Byggahus.se

Undermålig spis köpt på Vitvaruexperten

 1. R
  Medlem · 18 inlägg

  Rockola

  Medlem
  Vill med detta inlägg varna för företaget VITVARUEXPERTEN där jag köpte en spis från Bosch med undermålig funktion.

  Vi höll på och renoverade vårt kök och behövde en ny spis. Vi tittade runt lite och då hittade vi en jättefin spis på Vitvaruexperten i Sollentuna. Perfekt tänkte vi och köpte spisen. Efter en tid när vi använt Boschspisen tyckte vi att den fungerade lite dåligt . När man använde mer än två plattor samtidigt slog spisen över på ett nytt läge och började pulsa plattorna. Detta innebar att effekten inte räckte till, bacon blev kokt, pastan sjönk till botten och fastnade. Jag kontaktade Vitvaruexperten och de tyckte detta var konstigt men tog inget ansvar utan hänvisade till Bosch. Efter mycket tjat lyckades jag få ut en servicekille från Bosch, han kollade spisen och berättade för mig att spisen jag köpt hade endast ett drivkort mot normala två kort. Spisen jag köpt var mer tänkt som en studentspis och inte till ett större hushåll som vårt. Servicekillen tyckte det var oseriöst av Vitvaruexperten att sälja den här spisen till oss som bara var avsedd för att köra två plattor samtidigt på.

  När jag sen kontaktade Vitvaruexperten ville de inte ta något ansvar alls för detta varpå jag gjorde en anmälan till Allmänna reklamationsnämnden. Jag menade på att konsumentköplagen säger följande:

  16 § Varan skall anses felaktig,
  2. om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller borde ha känt till och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om...


  Tyvärr blir utfallet hos ARN här att jag skulle ha undersökningsplikt vilket är rätt så svårt att ha på en spis i en affär som inte är inkopplad och man kan provköra plattorna eller göra någon annan ”undersökning”. ARN ger mig inte rätt i min anmälan fastän att det är uppenbart att vitvaruexperten har lurat mig.

  Vitvaruexperten vill så klart inte ta något ansvar alls mer i detta, när jag kontaktade dem första gången sa de att visst, vi vill inte ha några missnöjda kunder, vi ska se vad vi kan göra men sen senare sa de att de inte skulle ta tillbaka spisen. När jag nu tagit upp detta med Bosch igen vill de så klart inte heller ta något ansvar. Reklamationsavdelningen hänvisar tillbaka till säljaren, Vitvaruexperten, och klargör att Bosch inte har något som helst ansvar i detta fastän att det är deras spis med undermålig funktion.

  Nu sitter vi här med en riktigt kass spis från Bosch och jag vill med detta inlägg varna andra för Vitvaruexperten samt om man köper en spis från Bosch är det inte säkert att den fungerar som en normal spis gör. Och ansvaret är ditt att vara spisexpert och kontrollera detta vid köp. Vitvaruexperten ägs av bygghemma.se som jag alltid tyckt har varit bra att ha och göra med. Men jag undrar nu hur de kan hålla sig med ett företag som Vitvaruexperten som lurar folk och säljer varor utan att berätta om dess undermåliga funktioner. Vitvaruexperten var stolta över sin ägare men jag undrar om bygghemma.se också är stolta över sitt dotterbolag som lurar sina kunder.
   
 2. D
  Medlem · E · 26 297 inlägg
  Jag förutsätter att det fanns information om spisens effekt när du köpte den.
   
 3. useless
  Lök. · Gävleborg · 28 974 inlägg
  Ja, det borde inte ha varit så svårt att ta reda på spisens effekt innan köp?

  Sen är tyvärr Bygghemma och alla dess koncernsystrar de sämsta företag som finns när det gäller kundservice vilket en snabb googling på namnet visar.
  https://www.reco.se/bygghemma-sverige-ab-oskarshamn-postmastaregatan-18

  Det räcker att söka här på forumet för att hitta tillräckligt många varningssignaler.
   
 4. W
  Medlem · 2 029 inlägg
  Har du någon länk att dela med dej av på spisen?
  Skulle vara intressant att läsa vad det står om den.
   
 5. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 821 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Tidigare i år skrevs det om en Bosch/Siemens häll eller spis som hade betydligt lägre effekt än vanligt, typ 5 kW i stället för 7 kW för en häll.
  Det är nog den här tråden: https://www.byggahus.se/forum/threa...arar-ej-mer-aen-tva-plattor-at-gangen.451881/

  Sen finns det ju de som vill ha en häll med låg effekt som i tråden https://www.byggahus.se/forum/threads/soeker-spishaell-med-lag-toppeffekt.455263/
   
 6. R
  Medlem · 18 inlägg

  Rockola

  Medlem
  Det står anslutningseffekt 7900 W, samma som vi hade på spisen som byttes ut, den gamla spisen fungerade mycket bättre ironisk nog.
   
 7. R
  Medlem · 18 inlägg

  Rockola

  Medlem
  Spisen heter Bosch HLN39A020
   
 8. R
  Medlem · 18 inlägg

  Rockola

  Medlem
  Efter mycket tjat lyckades jag få ut en servicekille från Bosch, de hotade först med att det skulle kosta mig en massa pengar men gick till sist med på att göra ett kostnadsfritt goodwillbesök. Servicekillen förklarade för mig att spisen jag köpt enbart hade ett drivkort mot normala två kort. Han tyckte det var oseriöst av vitvaruexperten att sälja spisen utan att upplysa om det.
  Jag är ju ingen spisexpert men tycker väl att om jag köper en spis med samma anslutningseffekt som vår förra spis hade så borde den fungera bra. Jag kan tycka att om en spis har fyra plattor så ska man kunna använda dessa samtidigt också.
  Servicekillen beskrev spisen som att det var tänkt som en spis för mindre hushåll, typ student eller singelhushåll.
   
 9. useless
  Lök. · Gävleborg · 28 974 inlägg
  Det är väl minst lika oseriöst av Bosch att ange en anslutningseffekt som ligger långt ifrån verkligheten?
   
 10. Keiller
  Husägare · T-län · 2 481 inlägg

  Keiller

  Husägare
  Jag är heller ingen spisexpert, långt ifrån, men har du frågat Bosch om det är möjligt att uppgradera spisen till en "normal" spis med två drivkort?
   
 11. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 821 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Hur menar du att den uppgivna effekter inte stämmer med verkligheten?
  7,9 kW är ju betydligt lägre än anslutningseffekten på en normal spis som är drygt 11 kW.
   
 12. D
  Medlem · 30 inlägg

  dartan

  Medlem
  Det är inte så att det är någon programmerad effektstyrning som spökar? Det borde iof vara det första som servicekillen kollar men man vet ju aldrig.
   
 13. useless
  Lök. · Gävleborg · 28 974 inlägg
  Ja, sifforna stämmer nog om man räknar med ugnen. Jag antar att det är samma typ av häll i spisen som i den här tråden:
  https://www.byggahus.se/forum/threa...arar-ej-mer-aen-tva-plattor-at-gangen.451881/

  Om den bara har ett drivkort kan den bara 'tillgodogöra' sig 4600W till plattorna även om summan av plattornas effekter är mycket högre. Resterande effekt går till ugnen.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.