Tegel och cement till ny skorsten?

14k läst  30 svar

 1. M
  Anonym
  Mnjaa. Det finns firmor som specialiserar sig på att mura upp skorstenar i en lagerlokal och sedan lyfta på med kran, men det är ganska avancerat att få det bra.

  Om vi nu räknar lite. (6 skift x 8 stenar á 2,7 kilo (19-håls skorstenstegel) = 129,96) + (tre säckar bruk blandat ungefär 85 kg) = 214,6 kilo. Fyra personer får man nog vara för att lyfta på den med kontroll men de får nog åka upp först å sen kör man liften från backen. Får nog vara en i stil med:

  http://rallco.se/default.asp?pid=246&sub=19&sub2=60

  eller

  http://www.rallco.se/default.asp?pid=124&sub=19&sub2=60

  Tänk också på momentet att lyfta upp den på korgen och glöm inte spänna fast den för skyliftar brukar vara ganska vingliga i sidled.

  Lycka till, filma gärna så vi får se hur det gick!! ;)

  (ärligt talat tycker jag inte det är någon bra idé)
   
 2. C
  Medlem Nivå 8
  Om man är amatör ska man väl verkligen inte försöka sig på några andra metoder än väl beprövade och som man kan se hur proffsen utför. Att försöka uppfinna egna metoder som amatör är dömt att misslyckas totalt.

  Bygg en ställning på taket av ihopskruvat virke så du får en stabil, plan och säker arbetsplats. Vill du sen inte bära upp teglet till din skorsten för hand så lyft upp det nya med kran och placera på ställningen inom räckhåll.

  Gamla skorstenens utseende fixar du genom att ta foton, skissa av och ta några mått.

  Varför inte använda gamla teglet och mura med? Då behöver du bara bära upp murbruket.
   
 3. johannaj
  Medlem Nivå 2
  Jag har tillgång till en lift som klarar 420kg i korgen, så det ska nog funka. Den kan dessutom köras med fjärrkontroll. Jag tar inte ombord skorstenen alls, utan hänger den under på lyftstroppar. Tänkte lämna några hål i fogen i varje hörn, dör man kan föra in lyyftjärn.

  -Spännande va? :p
   
 4. johannaj
  Medlem Nivå 2
  Ja, det är just därför jag inte vill misslyckas på taket! Att plocka ner en färdigmurad sned skorsten känns sådär...;)

  Det gamla teglet funkar inte. Det är frostsprängt lite här och var och i dåligt skick.
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · Nivå 10
  Hur gör man för att få rätt fogtjocklek om man lyfter på en klump som väger flera hundra kilo, det blir väl lite knepigt kan jag tänka mig? Mitt råd är att anlita en murare som murar på plats.
   
  • Laddar…
 6. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 18
  Lova att lägga upp en film på detta lyft, man kan tjäna bra med pengar om man skickar in sånt till TV.
  Jag tror inte en sekund på att det skulle fungera.
   
  • Laddar…
 7. johannaj
  Medlem Nivå 2
  Nej, du har helt rätt, det är ett av de problem jag kan se och det medför också svårighet i att få skorsten i våg...Men jag har idéer om hur detta ska lösas...:)

  Ni har helt rätt, det är ett svårt projekt, men för mig är det ännu svårare att göra traditionellt...Och att anlita en murare, som vill ha 15000kr är inte aktuellt, för ett jobb som görs på en vanlig arbetsdag (plocka ner den gamla gör jag själv).

  Ja, jag ska fixa några bilder, så ni får nåt att skratta åt! :p
   
 8. M
  Anonym
  Hur har det gått?
   
 9. H
  Medlem Nivå 6
  Jag lyfter den här tråden då jag har stora svårigheter att få tag på massivt frosttåligt 3" tegel.
  Var har ni hittat det någonstans?
  Formatet jag söker är ungefär 250x120*75
  250x120x62 är lätt att få tag på klass F2 massivt tegel, men så fort man ska ha tjockare tegel så är det antingen hål i det eller så är det ej frosttåligt.

  Jag har sökt överallt!
   
 10. H
  Medlem · Nivå 17
  Ovanför taket där man behöver frosttålighet brukar man använda håltegel. Det är frosttåligt eftersom elden går genom hålen vid bränningen så det blir hårdbränt rätt igenom.
  Från taket och nedåt brukar man använda massivt tegel.
  Då fungerar det att mura med modernt murcementbruk som ju är vädertåligare än de gamla bruken.
  Det är mycket svårt att åstadkomma frosttåligt massivtegel särskilt i de större stenstorlekarna. Utan hål som elden kan gå igenom blir det inte tillräckligt hårdbränt inuti..... och bränner man det tillräckligt hårt får man kassera en stor del av stenarna för att de har spruckit eller kroknat i bränningen.

  Av gammalt använda man kalkbruk eller i senare tid kalkcementbruk ovanför taket. Längre ned är det ofta lerbruk i de gamla skorstenarna. Kalkbruk och kalkcementbruk förorsakar inte frostsprängning i stenarna på samma vis som det moderna murcementbruket gör.
  Eftersom teglet brändes i vedeldade tegelugnar där det staplades med kanaler för elden och sedan brändes så var bränningen ojämn. Stenarna närmast eldrummet blev hårdbrända och sprack eller krökte sig ofta av den hårda bränningen medan teglet längre ut blev lösbränt (kallas ibland månbränt med ironisk hänvisning till månskenets svaga brännkraft).
  Under hela murningsarbetet valde muraren ut och sparade de allra bästa hårdbrända stenarna utan kvalitetsfel och använde sedan dem ovanför taket.
   
 11. H
  Medlem Nivå 6
  Tack för informationen!
  Jag ska ju höja skorstenen 3m iom en till våning som tillkommer. Ursprunglig skorsten är uppförd 1946 i helt massivt tegel i dim 250x120*75 ungefär.
  Upp till tak murar jag just nu med skorstenstegel 19h 250x120x75 i yttervarvet (det var lätt att få tag på) och massivt icke frosttåligt i innerteglet som skiljer kanalerna åt.
  Ovan tak, ca 1m vill jag ha frosttåligt även i innanmätet/skiljetungorna (?) men det verkar som sagt omöjligt att få tag på...

  Skorstenar ser ju olika ut, men många ser ut som min har jag sett efter sökningar på internet.
  Yttervarvet ligger stenen (som alltid) med måttet 75mm lodrätt, innerstenarna står eller ligger på högkant!
  Dvs med måttet 120 eller 250mm i vågrätt matt. Och då fungerar ju inte håltegel, det läcker ju då mellan kanalerna.

  Murar med KC C-bruk 0-3. Hade tänkt mura med B dito ovan tak, frågade en murare bara som sa så. Men en del säger ju kalkbruk till allt.


  Men du vet inte var man kan få tag på F2 sten tjocklek 70-80mm? Gärna med samma bredd och längd.
   
 12. S
  Medlem · Nivå 11
  Jag köpte helt vanligt stortegel från Bältarbo Tegelbruk i Hedemora när jag murade om min. Mycket prat om frostsäkert men enligt dem var det mest fjanterier och en "modegrej"
  Min har stått i snart 12 år och det är inte ens antydan till nå frostskador.
   
 13. H
  Medlem Nivå 6
  Det är ju det att sotaren som ska godkänna skorsten kräver att det är frosttåligt ovan tak.
  Sen vet jag inte om han kan kontrollera det....

  Tror ni det duger med std murtegel invändigt även ovan tag?
   
 14. S
  Medlem · Nivå 11
  Nu är jag ingen expert i ämnet men är det en personlig åsikt denne har eller är det ett krav som det finns lagligt stöd i? Låter ju väldigt konstigt iallafall.
   
 15. H
  Medlem · Nivå 17
  Jag är inte helt säker på att du får använda håltegel under taknivå.......
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: