Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Vandrande glöd på väggarna i spiskasett. Någon fara?

 1. J
  Medlem · 13 inlägg

  JA1334

  Medlem
  Hej!

  Är ny när det kommer till eldning och har en Keddy spiskasett i gjutjärn som är ca 10 år gammal. Igår när jag eldade och första brasan nästan brunnit ner så märkte jag hur det började glöda på ett ställen inne i kasetten på väggen. Glöden liksom vandrade. Det har hänt vid två tillfällen nu. Jag gissar att detta är sot som brinner? Stämmer det och bör man vara orolig eller är det ofarligt? Kanske dags för ett bättre städning? Jag funderar på om jag eventuellt eldar med för lite tilluft. Brukar ställa ner lite när jag tycker det brinner för snabbt och våldsamt.

  Bör tillägga att det i princip aldrig ligger någonting kvar mer än några småbitar och aska efter eldning samt att röken, när jag kollar, är röken osynlig som sig bör. Jag tror jag gör rätt, men glöden fick mig att börja fundera. Det finns liksom lite "askflagor" på väggarna men där det glödde lite är det nu helt rent och fint.

  Tacksam för lite råd här!
   
 2. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Det behöver du inte bry dig om alls. Det är som du säger.
   
 3. S
  Medlem · Västernorrland · 7 514 inlägg

  Stefan1972

  Medlem
  det är väl egentligen sotet som glöder bara. Det som kan brinna är ju borta och det blir precis som med grillkol. Så länge det sotas och rengörs normalt så är det som sagt ingen fara och det brukar bara vara i eldens omedelbara närhet där värmen är som högst det blir så här.
   
 4. J
  Medlem · 13 inlägg

  JA1334

  Medlem
  Tack! Detta var på bakre väggen upp mot baffeln så det låter ju rimligt.
   
 5. J
  Medlem · 13 inlägg

  JA1334

  Medlem
  Skönt att höra! Tack!
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.