Ventilationsfundering fritidshus

1k läst  13 svar

 1. Stugbygget.se
  Nybyggare Nivå 2
  Hej på er! Vi kommer så småningom bygga ett fritidshus på cirka 73m2 och loft på runt 35m2. Vi kommer ha ryggåstak 4.8 meter och loft de resterande 6 meterna. Vi har inte bestämt om vi ska ha LLVP eller FLVP. Nu till frågan:
  HUR TUSAN VENTILERAR VI?

  Följ oss gärna på vår resa, jag lovar att vi behöver all hjälp vi kan få
  http://stugbygget.se
  Hälsningar Andrei och Jannika
   
 2. S
  Medlem Nivå 3
  Vi ska ha luft-luft-värmepump och billigaste lösning av ventilation för fritidshus i dess början, dvs självdrag, vilket är möjligt för fritidshus. Det finns en på forumet som kombinerat betonggrund, l/l-värmepump och FTX och välisolerat och fått låga drift-kostnader av den lösningen. Den kommer vi nog kanske att ta efter. Vi tycker golvvärme är för dyrt och onödigt till fritidshus och de risker som finns om det skulle bli läckage när man inte är på plats. Det går ju med vattenburna element i stället. Men elvärme är billigast alternativet så det är därför vi väljer det. Kylning om sommaren som just nu är även en glädje i varmt klimat när man vistas där. L/L-värmepumpen finns med läge för sommarstugeuppvärmning om vintern. De som väljer att inte värma upp huset lite grann skadar huset och gör dess livslängd kortare än annars. Men golvvärme och FLVP är ju ett system som fungerar tillsammans. Betongplattan kan man ju välja oavsett om man har golvvärme eller ej. Men isoleringen i plattan bör vara 30 cm för att inte värmen försvinner nedåt i plattan om golvvärme används om vintern sägs det. FLVP är även en del av ventilationssystem förutom för värme, det enda mer som krävs är lite friskluftsintag. Valet är ert. Hälsomässigt för er själva så sägs luftvärme vara en sämre lösning än en lösning med att använda vatten för värme som ju är bästa värmebärare.
   
 3. S
  Medlem Nivå 3
  En lösning som inte tar plats är även viktigt för oss då vi tänkt flytta dit eventuellt senare. FLVP får inte plats i vår planlösning.
   
 4. Stugbygget.se
  Nybyggare Nivå 2
  Tack för ett uttömmande svar. I en perfekt värld skulle man vilja ha både FLVP och LLVP Vi har knappt plats för LLVP på den sidan av huset vi skulle kunna tänka oss, vi vill inte ha den fula boxen på framsidan.
  Vi ska verkligen ta en funderare till på hur vi löser det på bästa sätt. Kanske lägger vi in golvvärme i plattan för att förbereda. Vänliga hälsningar.
   
 5. Stringfellow Hawke
  Medlem Nivå 10
  Om ni tänker att ni ska sänka temperaturen i huset när ni inte är där är FLVP värdelöst, dom arbetar nämligen inte med några låga temperaturer. Dessutom kan det vara smart att inte köra full ventilation när man inte är på plats, du kan utan problem gå ner till 30% antingen driftstid eller luftflöde.

  Själv byggde vi nytt fritidshus, kör LLVP med fjärrstyrning, gjutgärnskamin (blir snabbt varm) och enkel frånluftsfläkt som är kopplad till en timer i elcentralen som kan programmeras. En sån här: http://www.garo.se/storage/ma/02d7f36c69f143adafd7b236e38f780f/a8459b2797104cf7bc944ba0b252646a/pdf/-7/Kopplingsur digitalt DV1-1339715.pdf?MediaArchive_ForceDownload=True
  Frånluften går en timme var fjärde timme.

  Har även gjort så att vi kan dra om frånluftssytemet till FTX i framtiden, men det är ju svårare med ryggåstak.
   
 6. SidanKaos
  Självbyggare Nivå 1

  Spännande tråd! Vi har börjat bygga nästintill likadant hus, dvs både storleksmässigt och med liknande proportioner på loft/ryggåstak och sitter nu och funderar på ventilation. Ska bli spännande att följa både tråden och erat bygge!
   
 7. Stugbygget.se
  Nybyggare Nivå 2
  Vad roligt, var någonstans bygger ni? Kan vi följa er någonstans? Vad har ni för leverantör av huset?
   
 8. SidanKaos
  Självbyggare Nivå 1
  Vi bygger på en ö som heter bryggholmen, Enköping. Har tyvärr ingen blogg eller liknande, funderat på att skaffa men hittade ingen bra o enkel plattform för det.
  Vi fick huset ritat och sen beställde vi av lundqvist trävaru. Kan verkligen rekommendera!!! Vilka har ni beställt av?
   
 9. Stugbygget.se
  Nybyggare Nivå 2
  Samma
   
 10. SidanKaos
  Självbyggare Nivå 1
  Bygger ni också på bryggholmen?!???
   
 11. Stugbygget.se
  Nybyggare Nivå 2
  Naij, vi bygger med Lundqvist
   
  • Laddar…
 12. SidanKaos
  Självbyggare Nivå 1
  Ja, missuppfattade. Spännande! Har ni bild på huset?
   
 13. Stugbygget.se
  Nybyggare Nivå 2
 14. S
  Medlem Nivå 2
  Jag ska ha en kryddhyllefläkt som ventilation i mitt tilltänkta fritidshus

  mvh /Snowy
   
  • Laddar…

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: