Byggahus.se

Vilken olja ska jag ha i en "sololjetank"?

 1. B
  Medlem Nivå 1
  Jag och min fru köpte ett hus för ett tag sedan av en tant där det finns solpaneler. Nu när solen kommit fram igen så vill vi köra dessa, mitt problem är att det finns en lite tank på ackumulatortanken och ett kort (som tantens man tagit), där det står sololjetank på denna tank. Frågan är vad ska det vara för olja i denna tank och har den nått med solpanelerna att göra. Tanken verkar tom och vi vågar inte köra solpanelerna innan vi vet. Jag har frågat tanten och hon vet inte, hennes man som fixade allt sånt men han har gått bort. Vet inte heller vilket märke panelerna är så kan inte fråga dom. Någon som har någon kunskap om detta? Tack.

  /Robert
   
 2. thomas33
  Renoverare · Nivå 15
  Troligen är det Propylenglykol - Tyfocor rödaktig vätska eller Dowcal 20 grön vätska.
  Vanlig glykol, blandad med vatten så det blir 40% glykol i blandningen, fungerar lika bra.
   
 3. B
  Medlem Nivå 1
  Ok, det stod en dunk där inne med lite olja i, såg ut typ som solrosolja eller nått sånt så trodde det skulle vara nån sån olja. Det går även en tunn slang från denna tank till en golvbrunn där inne. Tanken är inte jättestor nog bara ett par liter.
   
 4. B
  Medlem Nivå 1
  Solen skiner nu mycket, snälla hjälp någon.
   
 5. M
  Medlem Nivå 10
  Kanske underlättar med lite bilder... ☺
   
  • Laddar…
 6. D
  Medlem Nivå 4
  Förmodar att solen gått i moln igen, men i min Solenergibok står omnämnt om villasystem med "solvärmeolja". Ovanligt, men det förekommer. Alltså inte glykol utan en enligt boken en "solvärmeolja" som värmebärare. Systemen brukar vara trycklösa enligt författaren. Som sagt, lite mer info om systemet vore bra. Någon märkning på tank eller paneler borde det ju finnas. Lite bilder underlättar kanske.
  Källa:
  Solenergi, Lars Andrén, ISBN 978-91-7333-678-9
   
 7. E
  Medlem · Nivå 12
  De riktigt tidiga Teknothermsolfångarna hade trycklösa system där oljan rann tillbaka ner i ett kärl då pumpen stannade. Trots oljan så rostade solabsorbatorerna och gav läckage. Är varje solfångarmodul ca 50 cm bred och har ett ogenomskinligt glas som är nedböjt i sidokanterna är det kanske sådana? Ev står det Teknotherm på solautomatikboxen.