just de större ytorna och trädgården.

- Många förväntar sig nu att distansarbete under åtminstone delar av arbetsveckan kommer att bli norm för kontorsarbeten även efter pandemin. Husköpare söker sig därför allt oftare från storstäderna till kranskommuner och grannlän, säger Björn Wellhagen, VD för Mäklarsamfundet.

Mäklarna ser att kapitalstarka spekulanter från större städer söker sig till dessa områden och att denna gruppen ökat betydligt sedan pandemin bröt ut. Detta avspeglas i prisutvecklingen på många orter.

Exempelvis är marknaden för hus strax utanför Stockholm väldigt het just nu.

- Jag har under mina 17 år som mäklare i Bromma aldrig tidigare upplevt en sådan prisuppgång på villor. Det är på något sätt en perfekt storm. Låga räntor, inflyttning till Stockholm, hyfsat låg arbetslöshet, näst intill ingen nyproduktion av villor nära innerstaden och en pandemi som gör att många familjer värdesätter villaboende före bostadsrätt i innerstan. Det är historiska siffror, säger husmäklare Pär Gunnarsson vid Fastighetsbyrån i Bromma.

Prisstatistik hus, april 2021

 

Hus 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket + 2% + 8% + 19% 4 107 000
Stor-Stockholm + 3% + 8% + 22% 7 153 000
Stor-Göteborg + 2% + 6% + 18% 5 897 000
Stor-Malmö + 3% + 10% + 23%

5 269 000