Byggahus.se

VM2 kvalite

 1. lesio88
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  lesio88

  Medlem
  Hej!
  Vill gärna höra om era erfarenheter om Villavent VM2 (Systemair). Har köpt en sådant 2008, två månader efter köpet fått byta båda spjällkasetter (under garanti). Aggregatet började också låta ila och nu efter 2,5 år tvingas jag byta båda motorer. Verkar vara ganska dyrt historia - har fått följande prisförslag på materialet från en återförsäljare RCV Energi/Teknik: frånluftsmotorpaket 6766:-inkl moms, tilluftsmotorpaket 6766:- inkl moms. Vet någon av Er var kan man handla billigare motorer? Blir det inte bättre att byta hela ventilationsagregat med en fabrikat som håller?
   
 2. Matarese
  Medlem · Västmanland · 314 inlägg

  Matarese

  Medlem
  14000 för att byta motorer låter helt orimligt.

  Har du provat och ringt direkt till Systemair? beklaga och fråga om det verkligen är så att motorerna ska ge upp så kort efter garatin. Är det lagren som get upp? ebm-motorer brukar hålla en halv evighet
   
 3. T
  Medlem · Huskvarna · 1 573 inlägg

  Tjoa

  Medlem
  Dom flesta aggregat leverantörer brukar ge 2,5 års garanti på grejerna, då de oftast köps och sen installeras under byggtiden, och sen körs igång ca 6 månader efter köp.

  Nu kan jag ju vara bitter fi**a och säga att hade du köpt grejerna av mig så hade jag tvingat systemair att byta ut skiten på garanti då det annars hade drabbat min goodwill till kund. Brukar aldrig vara några problem. Dock kan det ju vara lite bökigare om du köpt det privat.
  Men försök att ringa systemair och prata med dem. De brukar inte vara helt omöjliga att ha och göra med.
  Det förutsätter kanske att du byter motorer själv, men det brukar inte vara så svårt. De brukar vara kopplade med snabbkontakter.
   
 4. lesio88
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  lesio88

  Medlem
  Hej och tack för Era goda råd!
  Har pratat idag med Systemair, de har tagit hem frågan och lovade återkomma till mig på måndag nästa vecka med någon sort beslut. Min förhoppning är att det kommer att lösa sig på något sätt. Ska berätta för Er hur det gick nästa vecka...
   
 5. lesio88
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  lesio88

  Medlem
  Hej,
  Nu har jag pratat klart med Systemair och de godkänner inte garanti. De är hårda på den punkten - garantitiden är slut. Motorerna kan vara dåliga efter 2,5 år, det finns ingen möjlighet att reparera motorerna (skicka de på servis) och man måste beställa hela motorpaketet (dvs inte bara motorn, men även motorhuset). Det positiva är att jag har fått priset sänkt något, till 4712:- sek per motorn (9429:- för båda motorer).
  Tycker ändå att det är mycket pengar - vem kan garantera att de nya motorerna håller längre? Flera tipps?
   
 6. E
  Medlem · värmland · 2 413 inlägg

  exerg

  Medlem
  Vad kan det vara för speciellt med vm2:s fläktar? 12-1400:-/st kostar fläktar med f-hjul till de flesta andra fabrikat på 400 kbm luft /h och det är snabbkoppling till elen så det finns ingen anledning att blanda in nån servicegubbe för bytets skull. Om det är ec-fläktar blir det heller inte dyrare så hör dig för på nåt annat ställe. Har fläktarna ytterrotormotorer som är det vanligaste går det dessutom oftast att med framgång byta lager (om det är felet)
   
 7. lesio88
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  lesio88

  Medlem
  Är egentligen ingen specialist på ventilationsaggregatet, men i VM2 sitter två ebm-motorer och jag tror inte att elektroniken som driver motorerna kan fungera med andra sorter. Det blir också jobbig med mekaniken om man nu skulle installera andra fabrikat... Enligt SystemAir kan man inte reparera ebm-motorer (på samma sätt som traditionella motorer), inte heller är det möjlig att byta lager (som är troligen felet). Båda motorerna låter ila och en av motorerna skakar kraftig, det stor "motorfel" på visaren...
   
 8. G
  Medlem · Västra Götaland · 26 inlägg

  Galactus

  Medlem
  Har du möjlighet att ta bilder på motorerna?

  EDIT: Alltså vafan, nästan 5000:- st låter helt vansinnigt, de lär tjäna en bra slant där...
   
  Redigerat 9 feb 2011 21:58
 9. lesio88
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  lesio88

  Medlem
 10. FrittDrag_II
  Husägare · Halland · 1 694 inlägg

  FrittDrag_II

  Husägare
  Att dom nya EC-fläktarna är så dyra beror på att all styrelektronik är integrerad i motorn.
  Frågan är hur skadade motorerna är, kullager borde gå att byta (har själv inte testat att plocka sönder en så liten EC-motor ännu).
   
 11. lesio88
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  lesio88

  Medlem
  Har öppnad idag en av motorerna och kan bara bekräfta detta - det sitter styrelektronik inne i motorn.
  Det som har gått sonder är lagret som slår c.a. 1 mm på sidorna så att fläkten når plåtarna (därför så kraftig oljud), men utan verktyg kan man inte demontera fläkten för att byta lager. Jag ger upp och beställer nya motorer idag - hoppas de håller lite längre. Tack för allt hjälp och goda råd.
   
 12. NetNut
  Medlem · skåne · 1 160 inlägg

  NetNut

  Medlem
  Om du köpt aggregatet som privatperson så har du 3 års reklamationsrätt på aggregatet.
  Har du inte gjort några ingrepp så är det ett ursprungligt fel - och jag tror att konsumentverket anser att en såpass dyr anläggning skall hålla mer än 2,5 år. Ring närmsta konsumentvägledare och hör med honom/henne. Det är bara att stå på dig och inte ge upp. När Systemair hör att du vet vilka rättigheter du har så tror jag de kommer byta ut dem utan kostnad vilket de är skyldiga till.
   
  • Laddar…
 13. FrittDrag_II
  Husägare · Halland · 1 694 inlägg

  FrittDrag_II

  Husägare
  Låter som att ditt aggregat fått "stryk" på något sätt, att både spjällpaket och fläktar gått sönder får mig nästan att tro att aggregatet varit utsatt för fukt eller något sådant (kan ha hänt under transport eller lagring)

  Du säger att kullagerna glappar, är det kullagret i sig eller har det släppt från axeln?
   
 14. P
  Medlem · 116 inlägg

  P.R

  Medlem
  Jag bytte båda motorerna men det skedde tack och lov under garantitiden. Det var inte lagren utan elektroniken som gav upp i mitt fall.
   
 15. lesio88
  Medlem · Stockholm · 7 inlägg

  lesio88

  Medlem
  Som sagt jag har redan beställd motorerna - har radon hemma och kan inte vänta längre. Att spjällpaket har gått sonder har ingenting med fukten att göra - de var felpressade från fabriken. Detta har SystemAir fixad under garanti.

  MIna goda råd till Er andra:
  - Låt bli att köpa aggregat med motorer som innehåller dyr elektronik - det kan innebära enorma kostnader efter garantitiden är slut.
  - Det finns en process som man måste följa om man vill att leverantören ska byta motorerna på garanti. Det jag fått reda på är: Man har som regel 3 års konsumentköplag som privatperson, det innebär att man har en bevisbörda att man inte åsamkat felet själv. Den man ska prata med är alltid den leverantör där man har köpt varorna. Om man då inte lyckas med garanti ska man skicka ärendet till Allmänna reklamationsnämnden. Blanketter finns på www.arn.se.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.