Byggahus.se

Var er hustillverkare bra på att hålla tiden?

 1. L
  Medlem Nivå 2
  Hur många veckor är rimligt att förvänta sig att huset blir försenat?

  Vår slutbesiktning är nu ombokad för 5:e gången! Huset skulle enligt kontraktet stå klart den 31/1 men är fortfarande inte klart. Vi deltog i en avsedd slutbesiktning för ett par veckor sedan men den blev aldrig genomförd - besiktningsmannen vände i princip i dörren efter han konstaterat att värmeanläggningen inte var inkopplad.

  Nu hoppas vi på ny slutbesiktning nästa vecka men både byggmästaren och projektledaren lyser med sin frånvaro. Vi har ringt och mailat men utan resultat. Bara en kompakt tystnad....inte utan att vi börjar misströsta.

  Någon som befunnit sig i en liknande situation och har några god råd att komma med?

  //LL
   
 2. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Hustillverkaren höll tiden, snickarna däremot har ställt till det lite för sig. De kan inte få tummen ur och färdigfställa det lilla som är kvar. Visst är det lite irriterande för oss men å andra sidan så åberopar vi bara vitesklausulen i ABS05:an Gör samma sak ni vettja. Så fort det börjar bli frågan om att inte få betalt så brukar det bli fart på hantverkare (inte våra iofs ;) )
   
 3. L
  Medlem Nivå 2
  Vi har också pratat vite men det verkar inte sätt eld i häcken på de här hantverkarna heller...

  Har ni flyttat in i ert hus ännu? Löper vitet vidare även om ni tar huset i besittning så kallat?

  //LL
   
 4. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Det är bara att sluta prata vite, skriv ett formellt brev. Kommer jag ihåg ABS05:an rätt så har du/ni rätt till ett vitesbelopp per påbörjad arbetsvecka över tiden samt styrkta kostnader (kom ihåg att spara kvitton).

  Vi har tagit det i besittning och flyttat in, vi hade inget att välja på efter det att lägenheten var såld. Det mesta är kvar, det är egentligen bara småsaker kvar för hantverkarna att fixa. Vitet tickar på och slutfakturan bara krymper och krymper. ;)
   
 5. L
  Medlem Nivå 2
  Som det är nu så tickar det på med 5000 kr per vecka. Vi har ju dock en hel del extra kostnader som vi har kvitto på men frågan är om vi måste visa kvitton först på de 5000 kr/vecka och sedan på allt utöver det? D v s om vi endast har kvitton på 3000 kr för en vecka - är det 5000 kr eller 8000 kr vi kan yrka på?

  Vi har beställt huset målningsförberett och vill ju gärna komma in och göra färdigt det nu. Huset är klart så långt att det är ok att börja spackla och måla men frågan är om vitet fortsätter att ticka ändå...?

  //LL
   
 6. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Ni har rätt till vitet plus styrkta kostnader. Vitet behöver du inte redovisa några kvitton för, där är det bara att räkna veckor och det kan entrepenören själv se i en kalender. Det är för de styrkta kostnaderna som du måste kunna redovisa kvitton. Kostnaderna måste också vara uppkomna på grund av försening orsakad av entrepenören.
   
 7. Hemmakatten
  Medlem · Nivå 19
  För att vitet skall vara ett kraftfullt vapen så gäller det förstås att inte ha slutbetalat allt. 10% är väl innehållit tills dess slutbesiktning ägt rum.Men dessutom bör man innehålla mer betalning (för att täcka vitet x antal veckor framåt).
   
 8. matbr107
  Medlem Nivå 7
  Kan man åberopa ABS05 fast man flyttat in i huset?? Är det inte så att efter slutbeiktningen så har hantverkarna en viss tid på sig att åtgärda anmärkningarna??
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  Om ni får tillträde till huset så har byggaren rätt att jämka vitet. I princip så kan ni se det som att under byggtiden fram till godkänd besiktning så är huset byggarens, ni har ingen självklar rätt att ens besöka bygget. Om ni i det läget får tillträde till huset för att bo eller måla eller vad det nu är så kan man se det som att ni hyr ert hus av byggaren. Då kan man jämka vitet.

  Dessutom så är det aldrig en bra ide att börja arbeta med huset innan besiktningen, ni kan göras ansvariga både för ytterligare förseningar (färgburken stod i vägen så rörkillen kunde inte montera radiatorn på 3 veckor osv.). Och för rena skador på huset.
   
 10. snackan68
  Medlem Nivå 6
  Vilken tänker du på då? har lusläst ABS men hittar endast text i par 19 - där konsumenten har rätt att hålla inne med en summa som säkerställer hans krav på fel i tjänsten - i detta fall "fördröjning".

  Har ni skrivit en extra klausul om en summa som dras av per vecka?

  Vi har anmärkningar kvar som skulle vara åtgärdade senast 23 januari....
  Småsaker - men ganska många - enligt min mening.

  // Snäckan
   
 11. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Och vad gör man när dessa anmärkningar både större och mindre inte blir åtgärdade inom den tid som byggaren själv fått ange vid besiktning? Jo, man åberopar vitesklausulen. ;)

   
 12. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Vi har en självklar rätt till att besöka bygget, ungefär hur mycket vi vill. Det är så det funkar med delad entrepenad där man själv har samordningsansvaret. Varje entrepenad är inköpt och avtalad för sig själv. I detta fall så finns det ingen möjlighet till jämkning.

  Huset ÄR besiktigat och snickarna HAR haft mycket tid för åtgärd efter besiktningen.

   
 13. snackan68
  Medlem Nivå 6
  Vilken menar du då?
  // Snäckan
   
 14. Robert_Maria
  Medlem Nivå 10
  Det räcker med vitesklausulen. Regleringen finns i 31-35 §§ i konsumetköplagen.

   
 15. snackan68
  Medlem Nivå 6

  OK - Ska genast bläddra i "den lilla blå-boken".... grrrrr

  ;-)

  // Snäckan