Byggahus.se

Tips på tyst ventilation?

 1. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
 2. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Nja, från samma artikel;
  "(ECMs, EC motors) are synchronous motors that are powered by a DC electric source via an integrated inverter/switching power supply, which produces an AC electric signal to drive the motor." ;)
   
 3. mattiasp
  Besserwisser · Nivå 18
  Ja, i allra högsta grad. Jag skriver teknisk engelska hela dagarna, och behärskar även att läsa och förstå engelska tekniska texter.
   
 4. A
  Medlem · Nivå 11

  Lyfter en gammal tråd. Vi fick FTX installerat i måndags i vårt gamla hus där vi ännu inne tätat fönsterventilerna (tätningslist saknas upptill i tilluftsrummen. Trots många ljuddämpare låter det mer än väntat. Aggregatet går på 60% av kapacitet. Vissa tiluftsdon är nästan ljudlösa medan andra brummar betänkligt. Samms med frpnluftsdonen. Utrymmet där aggregatet står (kattvind i inredd vind) än ännu inte stängt (Vi ska montera isolerad dörr dit). Läste här är nån får det tystare genom att isolera utrymmet, men påverkar det verkligen ute vid donen?

  Och hur funkar det att som @KnockOnWood gör, köra aggregatet på halvfart mot tumregeln, tappar man inte mycket då när det gäller att få bort fukt från badrummen?

  Skulle gärna dra ner om det minskar ljudet...
   
 5. mattiasp
  Besserwisser · Nivå 18
  Jag fick ett relativt tyst system genom att montera irisspjäll-flexdämpare-luftdon. Ha luftdonet relativt öppet och stryp/reglera med irisspjället. På så sätt får man strypningsbruset på andra sidan av en ljuddämpare. Dämparen bör monteras böjd för bästa effekt. Flexdämpare tar även bort mekaniskt brum från aggregatet.

  Edit: jag såg att jag skrev samma sak 2016.
   
  Redigerat 6 maj 17:48
  • Laddar…
 6. A
  Medlem · Nivå 11
  Såg också ditt förslag om detta, men värt att lyfta detta igen, du tydligen fortfarande är nöjd med lösningen efter 4 år :)

  Har inte googlat på de där irisspjällen, men jag antar att det krävs att man kommer åt att frilägga röret, om det går i ett bjälklag är det ju svårt. Tror du att det kan göras en bit från donet, nära aggregatet? Flexdämpare har vi ju redan satt i bjälklaget.
   
  Redigerat 6 maj 20:45
 7. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Det är något fel om det brummar vid 60% och med dämpare + flexdämpare. Prova att peta lite på de brölande donen och se så det inte är dom som skapar ljudet
   
 8. L
  Medlem Nivå 5
  Jag har också varierande ljudnivå.
  Jag sänker varvtalet varje natt från ca 65% till 50% för att få det knäpptyst.
  Jag märker ingen skillnad inomhus av minskningen.
   
  • Laddar…
 9. mattiasp
  Besserwisser · Nivå 18
  Det finns även strypningar i någon slags skumgummi, som man trycker in i kanalen. Ingen erfarenhet tyvärr
   
  • Laddar…
 10. A
  Medlem · Nivå 11
  Ja, ska prova det, läste nån rapport på nätet om att tom en felaktigt iskruvad monteringsskruv vid donet kan ge rejäla missljud. Ska helst inte finnas några vassa utstick etc.

  Apropå dämpare, trodde det var just flexdämpare som avsågs, såna där utdragbara gråa runt rören (som vanligen sätts nära aggregatet) ? Vilka andra dämpare finns det?
   
 11. A
  Medlem · Nivå 11
  Spännande, man lär ju åka på en ny injustering av systemet om man monterar såna, men självklart värt det om de märkbart sänker ljudnivån.

  Tycker ändå att jag i mitt fall borde justera om med tanke på att vi drog igång systemet med fönsterventilerna (= ingen tätningslist upptill i fönstren på tilluft-rummen) och luckor i murstocken fortfarande öppna, trots att installatören menar att det knappast påverkar.
   
 12. Isakare
  Medlem · Nivå 14
  Läste nån annanstans om nån med ljud, där bilder visade spirorör ända in i aggregatet.
  Man monterar givetvis en bit slang mellan aggregat o rör.
   
 13. Johannes Carlsson
  Allvetare · Nivå 19
  Man brukar ha flex vid aggregatet oc hh en flexljuddämpare vid varje don. Sen en fast dämpare direkt efter aggregatet på till och frånluft.

  Exempelvis:
  https://www.luftbutiken.se/ljuddampare/7194-ljuddampare-160-120.html
  https://www.luftbutiken.se/ljuddampare/5244-ljuddamparslang-stl-160-60cm.html
   
 14. A
  Medlem · Nivå 11
  Jag tror att donen skulle kunna vara problemet i vårt fall, då vissa knappt låter nånting medan andra låter betydligt mer, på samma avstånd från aggregatet.
   
 15. Å
  Medlem Nivå 1
  Stämmer fint, ta tryckfallet innan donet och sätt ljuddämpare efter dessa .