Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Underlagsduk VS Råspont och takpapp?

 1. I
  Medlem · 552 inlägg
  Hej,


  Vi har ett 1-plans villa med inredd källare från 1970 där det börjar bli dags att byta tak. Nuvarande konstruktion är betongplattor direkt på plywood utan takpapp vilket fungerat väl. Taket är totalt 170 m2 och har medellutning.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191120-20191120_154852.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20191120-20191120_155516.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220629_212740.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220629_212752.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  20220630_132854.jpg


  Vi var på gång att byta tak för 4 år sen men då gick det i lås, dock fick vi in offerter och då låg priset på 150 000 - 200 000 kr inkl. byta av plywood till råspont. De offerter vi fått in nu börjar också på 150 000 kr men då har man valt underlagsduk som man hänger mellan takstolarna i stället för råspont och takpapp. Vill man ha det senare är priset 250 000 kr.

  Tidigare har vi varit fast beslutna om råspont men det skiljer alltså 100 000 kr, är det värt priset? Värt att tänka på här är att vi troligen kommer sikta på solceller när taket är lagt.

  Livslängd på takpapp och duk anges till 30–40 år, de håller säkert något längre. Har man inte regelbunden kontroll av duken så antar jag att det kan uppstå stora skador snabbare på innerkonstruktioner?
   
  • Laddar…
 2. D
  Medlem · stockholm · 311 inlägg

  Danne213

  Medlem
  Om det har fungerat sen 1970 så hade iaf jag fortsatt på samma spår.
   
 3. M
  Medlem · 225 inlägg

  mrmlz

  Medlem
  Kan man inte lägga takpapp på plywooden? Råspont vs plywood känns väl hugget som stucket men duk känns väl som ett nedköp?
   
 4. P
  Renoverare · 2 648 inlägg
  Är det betongpannor. Ser nästan ut som eternit
   
  • Laddar…
 5. V
  Snickerinörd · Västra Götalands Län · 6 588 inlägg

  vectrexPremiumikon: Hand

  Snickerinörd
  Plywooden ser ju fräsch ut. Det givna valet är väl att behålla plywooden men lägga på underlagsduk ovanpå den. Är någon plyfa dålig kan man ju byta ut den!
   
 6. I
  Medlem · 552 inlägg
  De e absolut betongpannor men de har slitets en del sen 1970. Har dock inte behövt byta merän 2 st på 6 år.
   
  • Laddar…
 7. I
  Medlem · 552 inlägg
  Vi har haft 2 pannor som gått sönder sen vi flyttade hit för 6 år sen. Den ena var så uppsliten att det blivit hål, dock blev det ingen större skada av det. Den andra halkade ner pågrund av dåligt bärläkt, detta orsakade fuktskada i plywood med ett mindre hål, dock inte in på vinden.

  På detta tak har man fuskat maximalt och struntat i ströläkt, det innebar att när pannan halkade ner och snön kom in så hade inte vattnet någon stans att ta vägen så då blev det skada på plywooden.

  Man kan alltså lägga duk på playwood som bågnar en aning? Men inte takpapp?
   
  • Laddar…
 8. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 128 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Cirkelsåg

  Medlem
  Vill du säkra upp extra lägger du en Haloten 380, den är godkänd helt frihängande mellan takstolarna och blir då garanterat helt säker på plywooden även med vissa skador och svikt. Jag vet ingen annan duk som är godkänd för detta men fritt att leta alternativ.

  Med det sagt så skulle det troligtvis funka med annan duk också men prisskillnad lär inte bli jättestor, med ströläkt på takstolarna och 45x70 bärläkt(om inte tillverkaren säger annat) kommer det bli ett bra tak.
   
 9. B
  Medlem · 4 inlägg

  Bendish

  Medlem
  Den stora kostnaden på ett takbyte är just arbetstiden.
  Jag hade behållit plywooden men lagt en underlagspapp och läktat om.
   
 10. P
  Medlem · jönköping · 60 inlägg

  pappel

  Medlem
  Jag har kört med frihängande duk mellan takstolarna och grövre bärläkt, 45*70, och det funkar bra. Fördelen, som jag ser det, är att man slipper risken för kondensutfällning med potentiellt mögel på råsponten/plywooden. Lägger du duk på plywooden så säkerställ den är diffusionsöppen. i din nuvarande konstruktion har ju plywooden kunnat torka ordentligt utåt, vilket blir lite svårare med duk. Sen kanske det inte är ett problem hos dig, men förutsättningarna ändras lite.

  Enda nackdelen med endast duk är ju att det blir lite meckigare att gå och arbeta på taket samt känsligare för mekanisk påverkan.
   
 11. Rickard.
  Medlem · Riktiga Norrland · 4 128 inlägg

  Rickard.Premiumikon: Cirkelsåg

  Medlem
  Diffusionsöppet underlag är inget som behövs här eller ens rekommenderas. När vi pratar om duk ska det vara en underlagsduk av bitumen(asfalt) som är rekomenderad att ligga direkt mot trä. Kondensväv och många av dom diffusionsöppna rekommenderas bara frihängande av bra anledningar.
   
 12. I
  Medlem · 552 inlägg
  Värdefull information!

  Jag vill kunna gå på taket utan att riskera falla igenom. Det kan hända att man behöver byta någon panna eller komma åt någon ventil eller liknande.

  Idag kan man möjligen se lite utfällning på plywooden(vinden) men det klassas som normalt och man säger att har det klarat sig sen 70 talet så är det lungt.

  Som du säger så har playwooden haft fritt luftflöde så även om det varit fuktigt så har det kunnat torka upp bra. Lägger man något ovanpå som inte andas finns det absolut en risk attt fukta från vinden sätter sig i plywooden utan möjlighet att torka ut uppåt. Sen är då frågan är öppen en diffusionsöppen duk verkligen är? Blir den mindre öppen med tiden? Så pass att det kan ställa till det för plywooden?

  En annan nackdel med endast duk utan trä är att går det hål på duken och det läcker in så får man snabbare problem med innerkonstruktion(innertak/isolering m,m).
   
  • Laddar…
 13. I
  Medlem · 552 inlägg
  Aha, mycket bra att veta! Takläggaren har säkert koll på detta men bra info!

  Så det medför inga förhöjda risker att fukt fastnar mellan plywood och underlagsduk?
   
 14. T
  Självbyggare · Åland · 196 inlägg

  Taren43

  Självbyggare
  I Finland byggs majoriteten av husen med enbart duk mellan takstolar, sen strö- och bärläkt på. Dom pengarna vi sparar på råsponten lägger vi istället på vindgips på väggarna, där den faktiskt gör nytta :cool:
   
  • Laddar…
 15. S
  Medlem · 285 inlägg

  saltet

  Medlem
  Vid duk så ska bärläkten vars 2x4 tum så kan du sedan använda dom för att skruva solpaneler i. Så har kompisen byggt med solceller. Fungerar utmärkt. Behövs ingen ströläkt
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.