Byggahus.se

Underlag till stenmur

 1. S
  Medlem · Kalmar · 8 inlägg

  Salinger

  Medlem
  Hej!

  Vi ska anlägga en stenmur i kalksten vid vår tomtgräns. Den ska vara ca 70 cm hög och ca 40-50 djup. Funderar främst på underlaget. Vi har grävt ca 40 cm djupt men på några ställen lite grundare då det allmänt var väldigt hårt i marken och grävaren tyckte det låg bra material där redan. Tanken är nu att beställa grus och sedan padda detta frågan är bara vad för material? Har blivit tipsad om 0-16 då det blir väldigt hårt. Sen släpper det inte igenom vatten lika bra men behövs den egenskapen till en stenmur?

  Det kommer även vara rabatter intill muren framöver. Behöver få in rabattjorden på tomten innan stenmuren byggs. Är det bäst att lägga matjorden på plats innan jag paddar gruset eller ska jag hålla matjorden borta tills paddningen är klar. Jorden och gruset kommer alltså ligga intill varandra på några ställen så där är det grävt både för mur och rabatt. Tänker främst på om jorden och gruset kommer blandas i kanterna när man packar det eller om det håller sig på plats.

  Har blivit rekommenderad en 160-200 kg padda, Hur mycket behöver man köra med den för att det ska bli bra? Ska jag vattna på gruset mellan körningarna?

  Tacksam för svar!
   
 2. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Om grävaren säger 0-16 är det bra , dom har erfarenhet om bärning , ni får nog köra en
  5 - 6 ggr med paddan för att packning ska bli bra , den slår ca 20 cm ner , att vattna då kommer fraktion noll att ligga i botten , kanske inte helt bra under muren , är det lera kan ni lägga en matta mot den först , bär upp rätt bra , sedan det med transporterna , ta in allt på en gång , gruset lägger ni på någon gammal press eller gamla träskivor , det blir mycket grus i mattan annars , klipparen gillar inte det
   
 3. S
  Medlem · Kalmar · 8 inlägg

  Salinger

  Medlem
  Tack för svaret! Hur viktigt är det att underlaget blir plant? Behöver man använda laser/vattenpass eller räcker det att det ser vettigt ut?
   
 4. L
  Bannad · 6 737 inlägg
  Det där med plant underlag kan vara svårt att få till , går bra att lägga stenen så den ligger i våg ,Först ,spänn ett lite halvtunt snöre från ena ändan till den andra , så kommer muren all bli absolut rak , genom att ni följer snöret exakt , kommer muren att ha synliga stenar och fogar .
  vilken storlek är det på stenen
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.