Byggahus.se

Testamente

 1. Faidros
  Medlem · 1 499 inlägg

  Faidros

  Medlem
  Det behöver inte registreras någonstans för att vara giltigt.
   
 2. S
  Medlem · 66 inlägg

  Sniff

  Medlem

  Re: Testamente

  Vi gick till en jurist o upprättade testamente.
  Kostade 1 000 spänn.
  Kändes bra med tanke på att det var särkullsbarn inblandade...
  Juristen arkiverade en kopia.
   
 3. A
  Medlem · 3 inlägg

  anemon

  Medlem

  Re: Testamente

  Hej!

  Du behöver inte registrera det men det måste vara bevittnat av två personer som kan intyga att testatorn (den som testamenterar) är vid sina sinnens fulla bruk. Vilket man också måste skriva i testamentet. Båda vittnena ska skriva på samtidigt som testator skriver under. Vittnena behöver inte veta vad som står i testamentet, men måste intyga den delen att testatorn med vett och vilja skriver sott testamente.... Vittnena måste vara över 15 och måste förstå innebörden av vad ett testamente är. Vittnet får inte heller vara gift med testatorn eller förälder, barn, syskon eller svåger/svägerska till testatorn. Vittnet får inte heller vara någon av dem som testatorn testamenterar till i testamentet. (Reglerna finns i 10 kap ärvdabalken). Visst kan det vara bra att kontakta en advokat för att skriva och förvara testamentet på advokatbyrån. Enklare testamenten kan man gott och väl skriva själv. Är det särkullbarn inblandade kan man ändå inte testamentera bort mer än hälften av arvslotten. Man kan aldrig göra sina barns arvslösa.

  Det finns inget lagligt sätt att kringå särkullsbarns rätt att få ut sin laglott direkt vid en förälders död. Det är sånt man får ta bara...

  M v h

  Anemon (jur.kand :-
   
 4. Hemmakatten
  Medlem · 11 760 inlägg

  Re: Testamente

  En bra åtgärd är att förvara testamentet så att det inte försvinner vid en olycka som tex en brand. En annan bra åtgärd kan vara att informera arvingarna om var testamentet finns förvarat.
   
 5. T
  Anonym

  TN-Funkis

  Anonym

  Re: Testamente

  Det är också bra om de 2 vittnena känner testatorn väl (typ nära vänner) Om det bevittnas av personer som inte känner testatorn i fråga finns risken att efterlevande försöker riva upp testamentet, och just åberopa att personen inte varit vid sina sinnens fulla bruk, speciellt om det upprättats något år innan dödsfallet och det rör sig om stora belopp/bostadsrätter, mark m.m.
   
 6. E
  Medlem · 154 inlägg

  EoJ

  Medlem

  Re: Testamente

  Bra att veta om man inte är gift: är man sambo och har gemensamma barn och den ena föräldern avlider så får barnen en överförmyndare som ser till barnets bästa vad gäller arvet. Kanske en anledning att masa sig till prästen? :-?
   
 7. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Testamente

  Nja, präst och präst.  Man kan väl gifta sig hos jourhavande åklagare också...
  ;)

  Men allvarligt talat är det så här:  Om man har bekräftat såväl moder- som faderskap för barn fött utom äktenskap följer att föräldrarna normalt har gemensam vårdnad om barnet.  Gemensamt förvaltar de barnets förmögenhet, enligt exakt samma regler som om barnet vore fött inom äktenskap.

  Bland annat om underårigs förmögenhet överskrider åtta basbelopp har överförmyndaren tillsynsansvar oavsett om den underåriges bekräftade föräldrar är gifta, skilda, omgifta, samboende eller avlidna.
   
 8. M
  Medlem · 122 inlägg

  Mustang06

  Medlem

  Re: Testamente

  Testamentet ar inte bara bra nar det ar barn inblandade, utan i stort sett i alla sammanhang. Om en sambo avlider utan att det finns barn sa tror jag att foraldrar och syskon kan komma nara nog samma dag och krava att fa hamta alla hans/hennes tillhorigheter... Ar det for dyrt med jurist och for mentalt jobbigt med begravningsbyran, sa skriv i alla fall ett eget och forvara i lampligt bankfack.

  Bevittnandet skulle jag INTE valja nara vanner till, just pga att det brukar kunna vara kansligt - varfor ska de behova fa framtida ovanner om jag trillar av pinnen? Anlita din bankkontakt for att fa din signatur bevittnad, det ar neutralt och trovardigt!
   
 9. A
  Medlem · Blekinge · 9 015 inlägg

  andersmc

  Medlem

  Re: Testamente

  Jag vill påpeka att det är väldigt viktigt att de personer som bevittnar testamentet VERKLIGEN ser testatorn skriva under. Det går alltså inte att komma med ett redan underskrivet testamente och be någon bevittna din namnteckning!
   
 10. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Testamente

  Att få ett testamente korrekt upprättat kostar ett par tusenlappar. Att i efterhand råka ut för klanderstrid om ett felaktigt testamente kan utan vidare kosta 50-100 Kkr.

  Mitt stalltips är att nuvarande system är skrotningsmässigt. Sedan arvsskatten avskaffats finns inte längre något som helst vettigt skäl att i efterhand registrera testamenten hos skattemyndigheten. Därmed ter det sig än mer förnuftigt med någon form av registratur vid tingsrätt i förväg.
   
 11. lier
  Medlem · Västerbotten · 1 346 inlägg

  lier

  Medlem

  Re: Testamente

  Självklart så ska inga barn bli arvslösa men hur funkar det om man bara har skulder.
  Det e väll inte meningen att man ska sälja huset bara för att barnen ska ha ut sin del av arvet. Och skulder vill ju ingen ärva :-/ Pratade om det där på jobbet men det blir bara för mycket. Vi är gift & har båda två barn var sedan tidigare förhållande och 2st gemensamma barn. Tycker att det e jätte krångligt kanske bäst att gå och skriva ett testamente ändå. :-?
   
 12. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Testamente

  Lier: Man kan teckna en livförsäkring, som i händelse av dödsfall utfaller med så stort belopp att det täcker särkullbarnens lotter. Nackdelen är förstås kostnaden. Ett annat alternativ är att särkullbarnen ersätts m.h.a. revers.

  Om någon arvinge vill överta något - stort eller litet - objektet istället för kontanter uppstår det mer delikata problemet: Vad är föremålet egentligen VÄRT? Svaret på denna enkla fråga kan skapa generationer av fiendskap...
   
 13. E
  Medlem · 154 inlägg

  EoJ

  Medlem

  Re: Testamente

  Kan du utveckla dina tankar kring att ersätta med revers, vad innebär det, vad är för- och nackdelar etc...?
   
 14. B
  Medlem · 5 831 inlägg

  Re: Testamente

  Detaljerna ska du ta med en bankjurist eller direkt med din vanliga advokat.  

  Om efterlevande (som vill bo kvar i huset) inte kan lösa ut övriga dödsbodelägare kontant kan han/hon sätta sig i skuld.  Istället för kontanter får särkullbarnet ett skuldebrev (revers).  Skulden kan löpa med eller utan ränta.  Man kan erbjuda själva fastigheten som säkerhet för skulden om så önskas.
   
 15. E
  Medlem · 154 inlägg

  EoJ

  Medlem

  Re: Testamente

  Att utbetalas när särkullbarnet blir myndigt?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.