Byggahus.se

Tillrinning

 1. H
  Bannad Nivå 1
  När jag ska köpa ett hus med egen brunn, hur kan jag vara säker på på att vattnet räcker eller finns det något enkelt sätt att mäta tillrinningen och hur görs det?
   
 2. prototypen
  Medlem · Nivå 22
  Det enklast är nog att öppna en kran och låta det rinna några timmar, kanske ett dygn och se om det tar slut, kan man se vattennivån är det enklare.

  Protte
   
 3. H
  Bannad Nivå 1
  Ja, det var ju enkelt. Men om om vattnet tar slut och pumpen går sönder blir nog ägaren ledsen.
   
 4. Immobil
  Medlem · Nivå 17
  Hyr eller låna en rejäl länspump och försök att tömma brunnen. Lyckas du tömma brunnen behöver du bara mäta tiden tills den är fylld igen. På pumpen brukar det stå hur stor kapacitet den har. Då är det lätt att räkna ut hur mycket vatten brunnen ger.
   
 5. H
  Bannad Nivå 1
  En länspump fungerar nog bra på en grävd brunn, men hur gör du för en 100 m djup brunn?
   
 6. Fotografen
  Verktygstokig · Nivå 18
  Brunnsborrare anger tillrinning på nyborrade hål men hur de mäter vet jag inte.
  Helt säker på att vattnet räcker kan man aldrig vara, en källa som alltid gett bra med vatten kan få för sig att sina.
   
 7. H
  Bannad Nivå 1
  Förr i världen brukade brunnsborrraren tömma hålet samtidigt som han sänkte ner en pilsnerflaska i ett snöre och mätte hur snabbt vattnet steg. Nu för tiden vet inte jag heller hur de gör.
   
 8. shelby67
  Medlem Nivå 4
  Är det en djupborrad brunn? vad sitter det för pump är det en sänkpump nere i borrhålet eller en ejektorpump uppe ?
   
 9. H
  Bannad Nivå 1
  Brunnen är djupborrad, gissningsvis ca 80m och har sänkpump. Alternativet att tömma brunnen känns inte bra. Det borde finnas något enklare och säkrare!?
   
 10. shelby67
  Medlem Nivå 4
  Varför känns det inte bra att tömma brunnen? eftersom det är en sänkpump är det inga bekymmer med det , Jag skulle tömma den och sedan vänta 6 minuter och därefter pumpa upp vatten i ett kärl tills det tar slut igen, och mät hur mycket och gångra med tio då har du fått fram hur mycket brunnen ger i timliter, har du möjlighet att kolla diametern på borrhålet så kan du även räkna fram hur mycket "förråd" du har också.
   
 11. T
  Medlem Nivå 6
  Normalt sätt görs en stegpumpning. Pump har du ju redan och det du behöver är ett ljuslod eller annat att mäta gvy med under pumpningen.
  Bifogar en pdf från en stegpumpning med formel och diagram. Har klippt bort massa saker så det kan hända att det ser lite lustigt ut men principen bör gå att förstå hoppas jag.
   
 12. H
  Bannad Nivå 1
  Tack Tjacko! Du har höjt nivån rejält på diskusionen i detta ämne. Men vad kostar en sådan mätning?
   
 13. T
  Medlem Nivå 6
 14. H
  Bannad Nivå 1

  mera tillrinning

  Efter vad jag har hört kan dränkpumpen gå sönder om den körs torr eller bli så varm att pem-slangen smälter vid anslutningen till pumpen. (Inte så kul om pumpen sitter 80m ner).Jag kan tänka mig att mätmetoden du beskriver är den som dagens brunnsborrare använder, eller hur? I så fall: är detta normen för att bestämma tillrinningen? Vilken diameter kan man anta att en 35 år gammal brunn har. Det fanns väl en standard för det också.
   
 15. T
  Medlem Nivå 6
  Kör du pumpen torr en längre stund kan den absolut gå sönder. Lindningarna brinner oftast upp.
  Att PEM-slangen smälter vid anslutningen har jag varken varit med om eller hört talas om så det är nog hörsägen eller en extremt hållbar pump för torrkörning under längre tid.

  Det finns ingen direkt standard för vilken diameter borrhålet har.

  Det är ändå ganska ovanligt att en bergbrunn inte ska ge tillräckligt med vatten så jag har lite svårt att förstå din oro samt att du inte tar till dig dom tips du redan fått på att reda ut inflödet.
  Om någon säkert säger vad din brunn ger över internet så är det enda du kan veta att den perssonen snackar mer skit än han kan prestera över en livstid