Byggahus.se

Vindslucka??

 1. I
  Medlem · 2 inlägg
  Vi har förvärvat ett hus med byggår 1931 (samt renoverat/tillbyggt 2002) där det vid överlåtelsebesiktningen framkom att vinden inte gick att inspektera pga vindslucka saknades.
  Vindsbjälklaget är utfört som parallelltak (innertak upp till nock - krypvind) med isolering av mineralull och ångspärr (troligen plastfolie). Utförande enligt besiktningsmannes bedömning utifrån byggnadsår.

  Vi vill därför installera en vindslucka för inspektion när det behövs. Det finns två sätt att fixa en vindslucka antingen inifrån eller utifrån som jag ser det.
  Jag pratade med besiktningsmannen och han rekommenderade att helt enkelt såga upp en del av fasaden och sen fast den lösa biten med gångjärn. Måste inte denna lucka tätas för att förhindra inkommande fuktig luft?

  Det andra alternativet med lucka inifrån (via taket) är mera praktiskt men det kan vara svårt att få täthet runt luckan och förhindra fukt upp till vinden.

  Vilket alternativ är att föredra?
   
 2. snuttjulle
  Medlem · 3 791 inlägg
  Då krypvinden redan är ventilerad med uteluft så är en yttre lucka att föredra då man slipper risken med fukt och värme från huset. Och en fördel till är att man inte fyller vinden med prylar när man måste ut med stege mm för att få dit dem. ;)
   
 3. G
  Medlem · 1 090 inlägg
  Instämmer! Det måste vara marginellt med luft och fukt som kommer via luckan. Ni kan ju bygga på den på insidan med isolering?