Byggahus.se

totalentreprenad eller inte??

 1. volvo
  Medlem Nivå 10
  Om ni hittat en leverantör som har det ni vill ha utom just totalansvaret så kan ni anlita någon sakkunnig som kan hjälpa er undvika de vanligaste problemen.
  Anlita en byggkonsult som kan granska avtalen, göra platskontroller, bevaka samordning och att tiden hålls.
  Detta behöver inte kosta all världens pengar, men kan ge er en trygghet vid byggnationen.
  Ni kan tex. ge er kvalitetsansvarige ett utökat uppdrag.
  Husfirmorna brukar ju ta extra betalt för en totalentreprenad. Om ni lägger samma belopp på en egen sakkunnig så kan ni bygga på ett tryggare sätt.

  Var då noga att välja en oberoende, duktig kvalitetsansvarig som dessutom kan ta på sig det utökade uppdraget.
   
 2. P
  Medlem Nivå 2

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Vi byggde Fiskarheden, (Doppingen). Men vi gjorde väldigt mycket själva och vi hade heller inte all kunskap, men man lär sig på vägen och man får fråga sig fram. Nu är min sambo väldigt händig vilket naturligtvis varit väldigt bra för oss. Att ha flera kontrakt har inte stört oss, snarare tycker jag nästan att det har varit bättre. Har t.ex elektrikern gjort fel så vänder man sig direkt till den firman och gnäller, i stället för att
  gå via husföretaget. Jag kan ju inte svara för alla, men för oss har det funkat bra.
  Du väljer ju själv vilka entreprenörer du vill anlita också, du behöver ju inte ta dom som FH har.
  När vår materialsats kom (på vintern) så hade vi den på pallar under presenningar.
  Inga problem där heller. ;)
   
 3. volvo
  Medlem Nivå 10

  Re: totalentreprenad eller inte??

  För vissa kan det bli tal om mycket dyrköpta kunskaper.......
  :-[
   
 4. S
  Medlem Nivå 5

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Varför inte köra med den vanligaste entreprenadformen, generalentreprenad där ni köper en hussats av en hustillverkare och skriver ett kontrakt med en huvudentreprenör som håller i den administrativa kontakten med underentreprenörer och monterar ihop huset?

  Är inte denna entreprenadform möjlig med fiskarheden? Då sköter huvudentreprenören all fakturering och samordning med underentreprenörerna. Ni behöver då i huvudsak vara engagerade i frågor som: var ska vi ha uttag för el, var ska vi ha vatten och avlopp osv. Är det något stort så tar ni det med huvudentreprenören.
   
 5. P
  Medlem Nivå 2

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Jo, känner man att det här är något som man är väldigt osäker på och som man tror att man kanske inte klarar av, så ska man naturligtvis inte ge sig på det.
  Det är ju inte meningen att man ska få magsår och ligga sömnlös om nätterna, det är det inte värt.
  Men då är det ju en jätte bra idé som volvo säger, att man kan anlita en byggkonsult som håller i trådarna. För jag vet ju själv, har man sett ett hus som man vill ha...då är det ju svårt att välja ett annat. :-/   
 6. FredrikR
  Verktygstokig · Nivå 22

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Sista punkten i deras lev. beskrivning är:
  Materialmottagning och förvaring, tillfällig VA, renhållning, körbar väg för husleverans, snöröjning, täckmaterial (2st presenningar 4x7) samt slutstädning ombesörjes och bekostas alltid av husköparen.  ;)
   
 7. yonna
  Medlem · Nivå 15

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Just det ;) räkna krasst med att generalentreprenaden kostar pengar. 18% är tydligen en vanlig taxa som jag kunde d r a ur ett par viskande husföretagssäljare. Men i detta belopp bör även ligga husföretagets arkitektritning, administration och samordning. Det finns alltså mycket att spara in om man anser sig kompetent att sköta detta. Volvos förslag om byggkonsult är annars mycket bra för oss 'dödliga' husbyggare.
   
 8. K
  Medlem Nivå 1

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Vi har ochså fastnat för oss ett hus från ett husföretag som bara levererar i byggsats.
  Ni som anlitat hantverkare till att bygga huset och färdigställa det, vad har ni fått betala?
  (alltså alla kostnader utom själva materialsatsen och tomten.)
   
 9. volvo
  Medlem Nivå 10

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Här finns en länk med byggkonsulter som du kan leta bland.
  http://www.bygging.se/default1.asp

  Det innebär att man handlar upp en entreprenör som har huvudansvaret för allt på bygget. Det enda man tillhandahåller denna entreprenör är ritningar och eventuellt material (som du då i detta fallet köper från villaleverantören)
  Då får du bara 2 kontrakt och 2 parter som kan skylla på varandra om något går fel.

  Det låter som en lysande idé tycker jag!
  Entreprenören kan ta fram pris baserat på planer och fasader samt en enkel beskrivning.
  Fråga minst 3 gärna fler eftersom det finns risk att en del inte lämnar något pris. Du vill ju ha några att välja mellan. När du har hittat en entreprenör så gäller det också att du ser till at dennes anbud är giltigt tills du fått allt klart för att skriva avtal. (brukar vara giltiga en månad)
   
 10. HM
  Medlem Nivå 4

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Ja, hoppas du får tag på några entreprenörer alls...
  Vi hade planer på att bygga med Villa Varm och försökte få in offerter från entreprenörer inom Grund, Snickeri, VVS, El men marknaden är så överetablerad här i Stockholm så ingen verkar intresserad av jobb åt privatpersoner!

  Av ett tiotal utskickade offertunderlag (fullständiga med ritningar och allt) fick vi svar från en grundfirma! Resten svarade inte alls. Och då hade vi ändå bara skickat till de som svarat i telefon innan. Det var verkligen inte många heller...!

  Vi kände att om de är så här intresserade innan man ens skrivit kontrakt, hur ska det då bli sedan när man faktiskt vill att de ska utföra något!?
  Vi kommer att välja leverantör som erbjuder totalentreprenad!

  Lycka till!
   
 11. H
  Medlem Nivå 1

  Re: totalentreprenad eller inte??

  Generellt tror jag att man kan säga sålunda,

  Har du inte tummen mitt i handen, utan praktiker och är ganska van vid att göra olika saker i och med ett hus, så kan du gå på en delad entreprenad eller göra mera själv.

  Lita dock inte för mycket på vänner o bekanta som skall ställa upp. Har själv den erfarenheten att när man väl stod där så hade dom ju plötsligt så fullt upp och man kände sig verkligen besvärad av att måsta truga dom att hjälpa till som dom lovat.

  Men har man fullt upp i livet ändå, så är det nog en trygghet att välja en general eller totalentreprenad. Det är så himla mycket som kan gå fel på ett bygge, och dom där tusenlapparna man hade räknat med att tjäna in kan snabbt bli en stor förlust istället.

  Man kan tjäna mycket pengar på att köpa sin bil i byggsats också...
  ;D