Har en sodastream som jag inte har använt på ett bra tag så kanske dags att köra igång igen.
Finns ju en del olika smaker så man tar gärna emot förslag.

Jag gillar Cola-Cola och Fanta och har testat Pepsi och första "batchen" vad jag minns gick bra men andra och tredje var ingen höjdare. Har med att det är lite svårt att få samma hela tiden fast man försöker följa guiden.
När det gäller Fanta (Apelsin smak) så har jag inget minne av att jag har testat någon så där kanske finns något man kan testa.
 
Jag har inget svar, men flikar in en till fundering på dessa smaker.

Det börjar bli besvärligt att köpa "vanlig" läsk tycker jag. Fler och fler sorter har ju minskat sockret och tillsatt andra sötningsmedel. Tydligen märker de flesta ingen större skillnad, men jag tillhör skaran som numera får klara mig utan t.ex. den gamla goda Fantan eftersom Fanta numera smakar vidrigt av sötningsmedel. Nu har den vanliga Pepsin tydligen gått samma väg och det är tveksamt om jag ens tänker prova den nya.

Är det samma med hemläskkoncentratet eller är det värt att satsa på en maskin?
 
C
B Bigfoot skrev:
Är det samma med hemläskkoncentratet eller är det värt att satsa på en maskin?
"Riktig" sirap som man kör med på krogen/restauranger ger 40 l läsk på 10 l sirap.
Dvs. 1 del sirap och 3 delar kolsyrat vatten.

Dessa sodastream-smaker man köper i affären ger 9 l läsk på 0,44 l sirap.
Dvs. 1 del sirap och 19(!) delar kolsyrat vatten.

Tänker att det inte finns en chans i h-e att de kan trycka i så mycket socker i de där småflaskorna med koncentrat att de ens kommer i närheten av "originalet"(?)

Med det sagt har jag aldrig testat dem själv, och heller aldrig sett någon annan som gjort egen sodastream-läsk heller. Verkar definitivt inte vara någon storsäljare i mina kretsar iallafall. Kanske är det så att dessa maskiner helt enkelt inte kan trycka i tillräckligt med kolsyra i vattnet för att det skall gå att blanda i de proportioner man kör med "kommersiellt"?
 
Varför måste man kopiera någon kommersiell smak?
Jag dricker ofta smaksatt mineralvatten både ute och hemma
Numera har vi gått över till att endast smaksätta det kolsyrade vattnet med lite koncentrerad citron.
Annars funkar viss koncentrerad saft, gärna exotiska smaker, 1+9. Jordgubbssaft funkar dåligt.

Det är absolut inget problem att få i mycket CO2.
Att få lagom mängd CO2 kan vara lite svårare.
Hur man gör varierar mellan maskiner, men räkna till tre, ha en bra tidsuppfattning och kunna göra lika dant varje gång är nog en förutsättning.

Det finns en Kitschen Aid maskin som till synes har en tryckmätare, men den mäter inget tryck. Den går på tid…
När sen ”mätaren” pajat får man räkna i alla fall. 😳
 
C
blackarrow blackarrow skrev:
Det är absolut inget problem att få i mycket CO2.
Vet inte om det var riktat till min frågeställning ovan, men allting är relativt. Skall man spä ut kolsyrevattnet med så mycket som 30% sirap och få ett resultat med bra kolsyra krävs naturligtvis att vattnet har särskilt hög kolsyrehalt. Upplever att de kommersiella systemen trycker i mer kolsyra i vattnet än vad som går med SodaStream.
 
ICA:s "Citron & Lime" saft brukar jag ha kolsyrat vatten i (1+7). Gott! Annat gott är kolsyrat vatten smaksatt med hemgjord saft på älggräs.
 
  • Gilla
Maria T och 1 till
  • Laddar…
C cpalm skrev:
Vet inte om det var riktat till min frågeställning ovan, men allting är relativt. Skall man spä ut kolsyrevattnet med så mycket som 30% sirap och få ett resultat med bra kolsyra krävs naturligtvis att vattnet har särskilt hög kolsyrehalt. Upplever att de kommersiella systemen trycker i mer kolsyra i vattnet än vad som går med SodaStream.
Kan vara så. Kan ha med temperaturer på vattnet när du trycker i kolsyran också.

Jag kanske tänkte nog mer på min fru som sällan lyckas få i, som jag tycker, tillräkligt med kolsyra. 😀

Jag upplever ibland att kommersiella läskeblask maskiner har dåligt med kolsyra och/eller kan smaka lite vattning/svagt. Kanske restaurangägarna skruvar lite på inställningarna och snålar lite? (Min tanke)
 
Tonic water är trevligt att alltid ha tillgång till, en original tonic blir lätt lite avslagen när man har öppnat den och druckit ur halva. går även ganska bra att smaksätta med citron och använda utan sprit.
 
Jag gillar smaken som blir via socker och jäst :)
 
Provat olika sockerfria safter och ZEROH Mango&Lemon tycker jag är godast. Även FUN har bra safter att göra sin läsk direkt i glaset. Valet av smak är fritt och man slipper använda de svindyra essenserna som där läsken smakar sämer än- men kostar som i affären
 
  • Gilla
blackarrow
  • Laddar…
Citronjuice koncentrat, tex ZEiNAs, direkt i glaset fungerar utmärkt och man slipper välja mellan saftkoncetrat med socker eller saft med sötningsmedel.
Har även provat en mix av citron och lime.
 
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.