Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vilse i murbruksdjungeln. Hus från 1939.

 1. C
  Medlem · 19 inlägg

  CissiSimon

  Medlem
  Hej! Vi ska gräva ner dagvattenrör och lägga singel runt huset. Då tänkte vi att det kunde vara bra att gå över grunden och trapporna i samma veva. Grunden har klarat sig ganska bra. Finns en del små sprickor som vi tänkte "spackla" igen. Lossnar inget större vid provknackning. Trapporna och den gamla grunden till uterummet som vi rev var i sämre skick.

  Nu är det så att jag har varit på Byggmax och XLBygg och pratat med 7 olika personer och fått ungefär lika många olika svar. Man blir ju helt trött:D. Så jag tänkte om det finns någon erfaren murare eller liknande här som kan hjälpa oss.

  Entrètrappan: Verkar bestå av något slags kalkbruk längst in och sen är det ytterligare två skikt utanpå. Vi funderade på Finjas Hydrauliska Kalkbruk. Samma som vi använde till vår gamla murstock. I så fall funkar det som underlag att gå på? Sen har Finja även KC Bruk-B och KC Bruk-C i sortimentet som jag antar har Kalk och Cement i sig? Annars finns det ju det vanliga A,B och C också:thinking:. Göra en helt ny trappa är nog inget alternativ då en balkong står uppe på den via två eternitrör:rofl:.

  Grunden till det gamla uterummet: Grunden har satt sig och knäckts på mitten då det inte fanns någon dränering eller vattenavledning. Det fanns även en gjuten rabattkant som lätt in vatten under grunden. Funderar på om man kan gjuta igen dem stora sprickorna med Finbetong och sen putsa det ytliga med ett putsbruk. Alternativt gjuta på ett helt nytt lager över hela grunden så den blir rak. Men då är väl risken att den spricker igen om vi inte dränerar runt hela grunden. (Vill inte lägga för mycket tid på den då den eventuellt ska tas bort i framtiden pga utbyggnad).

  Trappa till groventrè: Verkar också bestå något kalkbruk/Sten längst in och något slätt hårdare bruk utanpå. Hörnen gick sönder på grund av ett upprostat järnräcke. Vi vill laga och gjuta fast 4st nya stolpskor.

  Tacksam för all hjälp vi kan få. Mvh
   
 2. Stenolofanders
  Medlem · Östergötland · 820 inlägg

  Stenolofanders

  Medlem
  Trappan bör enligt mig vara gjuten på plats. En form snickrades och i den hälldes betong, dvs cement + ballast (fyllnadsmaterial). Först riktigt grov betong med stora stenar i, ”sparstenar”. Ovanpå detta gjöts ett ytskikt med finare sand som ballast. Sidorna putsades därpå med kalkbruk eller kalkcementbruk, kc, liksom övriga grunden.

  Jag skulle lagat trappen med betong, hellre för klent än för starkt, dvs hellre med stor andel sand än med lite. Jag skulle tryckt in järn som armering, putsnät eller gammal taggtråd eller vadsomhelst.

  På plattan hade jag gjutit en ny platta om jag hade för avsikt att ha den kvar. Bygga en ram som gjutform. En armeringsmatta av järn ovanpå gamla plattan och sen på med betong, av valfri kvalitet, sånt kan bygghandlaren.

  Eller så fyller ni bara i sprickorna som sagt. Det kan bli riktigt snyggt och bra. Se till att peta ner järn som armering, armeringsjärn, putsnät eller nåt lämpligt skrot ni vill bli av med.

  Vatten och frost lär göra att ni behöver bättra på det då och då.
   
 3. L
  Byggnadsvårdare · Malmö · 253 inlägg

  Lerstenstegel

  Byggnadsvårdare
  Grunden är inte tillräckligt förarbetad så den kommer spricka oavsett.

  Betonglagningar bör göras med betongprodukter typ sika,sto eller weber. Förutom de som är över 10cm.
  T.ex den hörnan som var borta, där hade jag borrat in dubb med armeringsjärn sedan penslat kontaktytor med lös betong och gjutit nytt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.