Byggahus.se

Ytterligare ett egenritat attefallshus

 1. R
  Medlem Nivå 2
  Jag har kollat runt här på forumet på diverse olika byggen av attefallshus och liknande. Tänkte att jag skulle slänga upp vad jag håller på med och få lite tips och kommentarer.

  Jag håller på att skissa på ett attefallshus som ska nyttjas som sommarboende för gäster till sommarstugan som är belägen i Halland. Eftersom det är begränsat till 25 m2 i storlek så vill jag självklart försöka nyttja ytan på bästa sätt. När det gäller höjden så vill jag även där nytta de 4m som är tillåtet på optimalt sätt genom att göra ett par sovloft. För att få så mycket höjd som möjligt tänker jag även gjuta en platta som jag ska låta gå upp 10cm över mark. Eventuellt kommer marken runt huset vara lite högre än tomtens övriga mark för att få upp huset lite extra utan att husets höjd blir högre för att minska risk för att det kommer in vatten om det regnar mycket. Tomten ligger inte så högt över havet.

  Jag har bifogat en bild som visar på hur planritningen ser ut. Ovanför både badrum/hall och över sovrummet så tänker jag mig sovloft med varsin 80cm säng. I allrummet kommer det vara öppet upp till yttertaket. Taket är tänkt att vara ett pulpettak med lägst höjd mot ytterdörr/köksdel och högst uppåt i bilden där trappor/stegar upp till loften ska vara. Fasadritningar är även bifogade.

  Jag tar gärna emot kommentarer på skissen och andra tips. Sen har jag oxå lite funderingar på dimensionering av väggar och takstolar. De bärande reglarna i väggarna tänker jag mig är 45x90mm reglar. När det gäller isolering så hade jag först tänkt att innanför 90-reglarna sätta 45x45mm reglar som dels skulle hålla ihop reglarna lite samt ge total isolering på 135mm. Börjar nu fundera på om det behövs några 45mm reglar. Undrar dock lite om 90-reglarna klarar hålla uppe taket då de kommer vara ganska långa, nämrare 4m på den höga långsidan. Någon som har nåt bra att säga angående dessa funderar?

  När det sen gäller takstolarna så vill jag ha ett så tunt tak som möjligt, vilket då ska ge max innetakhög. Främst gäller ju detta på loften där takhöjden kommer vara klart begränsad. Takhöjden i badrummet planerar jag att sätta till 210cm, medan i sovrummet så har jag en idé om att göra höjden över sängen att vara endast 180cm då man inte står upp i sängen (borträknat ungarna då ;-) ) Däremot är det tänkt att det är 210cm i den delen av sovrummet där man står. När det gäller takstolarna i allrummet, där det är det längsta spannen så går det ju fint att lägga in en extra stöd balk mellan de två innerväggarna för att avlasta spannet på mitten. Är det någon som har erfarenhet av att göra ett sådan tak och vad som är lämplig dimension på takstolarna. Jag har lagt lutningen på taket på 7 grader, men läste i någon tråd att det går att minska till 3 grader. Det blir ju papptak i och med den låga lutningen.

  Hur tjockt bör bjälklagret vara i loften? om jag lägger reglarna på tvären så blir spannet max 2m. Klarar man sig med 145mm?

  Upp till loften så har jag tänkt två olika lösningar. Till loftet ovan badrummet är det tänkt en loftsteg, nåt åt det här hållet http://dolle.se/produkt-3?ProductID=909195. Till den andra funderar jag på att bygga en mer vanlig trappa, men ganska brant ändå, 45 grader, och sen nyttja utrymmet under till förvaringsskåp. Har en liten tanke på att låta den trappan gå in i taket i sovrummet under, då det utrymmet ändå bara är ovan huvudkudden i sängen, men om det ger så mycket med tanke på komplexiteten att bygga det så vet jag inte. I skissen har jag ritat förvaringsskåp som skapar själva trappan. Låter jag trappan gå in i sovrummet så räknar jag med att ett skåp försvinner.

  Det blev en massa tankar och funderingar. Hoppas jag inte tröttat ut er, men då hade ni inte läst detta heller. :)

  Planritning
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  planritning_attefall_20170104.png


  Framsida
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  fasad_framsida_sydväst_attefallshus_20170104.png


  Vänster sida
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  fasad_kortsida_nordväst_attefallshus_20170104.png


  Höger sida
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  fasad_kortsida_sydost_attefallshus_20170104.png


  Baksida
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  fasad_baksida_nordost_attefallshus_20170104.png


  Insida
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  attefallshus_allrum_nordost_20170104.png
   
  • Laddar…
 2. Johannes Carlsson
  Medlem · Nivå 20
  Ska vara tråkig och föreslå att du gör bygget helt rektangulärt. Blir mer boyta per byggyta och enklare att bygga.
   
 3. R
  Medlem Nivå 2
  Ja, jag är medveten om att jag tappar drygt 0,1m2, men jag tänker att det är värt det för att kunna få den planlösningen som jag har tagit fram. Det har varit svårt att hitta en lösning där jag får två separata loft (barnen vill inte sova tillsammans) och kunna få en nerevåning som har ett "allrum" som går att nyttja till nåt mer än passage till övriga delar. Har du nån planlösning tanke på hur planlösningen kan förändras och då ha en rektangulärt hus? Att det blir lite krångligare att bygga stämmer, men räknar inte med att det ska vara så mycket svårare.
   
 4. R
  Medlem · Nivå 19
  Du är medveten om att, om taket skjuter ut mer än 500 från fasad så räknas hela utskjutet som BYA?
   
 5. R
  Medlem Nivå 2
  Ja, jag har räknat på att taket går ut ca 30cm från fasaden. Den delen med köksbänken är inräknat i byggytan. Är det nåt annat du tänker på?
   
 6. R
  Medlem · Nivå 19
  Det var de två delar som blir bredvid köksdelen som ser ut att sticka ut mer då kanten på taket nästan ser ut att liva med köksdelens. På höger vyn livar de.
   
 7. R
  Medlem Nivå 2
  Ah, nu är jag med. Jag kanske borde lägga in en linje på gavelbilderna som visar att taket över sidodelarna slutar 30cm utanför fasaden. Eller om jag ska nyttja upp till 50cm där. Har funderat på hur långt jag kunde dra ut taket. Jag antar att hängrännor inte räknas in i dessa 50cm eller är det annorlunda på attefallshus?
   
 8. F
  Medlem · Nivå 14

  Om du tittar på vyn "framsida" så ser du att taget är indraget på de två delarna. Men det råder ju ingen tvekan om att det skulle se bättre ut om dom livade.
   
 9. R
  Medlem · Nivå 19
  Precis, det är de två linjerna som gjorde mig fundersam. Tror det är samma regler för Attefallshus, 50cm. Det är taket man räknar, inte rännor. Utedelen för VP skull jag inte ha ritat in, så de inte får för sig att det är BYA.
   
 10. R
  Medlem Nivå 2
  Ja, det låter lämpligt att ta bort VP innan jag skickar in det.
   
 11. R
  Medlem Nivå 2
  Hade gärna haft dom i liv, men tyvärr så går det ju inte. Det får blir ett extra utskjut även på taket och så måste hängrännan också bli vinklad. Tror jag sätter stupröret till höger om den utskjutande delen, utanför sovrumsfönstret. Får hoppas det inte låter allt för mycket så man inte kan sova.
   
 12. T
  Medlem Nivå 7
  Hej Rosell.
  Kul att se att någon annan är i färd med Attefalls bygge! JAg tycker din planlösning ser genomtänkt ut. Något som du skulle kunna laborera med är att vrida trappen till sovloftet så att man kliver upp i trappen ungefär vid sovrumsdörren och kommer upp på samma ställe som nu. Det ger dig mer väggyta längs den höga delen av huset, men vet inte om det blir bättre, testa och se :)
  JAg själv har 3,5m spännvidd och jag har löst loftet med en limträ balk över denna spännvidden och sen så kommer jag att ta en klenare dimension på tvären från gavel till limträbalk (antagligen 95mm och lägga dessa med cc30 samt golvspånskiva. På så sätt hoppas jag vinna lite på höjden till loftet. Inget som jag räknat på, men testar man inte så... 145mm ska definitivt räcka!
   
 13. R
  Medlem Nivå 2
  Tillslut så är vi igång och bygger på huset. Vi har en snickare som har fixat plattan, avlopp, vatten, elrör, regelverket, fönster och tak. Själva gör vi panel och inredningen. För tillfället så har vi kommit så långt att tak och regelverk är på plats. Det känns faktiskt rätt rymligt ut. Viss kommer det blir ett litet krypin i sovrummet och hallen är ju inte mycket till utrymme. Ritningarna som vi bygger utifrån är i stortsett som i bilderna ovan. Det som är ändrat är att fönstrena har blivit lite större för att passa mer standardmått så de fanns på lager och att dörrarna blir 2m istället för 2.1m. Köksfönstret har oxå flyttats upp lite så att det ligger ca 15cm ovan diskbänken.

  Att vrida ena trappan skulle vara en möjlighet. Dock behöver den branta lofttrappan fortfarande gå rakt mot toftet ovan toaletten. Annars blir det nog svårt att balansera upp där. Därför känns det som att det är bra att de båda trapporna får dela golvytan som måste finnas framför respektive trappa. Köksbordet är tänkt att vara av slagbordsvariant så att golv yta kan friläggas när man inte är så många.

  Takreglarna blev samma tjocklek över hela takytan. detta pga att det var enklast att bygga så. skulle nog kunnat "tjänat" 5cm över loften, men det hade oxå gjort det bökigare att få till innetaket bra. Man kan inte få allt och när man själv inte heller kan vara på plats och styra över varje detalj. Man får välja sina fighter ;-)

  Veckan som kommer så hoppas jag att vi får på all panel och att takläggaren kan göra färdigt papptaket helt. Sen är det att invänta elektrikern och att snickaren ska komma tillbaka från sin semester... skulle ju vara klart till semestern... jaja. man får väl ta lite ledigt själv oxå. :)