Byggahus.se

Var er hustillverkare bra på att hålla tiden?

 1. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Ni har väl inte betalat de sista 10% ännu?
   
 2. H
  Moderator · Nivå 25
  Vite gäller (om det finns avtalat) fram till godkänd besiktning. De anmärkningar som återstår efter godkänd besiktning har byggaren en viss tid på sig (oftast 2 månader) att åtgärda. Därefter har man rätt att ta in annan för åtgärdande. Men något vite utgår inte efter en godkänd besiktning. I normalfallet. Anatgligen kan man skriva in vite i avtalet även för tiden efter besiktningen, men det har jag aldrig hört talas om.

  Ok det jag skrev om tillträde gäller givetvis inte för delad entrepenad. Å andra sidan så är det ofta svårt att tillämpa vitesklausuler vid delad entrepenad. De olika hantverkarna kan alltid skylla förseningen på någon annan. det är väldigt få moment som är helt oberoende av andras arbete. Där är det väl oftast bara leveransen av husbyggsats och ev. markarbetena/plattan som går att få en rimlig viteklausul på.

  Snickaran som skall bygga upp det hela kan alltid skylla på nån elkille eller röris som antingen inte kom när de borde, eller lagt sina ledningar på något oväntat sätt som försenade för snickaren osv. och elkillen kommer att hävda att han inte kom för att snickaren ändå inte hade förberett tillräkligt för hans arbete osv.
   
 3. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Visst kan de det. Men snickarna kan också försnilla delar av trappan bara för att man inte har tid att bygga klart, för man har tagit på sig för mycket. Sådär har det varit under avslutningen av bygget. På besiktningen anger snickaren själv att han behöver två veckor för färdigställande, han är fortfarande inte klar 14 veckor senare.
   
 4. L
  Medlem Nivå 2
  Jodå vi har hållit inne lite drygt 10 % hitintills. Stora saker som en dyr spiraltrappa är ännu ej på plats till exempel.
   
 5. snackan68
  Medlem Nivå 6
  näpp! :)

  Vi har dessutom en överenskommen lyftplan i vårt kontrakt, där det sista lyftet skall ske när alla besiktningsanmärkningar är åtgärdade.

  Det vill säga alla - t.o.m. silikonsträngen i våtutrymmet!

  Däremot blir ju frågan en annan då dröjsmål skall åberopas. Anmärknningarna skulle vara åtgärdade för 2 månader sedan - det är de inte.

  Vad gäller vite - som du nämner med 5000/vecka - är något ni själva måste ha skrivit in i ert kontrakt med enteprenören. ( GRATTIS!)
  Jag kan inte hitta något belägg för det vare sig ABS05, KKL eller i de särskilda bestämmelser som gäller vid småhusentreprenad. par 51 och framåt i KKL.

  Däremot kan man yrka på skadestånd vid dröjsmål, men det är ju något annat.

  // Snäckan

  ps. man lär sig himla mycket när man bygger hus! ;-)
   
 6. L
  Medlem Nivå 2
  Hej Snäckan,

  Jo de 5000:-/vecka är inskrivet i kontaktet så det är i alla fall skönt.

  //LL
   
 7. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Vi har 6000 inskrivet.
   
 8. volvo
  Medlem Nivå 10
  Som jag tolkar vite så har ni rätt till de 5000 kr oavsett om ni haft utgifter eller ej.
  Om era utgifter överstiger 5000 kr så får ni rätt till de verkliga kostnaderna.
  Altså kan ni inte hoppas på 8000 om ni har kosnader på 3000 om det inte står uttryckligen i avtalet att ni har rätt till vite + övriga kostnader.

  Så fort ni tagit huset i besittning så är det mer tveksamt om ni ska få vite eller ej.
  Undvik denna lösning så blir det inga diskussioner senare.