Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Utbyte av kvicksilverlampor i gatubelysningen till LED?

 1. K
  Medlem · Göteborgs och Bohus Län · 120 inlägg

  korsdå

  Medlem
  Det blir svårt att få tag i kvicksilverlampor då de inte får säljas 2015.

  Jag har fått uppdraget att köpa in och prova LED-lampor och satt upp 2 stycken, en 25W/230V och en 30W båda med E27-sockel. De är av typen majskolv och lyser riktigt bra, ungefär som våra 125W kvicksilver av okänd ålder. Kvicksilverlamporna går ganska snabbt ner sig i lyskraft men ger nästan aldrig upp helt har jag läst.

  Det är på gränsen jag får i 25W-lampan av ledtyp och 30W fick jag höja lamphållaren i armaturen och dessutom hålla den högt, skruva i lampan och sen skruva lamphållaren på plats. Tyvärr började 30Wattaren att blinka med en fast frekvens efter ett par dygn. 2 s ljust/mörkt som en blinkfyr. Lämnade tillbaka den lampan men behöll 25wattaren för lite längre test. Det händer ju mycket på LED-fronten och vi har ingen brådis att byta ut de gamla kvicksilverlamporna. Vänta ut den nya tekniken brukar vara bra taktik både pris och kvalitetsmässigt sett.

  Där jag köpte lampan sa man att majskolvslampan jag fick var av speciell modell för att passa i våra armaturer som ju har en drossel för kvicksilverlamporna. Läste på google att man kan skruva i vanliga majkolvslampor utan att ta bort drosseln.

  Nån som provat en vanlig kinalampa av den här lamptypen, typ majskolv med en massa lysdioder, i en kvicksilverarmatur?

  Köpte en 50W lampa med 165 dioder och den lyser riktigt bra men tyvärr är denför stor för gatulamporna. Det verkar också räcka med 25W och desto bättre blir energibesparingen. En femtedel av förbrulkningen är ju bra och betalar snart lamporna. På Ebay hittar man lampor för en hundring men kvaliteten vet man inget om. Den som blinkade var kanske en fingervisning. Vill ju inte klättra och byta lampor stup i kvarten.

  Nån som vet hur man ska få tag i LED av kraftigare typer med kvalitet? Säkert funkar dioderna men drivkretsarna som ju sitter innanför E27-sockeln vet man mindre om.

  Märkeslampor av majskolvstyp finns såna till överkomligt pris?
   
 2. E
  Medlem · jämtland · 21 740 inlägg

  elmont

  Medlem
  För att ersätta en 125 W kvicksilver behöver man en LED på ca 50-60 W.
  SON-E 110 W plug-in E27 är en högtrycksnatriumlampa som direkt ersätter 125 W kvicksilver, E nr 8331712. Ljusutbytet är lite högre än för kvicksilverlampan. Har man för avsikt att sänka belysningsnivån är det naturligtvis inget alternativ.
  LED lampor i bef. väg armaturer är inte det optimala och dom kommer att få en rätt begränsad livslängd. Den bästa långsiktiga lösningen är nog att byta armaturer och då i första hand till en med metallhalogen eller högtrycksnatrium och med 50 eller 70 Watt lampa. Led armaturer har fortfarande rätt mycket att "bevisa" och en stor nackdel är kostnaden vid ev utbyte av "ljuskällor", då man får byta armaturen SAMT att livslängden är grovt överdriven.
   
 3. N
  Medlem · stockholm · 3 434 inlägg

  Noseone

  Medlem
  SON lampan har väl inte samma kelvin. Långt ifrån om jag minns rätt. Inte så snyggt om man bara byter de trasiga Hg lamporna.
   
 4. E
  Medlem · jämtland · 21 740 inlägg

  elmont

  Medlem
  Vill man inte byta ut lamporna kan man ju köpa på sig ett lager kvicksilverlampor, dom kostar ju inte mer än ca 50 -60 :- och håller kanske i 10 år. Även om belysningseffekten avtar med tiden
   
 5. N
  Medlem · stockholm · 3 434 inlägg

  Noseone

  Medlem
  Njä, inte håller de 10 år inte. De HPL-4 vi har i föreningen snittar kanske 6 år men är då väldigt dåliga innan de går sönder.

  Vi har köpt på oss ett lager så vi slipper ta smällen att vara försökskaniner med LED oxv.
   
 6. K
  Medlem · Göteborgs och Bohus Län · 120 inlägg

  korsdå

  Medlem
  Känns lite tidigt att byta till LED men nyttigt att få erfarenhet.

  Tror att de billiga kinalamporna är ojämna i kvaliteten. Man förstår vad lätt det är att tex välja en 10000-timmars kondensator ist en med tiodubbla livslängden.

  Garantin kan ju ändå inte utnyttjas i praktiken. Skicka tillbaks en lampa kostar mer än lampan. Kinesernas fraktkostnader är ett kapitel för sig. Verkligen billigt. Vi betalar nog minst tiofalt i returfrakt.

  Praktiskt prov är bra. LEDmajskolven på en av stolparna lyser som intilliggande lampa av kvicksilvertyp, 125W. Kvicksilverlampan är nog några år gammal. Dessutom kan drosseln vara avpassad för en 80W så lampan får lägre spänning än om balasten hade varit för en 125Wattare. Bara en tanke.

  Vad jag tror medlemmarna gillar är den lägre förbrukningen för LED:en. Byte till gula lampor är nog uteslutet. Byte till LED kan ge 1/5 i förbrukning. 13x125x4000 timmar ger 6500kWh mot 1300. En besparing runt 5000 kr/år minst. på tio år 50.000 kr och detta utan installationskostnad för armaturbyte.

  Jag har också varit inne på att köpa ett antal kvicksilverlampor. Tror att de har väldigt lång livslängd. Ett år har 4000 timmar mörker och jag är rätt säker på att vi inte bytt så många lampor på de 37 år de varit igång. På Wikipedia kan man läsa att lampan sällan slutar lysa helt men blir betydligt svagare med tiden. Nackdelen är ingen besparing.

  Läste också att man föreslår byte till metallhalogen eller LED. Kvicksilverlampan har förbjudits då den ger för dåligt ljusutbyte. För vår del blir det kanske för dyrt med annat än LED där det alltså räcker med att skruva i "majskolvar".

  Tror beslutet blir att man väntar och ser hur bra LEDlamporna blir. Det kan ju också komma nån typ av led som lyser åt rätt håll dvs nedåt. Våra lampor har en kupol, uppånedvänd potta med ljusutsläpp genom en missfärgad (gul) plastskärm. Den skulle kunna bytas mot en ny genomskinligare med några hundra lysdioder innanför. Kan kanske slöjda ihop nåt med tex ledremsor och prova i en stolpe på kul. Vi har en lampa som ändå har trasig potta som man kunde leka med.

  Intressant fräscht ämne det här med LED iallafall.
   
 7. K
  Medlem · Göteborgs och Bohus Län · 120 inlägg

  korsdå

  Medlem
  Tog en bild från taket på vårt hus. Ljuset från den högra stolpen är 25W LED och har ett vitare ljus. Den vänstra är 125W kvicksilver ganska ny (tror jag). Det är iallafall en av de starkaste på gatan.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20141201_172348.jpg
   
  • Laddar…
 8. N
  Medlem · stockholm · 3 434 inlägg

  Noseone

  Medlem
  Bra bild som visar skillnaden. Var har du köpt lamporna? Länk?
   
 9. E
  Medlem · jämtland · 21 740 inlägg

  elmont

  Medlem
  Den ena väldigt blått ljus och den andra närmare varmvit ;)
   
 10. K
  Medlem · Göteborgs och Bohus Län · 120 inlägg

  korsdå

  Medlem
 11. G
  Medlem · Stockholm · 6 inlägg

  gages

  Medlem
 12. N
  Medlem · stockholm · 3 434 inlägg

  Noseone

  Medlem
  Har ni bara bytt ljuskällan eller har ni bytt hela armaturen? Vad köpte ni?
   
 13. K
  Medlem · Göteborgs och Bohus Län · 120 inlägg

  korsdå

  Medlem
  Ett påpekande om bilden med lampornas ljus. Den högra är vitare ljus men inte blått som bilden ger sken av, i garaget står växter och en kraftig blomlampa som ger ett blått sken även utanför en bit.
   
 14. G
  Medlem · Stockholm · 6 inlägg

  gages

  Medlem
  noseone, vi behöll armaturerna och bytte till 24W cornlight från www.miljobelysning.nu. Tidigare förbrukning med lampor/timme 2300W sänktes med LED till 384 W/h. Besparing per dygn ca 23 kW/h; med ett pris 1:-/kW/h blir det 23 kr. Återbetalningstid investering i antal år är 1,2. Beräknad livslängd på lampan är ca 11 år. Man får 5-års garanti.
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem · Göteborgs och Bohus Län · 120 inlägg

  korsdå

  Medlem
  Enheterna är W, kW och kWh. Allt annat blir svårbegripligt.

  Hade en lärare i plugget som gav oss bästa tipset: Enheten ger ofta formeln för beräkningen!

  KWh betyder alltså kWxh. Har man bränt upp effekten 2,3kW i 10h (timmar ) har man förbrukat energin 23kWh.

  Detta är inte tänkt som kritik
  utan som ett tips jag gärna förmedlar då jag haft nytta av den klurige lärarens fina tips under många år.

  Jämför gärna med andra vanliga enheter. T.ex km/h, km dividerat med timmar (h). Åker jag 200 km på 2 timmar räknar jag alltså 200/2 = 100 km/h.

  Slut på bessershmittandet:)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.