Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Tillbyggnad alt uterum - Långsida på huset

 1. H
  Medlem · 4 inlägg

  Hamami

  Medlem
  Hej,

  Vi skulle gärna vilja ha ett uterum. Det är två alternativ som övervägs där jag gärna hade velat få lite åsikter. Ett alternativ är att bygga ett konventionellt uterum utan någon form av värmesystem eller tjockare isolering direkt på trädäcket (där matgruppen står), detta är givetvis det billigaste men gör även att uterummet enbart kan användas sporadiskt och under de varmare perioderna på året. Det andra alternativet är att riva en del av trädäcket och göra en attefallstillbyggnad, då med värmesystem, el och riktig isolering samt att man har vikdörrar som går att öppna upp på sommaren. Det andra alternativet innebär att huset blir större och att det inte enbart blir en biyta, men kostar förmodligen mycket mer.

  Det jag är osäker på gällande det andra alternativet är hur man ska säkerställa att få tillräckligt god takhöjd för att få in all isolering och få till en snygg överlappning mot det befintliga taket. Är det någon som har gjort något liknande, vad landade projektet ungefär på? Huset har lättbetongsväggar och ingjuten golvvärme i plattan. Det är ca 10-12 meter till fördelarskåpet från altandörren.

  Det som är bra att veta är att taket på huset byttes för 1 år sedan, fönsterpartiet vid uteplatsen (där matgruppen står) är i behov av att bytas. Dvs, vid alternativ 1 görs ett byte rakt av, vid alternativ 2 blir det enbart en öppning mot det nya rummet som där klimatskalet är.
   
 2. G
  Medlem · 7 155 inlägg

  gaia

  Medlem
  Saknar ni ett uterum så det är bara att bygga ett . Saknar ni utrymme så är det faktiskt det smidigaste att köpa ett större hus. Med det låga hustaket och minimalt sockel blir det svårt och dyrt att bygga till ...
   
  • Laddar…
 3. H
  Medlem · 4 inlägg

  Hamami

  Medlem
  Vi saknar inte utrymme, men tanken var att det hade varit skönt med ett "uterum" som även funkar på vintern.. Har du någon tanke på hur man skulle kunna göra om man trots allt vill?
   
 4. S
  Medlem · Blekinge · 1 723 inlägg

  steve5432

  Medlem
  Vi har velat fram och tillbaka i flera år kring detta. Uterum eller tillbyggnad.

  Det går ju att isolera ett uterum med höst/vår-partier och med lite hjälpvärme och ordentlig isolering i golv, tak och väggar kan man ju sitta där i flera minusgrader. Det går dock inte att ha uppvärmt hela tiden, vilket gör att utrymmet främst kan användas vid "planerade" aktiviteter. Det duger inte med kanalplast i taket, utan det går vara ett riktigt isolerat tak med pannor eller plåt.

  Utbyggnad är krångligare främst pga att man måste göra en riktig grund i någon form. Sen själva uppförandet är inte speciellt krångligt i sig om man har byggt lite innan. Finns massor med bra principritningar på nätet. Det kostar givetvis mera då det ska vara "riktiga" fönster och dörrar, samt att man vill göra en större öppning i väggen mot huset, som antagligen måste växlas av med stålbalk. Man bör också lägga lite mer pengar på att få dit en konstruktör som får ta ansvar för att alla mått blir korrekta, samt de hållfastberäkninigar som krävs för bygglovet.

  Fördelen med en tillbyggnad är att den finns där sen, hela tiden. Ingen planering krävs. Mer jobb initialt, men antagligen höjer den värdet på byggnaden mer.

  Det är en svår avvägning, det håller jag med. Helst hade vi velat ha både tillbyggnad och uterum. Nu lutar det åt en tillbyggnad som jag får bygga själv då det är omöjligt att hitta en byggare.

  /S
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.