Byggahus.se

Vad sysslar plåtslagaren med?

 1. surris
  Medlem · Nivå 9
  Redigerat 26 aug 18:29
  • Laddar…
 2. Noramasen
  Byggnadsvårdare · Nivå 8
  Detta är ett utförande som egentligen är för tak som det är mindre lutning på, och då av det mera påkostade varianten. Men det ska då också fogas i mot plåten så att det blir tätt och hållbart utan inblandning av silibubba och liknande tätmassor. Så egentligen en eloge till plåtslagaren OM det nu varit på ett flackare tak. Men på denna branta lutning så kan jag hålla med om att det ser spretigt ut. Det som du kan rådgöra plåtisen med är att istället för att ha utsticken i motsvarande taklutning, låta de gå i lod och därmed behålls funktionen och det blir lite mera sammansatt utseende utan att det behöver göras om. Men självfallet så har ni kommit överens om annat tidigare så är det det som gäller.
  /Masen
   
 3. surris
  Medlem · Nivå 9
  Ja om det var såhär jag ville ha det så skulle det följt fogen lodrätt med.
  Jag ville att plåten skulle följa takets lutning och fräsas in i teglet. Blir inte 100% tätt enligt plåtis, men jag prioriterar det estetiska före faktiskt.
   
 4. surris
  Medlem · Nivå 9
  Hur tror du man löser der på bästa sätt? Jag skulle inte vilja att det trappas ner egentligen. Skulle kunna tänka mig att klä in hela skorstenen, men tycker det är lite charmigt att ha kvar teglet.
   
 5. pelle plåttak
  Medlem · Nivå 7
  snyggt plåtarbete med trappningen , men det ser ju för jävligt ut rent estetiskt på skorstenen när den sitter där den gör
  Jag hade klätt in hela skorstenen istället när du har klätt in hela kuporna .
   
  • Laddar…
 6. surris
  Medlem · Nivå 9
  Precis. Rent hantverksmässigt är det väl snyggt gjort, men fult som stryk. Okej lurar på att klä in den helt. Går att lösa nu på nåt vettigt sätt?
   
 7. O
  Medlem · Nivå 14
  OT men du ser också ut att behöva foga om skorstenen på bortre sidan/kanten. Kanske lika bra att göra det nu när stegen är uppe och sen plåta in allt
   
  • Laddar…
 8. pelle plåttak
  Medlem · Nivå 7
  finns ingen snabblösning på detta .

  plåtslagaren måste öppna bitarna runt nock och alla falser för att göra nya
  borde ta ca 2x 8 timmar att göra om till färdigt
  och sen tillkommer ev huv
   
 9. Staffan2000
  Banned by Bo · Nivå 17
  Föredömligt utfört. Det är sällan man ser det nuförtiden.

  Staffan
   
 10. Noramasen
  Byggnadsvårdare · Nivå 8
  Plåtisen kanske använde sig av de gamla urkratsningarna och därför detta resultat. Men jag kan till viss del hålla med om att teglet ska få synas fortsättningsvis då det är en väldigt enkel och rak modell, och det då blir lite mera liv i den jämfört med att klä in den i plåt. Samtidigt så ser fogarna lite ruttna ut och har skorstenen fortfarande funktion så behöver den lite omsorg med kompletterande fogning. Är den ur bruk så är det lika bra att klä in den i plåt och i samband med det få till en profilering i toppen likt den som är på kupan i takfoten. Då kommer den att passa bättre in husets förmodade karaktär.
   
 11. surris
  Medlem · Nivå 9
  Ne tyvärr finns det aldrig det. Men måste göras om för så som det ser ut nu kan det inte göra. Får komma fram till en lösning
   
 12. surris
  Medlem · Nivå 9
  Man bör ju tänka på det estetiska med, plus inte så jag sa att jag ville ha det.
   
 13. surris
  Medlem · Nivå 9
  Gamla plåten satt utanför längs med takets lutning och det var så jag sa att det skulle se ut nu med. Tack för resonemanget, får se hur jag gör. Var innan helt inställd på att teglet skulle va kvar men får se hur vi löser detta nu.
   
 14. Staffan2000
  Banned by Bo · Nivå 17
  Du beskriver det gamla plåtarbetet som ett riktigt fuskjobb med inbyggd läckagegaranti.

  Staffan
   
  • Laddar…
 15. surris
  Medlem · Nivå 9
  Ja vad har det med saken att göra? Taket va från 24 plåtdetaljerna troligen från 60 talet. Var så man gjorde då.
  Var inget fel på taket runt skorstenen ändå.